Φρένο από τη CMA στην συμφωνία του Μέρντοκ για τον όμιλο Sky

Φρένο από τη CMA στην συμφωνία του Μέρντοκ για τον όμιλο Sky

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαγορά του ομίλου Sky από τον Ρούπερτ Μέρντοκ, ύψους 15,7 δισεκ. λιρών, δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να παρεμποδιστεί εκτός κι αν βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο μεγιστάνας των μίντια να μην επηρεάζει την παραγωγή ειδήσεων του δικτύου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική ρυθμιστική Αρχή.

Η Twenty-First Century Fox του Μέρντοχ συμφώνησε τον Δεκέμβριο του 2016 να εξαγοράσει το υπόλοιπο 61% του Sky που δεν κατείχε, πυροδοτώντας εκ νέου μια πολιτική διαμάχη στη Βρετανία για την επιρροή που ασκεί ο ίδιος μέσω των εφημερίδων Sun και the Times, που του ανήκουν, και του ποσοστού που κατέχει στη μεγαλύτερη πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης Sky.

Οι επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι ο Μέρντοκ μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ειδήσεων του Sky News, ενός ζημιογόνου, αν και βραβευμένου, 24ωρου καναλιού. Ο Sky προειδοποίησε ότι εάν η συμφωνία απορριφθεί λόγω του Sky News, μπορεί ο ίδιος ο όμιλος να κλείσει το εν λόγω κανάλι.

Η βρετανική κυβέρνηση, που θα λάβει την οριστική απόφαση για τη συμφωνία, ζήτησε από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) να κρίνει εάν ο Μέρντοκ είχε υπερβολικά μεγάλη επιρροή στη Βρετανία και εάν τηρεί τους ραδιοτηλεοπτικούς κανόνες.

«Καταλήξαμε προσωρινά ότι εάν προχωρήσει, όπως προτείνεται, η συγχώνευση Fox/Sky, θα είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε σήμερα η Αν Λάμπερτ από την CMA. «Θα είχε ως αποτέλεσμα η οικογένεια Μέρντοκ να έχει υπερβολικά μεγάλο έλεγχο στους παρόχους ειδήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπερβολικά μεγάλη επιρροή στην κοινή γνώμη και την πολιτική ατζέντα».

Σχεδόν το ένα τρίτο των Βρετανών παρακολουθεί, διαβάζει ή ακούει τα μέσα ενημέρωσης του Μέρντοκ.

Οι πιθανοί τρόποι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την επιρροή του Μέρντοκ στη Βρετανία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απόσχιση ή την αποεπένδυση από το Sky News, ή το να θωρακιστεί το Sky News απέναντι στην επιρροή της Fox, ανέφερε η CMA. Μια τρίτη επιλογή είναι να παρεμποδιστεί τελείως η συμφωνία. Ωστόσο, η ρυθμιστική Αρχή έκρινε ότι δεν υπάρχει καμία παράβαση αναφορικά με τους ραδιοτηλεοπτικούς κανόνες, λέγοντας ότι οι πρόσφατες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο δίκτυο Fox News στις ΗΠΑ δεν θέτουν εν αμφιβόλω τη δέσμευση για τήρηση των σχετικών κανόνων στη Βρετανία.

Η Fox έχει ήδη προτείνει λύσεις προκειμένου να προστατευθεί η ανεξαρτησία του Sky News. Ωστόσο, η CMA δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom είχε λάβει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι προηγούμενες απόπειρες του Μέρντοκ να διασφαλιστεί η δημοσιογραφική ανεξαρτησία των εφημερίδων the Times στη Βρετανία και της εταιρίας Dow Jones αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς.

Η CMA δήλωσε ότι μια «συνολική λύση» στα ερωτήματα που εγείρει η συμφωνία θα ήταν απλά η παρεμπόδισή της. Η Fox δήλωσε απογοητευμένη για την προσωρινή απόφαση, αν και χαιρέτισε το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η ουσιαστική της δέσμευση στην τήρηση των ραδιοτηλεοπτικών κανόνων. Δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την CMA ενόψει της τελικής έκθεσης τον Μάιο και ότι αναμένει την επικύρωση της συμφωνίας έως τις 30 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή