Υποπτοι ακροδεξιοί και οπαδοί ΠΑΟΚ για τον εμπρησμό

Υποπτοι ακροδεξιοί και οπαδοί ΠΑΟΚ για τον εμπρησμό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλη ακροδεξιάς ομάδας και οπαδοί του ΠΑΟΚ θεωρούνται ύποπτοι για τον εμπρησμό του διώροφου κτιρίου στη λεωφόρο Στρατού στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου της Κυριακής. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που έχουν αναλάβει την έρευνα για την εμπρηστική επίθεση στο κατειλημμένο από αναρχικούς κτίσμα (σ.σ. η κατάληψη έχει επωνυμία «Libertatia»).

Αστυνομικοί των υποδιευθύνσεων κρατικής ασφάλειας και αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους έχουν συγκεντρώσει και «μελετούν» τα βίντεο από την εμπρηστική επίθεση προκειμένου να οδηγηθούν στην ταυτοποίηση των δραστών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την έως τώρα έρευνα έχουν προκύψει ισχυρές ενδείξεις για την ταυτότητα ορισμένων από τους δράστες. «Πρόκειται για μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης και οπαδούς του ΠΑΟΚ. Ορισμένοι φέρουν διακριτικά της ομάδας τους και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να έδρασαν καθ’ οδόν προς την Τούμπα για την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Απόλλωνα Σμύρνης», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στα επίμαχα βίντεο έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των δραστών να πετούν καπνογόνα στο εσωτερικό του κτιρίου. Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ οι πυρσοί έχουν σβήσει, εκδηλώνεται πυρκαγιά στο εσωτερικό της διώροφης κατοικίας που είχε ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή της. Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. είναι η φωτιά να προκλήθηκε από τις «καύτρες» των καπνογόνων που ήρθαν σε επαφή με εύφλεκτα απορρίμματα, δίχως να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολούθησε δεύτερη εμπρηστική επίθεση που δεν έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχουν υπόνοιες ότι η ίδια ομάδα ακροδεξιών-οπαδών του ΠΑΟΚ αποπειράθηκε, νωρίτερα, να επιτεθεί σε αναρχικούς που μετείχαν σε συγκέντρωση στην Καμάρα, δίχως επιτυχία, χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας. «Κατασχέσαμε τέσσερις βόμβες μολότοφ που είχαν στην κατοχή τους ακροδεξιοί», δήλωσε σχετικά αρμόδιος αξιωματικός. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι χάρη στην έγκαιρη επέμβαση αστυνομικών με πολιτικά από την Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) απεγκλωβίστηκε και απέφυγε τα χειρότερα ο τέως υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις που προπηλακίστηκε από διαδηλωτές.

Κείμενο που αναρτήθηκε την Κυριακή στο blog της κατάληψης ανέφερε ότι: «Σήμερα, Κυριακή, γύρω στις 13.30 το μεσημέρι, φασιστικές ομάδες ξεκίνησαν μία σειρά επιθέσεων σε κατειλημμένους χώρους. Αφού πρώτα επιτέθηκαν στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “Σχολείο” προσέγγισαν την κατάληψή μας, προκαλώντας ζημιές στην πρόσοψη και στον φράκτη. Δύο ώρες αργότερα, ομάδα 60-70 φασιστών επιτέθηκε στην κατάληψή μας με μολότοφ και φωτοβολίδες, προκαλώντας τον εμπρησμό της».

Η εκδοχή ότι στην εμπρηστική επίθεση μετείχαν χούλιγκαν του ΠΑΟΚ και μέλη ακροδεξιών ομάδων επαναλαμβάνεται σε αναρτήσεις στο Athens Indymedia. «Επί της λεωφόρου Στρατού φωνάχτηκε σύνθημα του ΠΑΟΚ, ενώ επίσης υπήρχαν οπαδοί με διακριτικά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε βέβαια αν υπήρχαν μόνο φασιστο-χούλιγκαν του ΠΑΟΚ στο συγκεκριμένο γκρουπ», αναφέρεται σε μία απ’ αυτές. Στις αναρτήσεις όπως και σε καταγγελία της «Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης», κατονομάζεται η ακροδεξιά οργάνωση που φέρεται να μετείχε στο συμβάν.

Καταδίκη της βεβήλωσης μνημείου από το ΚΙΣ

Πέραν της καταστροφικής πυρκαγιάς στην οικία Ναζιφέ, βεβήλωση, και μάλιστα με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής, έλαβε χώρα και στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «μία εβδομάδα πριν από την παγκόσμια Hμέρα Mνήμης του Ολοκαυτώματος, οπαδοί του ναζιστικού μορφώματος στην Ελλάδα μερίμνησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους», ενώ καλεί «για μία ακόμη φορά την πολιτεία, την Εκκλησία και τους κοινωνικούς φορείς να αποδοκιμάσουν κατηγορηματικά τη βεβήλωση της μνήμης και της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή