Νέο αδιέξοδο αντί ευκαιρίας

Νέο αδιέξοδο αντί ευκαιρίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης είχε δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά. Πρώτον, εντυπωσίασε καταδεικνύοντας ότι οι εθνικιστικές απόψεις είναι ισχυρές και ικανές να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να συναθροίσουν πολίτες στις πλατείες. Δεύτερον, με απόλυτη σαφήνεια πρόκειται για ηχηρή αντικυβερνητική πολιτική παρέμβαση, που δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα.

Δίπλα σε αυτό το συμπέρασμα, θυμηθείτε ότι, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, κύκλοι του εθνικισμού συζητούσαν τη σκοπιμότητα να δημιουργηθεί «δίπλα» στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μόρφωμα που θα κληρονομούσε την επιρροή της άκρας Δεξιάς. Με την προϋπόθεση ότι θα καταργούσαν τα παρακρατικά οργανωτικά χαρακτηριστικά και τις φτιασιδωμένες φασιστικές και αντισημιτικές εξάρσεις των χρυσαυγιτών, μια «σοβαρή» ακροδεξιά οργάνωση θα αποτελούσε ισχυρό ανάχωμα προστασίας του καθεστώτος από την, ήδη τότε, επελαύνουσα Αριστερά, όπως ορθά κατανοούσαν, ήδη τότε, οι άνθρωποι που και σήμερα ζυγίζουν τα δεδομένα μιας παρόμοιας, αν όχι ίδιας, πρωτοβουλίας.

Ενθυμούμαι πολύ καλά εκείνη την εποχή επειδή είχα διαπράξει μεταμεσονύκτια απροσεξία που προκάλεσε πάμπολλες, συχνά χυδαίες, επιθέσεις από οπαδούς της ενιαίας και δογματικής σκέψης, που διευκολύνθηκαν από την τραγική δολοφονία Φύσσα, λίγες ημέρες αργότερα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκαν τότε τη συγκρότηση μιας «λαϊκής διακυβέρνησης» για να οδηγήσει τη χώρα εκτός του σημερινού πλέγματος συμμαχιών, κανόνων συναλλαγών και άλλων νομικών δεσμεύσεων. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μια Αριστερή Συμμαχία, που θα επιχειρούσε την «αλλαγή καθεστώτος». Η άποψη που διατύπωσαν τότε ήταν ότι αν οι εξελίξεις καθιστούσαν την προοπτική αυτή ρεαλιστική, θα ήταν λογικό να περιμένουμε τη συγκρότηση μιας Συντηρητικής Συμμαχίας στην άλλη πλευρά του φάσματος. «Ας το ξανασκεφτούν όσοι, στην ευρύτερη Αριστερά, συνεχίζουν να παίζουν με τη φωτιά, υποσχόμενοι στον λαό παροχές και ανατροπές. Σε τελευταία ανάλυση, ο εθνικισμός δεν είναι ντροπή!» έγραφα εκείνον τον Σεπτέμβριο 2013.

Μετά την επιτυχία της προχθεσινής συγκέντρωσης, ο στρατηγός Φράγκος, μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει έναντι των υπολοίπων διοργανωτών, προτείνεται ήδη για να ηγηθεί στη δημιουργία νέου κόμματος. Το οποίο θα τοποθετηθεί προφανώς στα δεξιά της Ν.Δ. Ακόμη κι αν οι χειρισμοί Τσίπρα δεν αποσκοπούσαν σε αυτό, τότε σίγουρα δεν θα στεναχωρηθεί από παρόμοια εξέλιξη. Είναι ο μόνος λόγος που θα συνεχίσει να κρατά το θέμα στο τραπέζι, αφού δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως δυνατότητα να εγκριθεί από τα κόμματα νέο όνομα για τα Σκόπια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή