Το Κονκλάβιο (23/01/18)

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρητικό «αξάν»

Aν κάτι ξεχώρισε από τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση με αφορμή τα έξι χρόνια από τον θάνατo του Γιάννη Κεφαλογιάννη, ήταν κατ’ αρχάς η έντονη ντοπιολαλιά –κρητικό αξάν, τι άλλο;– που αντηχούσε στους διαδρόμους του Μεγάρου Μουσικής. Κατά τα λοιπά, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ολγα Κεφαλογιάννη στη μνήμη του πατέρα της ήταν όλοι εκεί: και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Εμφάνιση έκαναν και ο Φώτης Κουβέλης, καθώς και πολλοί βουλευτές και πρώην υπουργοί της Ν.Δ.

Kωδικός «καφενείο»

Σημειώνω, πάντως, την απουσία από το πάνελ του Γιάννη Δραγασάκη, παρότι είχε προαναγγελθεί. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα. Μίλησε, όμως, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και είπε –τι άλλο;– διάφορα για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης. Σημειώνω ότι στο ίδιο πάνελ συνυπήρξαν οι «συνήθεις ύποπτοι» Προκόπης Παυλόπουλος, Φώφη Γεννηματά και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο τελευταίος είπε ότι αν ο εκλιπών ήταν ζωντανός, θα θύμιζε ότι η πολιτική δεν γίνεται μόνο στα social media, αλλά και στο καφενείο. Το ίδιο πιστεύει, εξάλλου και ο Μεϊμαράκης.

Χαλαρές γραμμές

Δεν χάρηκαν ιδιαιτέρως στη Χαριλάου Τρικούπη με την εμφάνιση της Εύας Καϊλή στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Ναι μεν δεν έβαλαν απαγορευτικό για τη συμμετοχή βουλευτών της ΔΗΣΥ στη σεμνή εκδήλωση, αλλά δεν ήθελαν κιόλας να τους δουν στο συλλαλητήριο. Υποθέτω επειδή αυτό αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για τον περίφημο διμέτωπο της Φώφης έναντι του Τσίπρα και του Μητσοτάκη. Ή επειδή δεν βοηθά στην εξάλειψη των χαλαρών γραμμών που υπάρχουν για το ονοματολογικό εντός του Κινήματος Αλλαγής –λέγε με Σταύρο και όχι μόνο– παρότι επισήμως εμφανίζεται μία.

Πικάρισμα στο Νταβός

Υποθέτω ότι κάπου εδώ θα κολλούσε το character assassination. Αυτό αν δεν επρόκειτο για γνήσια πολιτική δολοφονία. Αναφέρομαι σε αυτήν του Ενρίκο Λέτα από τον Ματέο Ρέντσι το 2014. Το θυμήθηκα επειδή ο Λέτα είχε χθες καλεσμένο τον Γιάνη Βαρουφάκη να μιλήσει με θέμα τις ανισότητες σε Φόρουμ που διοργανώνει η Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Παρισιού, της οποίας είναι πρύτανης ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Το κλίμα ήταν περίπου ότι στο Νταβός δεν ασχολούνται επαρκώς με το θέμα των ανισοτήτων. Ή με τους ίδιους, οπότε πικάρισαν το Νταβός.

Κουίζ

Ποιος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την καρέκλα του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εφόσον ο Νίκος Αναστασιάδης κερδίσει τις κυπριακές εκλογές; Δίνω μικρή βοήθεια στο κοινό, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω βικτωριανή φιγούρα έδωσε θετικά πολιτικά διαπιστευτήρια κατά την κυπριακή μνημονιακή κρίση.

Αναβάθμιση Πέτσα

Τον συντονισμό της ομάδας των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει ο Στέλιος Πέτσας. Θυμίζω ότι ο σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της Ν.Δ. ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του, πριν καν παρουσιαστούν προς τα έξω οι υπόλοιποι σύμβουλοι του Κυριάκου. Πλέον, ο Πέτσας αναλαμβάνει τον καθημερινό συντονισμό των συμβούλων. Για να σας μεταφράσω το «καθημερινός συντονισμός», αυτό σημαίνει ότι θα έχει ρόλο και στον συντονισμό των βουλευτών και της κοινοβουλευτικής ομάδας με τους τομείς και στο κομμάτι σχεδιασμού πολιτικής του κόμματος σε άμεση συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ούτως ή άλλως, ο Κυριάκος μιλάει καθημερινά με τον Πέτσα, όπως και θα συνεχίσει να κάνει. Προφανώς, αξιολογήθηκε θετικά και η αναβάθμιση αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της δουλειάς του. Σημειώνω ότι στην ομάδα παραμένει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει τη νομική εποπτεία των προεδρικών συμβούλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή