10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018

10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αφίξεις στον χώρο του κρασιού, που εντυπωσιάζουν με την αρτιότητα, την εύστοχη προσέγγιση και τη δημιουργικότητα των παραγωγών τους. Δοκιμάσαμε και επιλέξαμε κάποια από τα καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα κρασιά που κυκλοφόρησαν το 2017 και «κλέψαμε» τις πρώτες γουλιές από ετικέτες που αναμένεται να κυκλοφορήσουν από ώρα σε ώρα.

10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018-1

01 Μαλαγουζιά Single Vineyard, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Λευκό, Ξηρό, ποικιλία: Μαλαγουζιά / ΠΓΕ Δράμα

Το οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, εξάλλου τα ίδια τα κρασιά μιλάνε από μόνα τους. Τόσο η συστηματική δουλειά που γίνεται στο οινοποιείο, όσο και οι καλοδιαλεγμένοι και υποδειγματικά καλλιεργημένοι αμπελώνες τους, προδιαθέτουν πως και το καινούργιο τους κρασί από νεαρά αμπέλια, φυτεμένα ψηλά, στα 900 μέτρα, στο Κατάφυτο του Δήμου Νευροκοπίου, θα είναι μια εκφραστική και καλοφτιαγμένη εκδοχή της ελληνικής sweetheart, της Μαλαγουζιάς. Πρασινοπιπεράτη, βερικοκένια και με διακριτικές λεμονάτες νότες, κερδίζει τις εντυπώσεις με το έντονα αρωματικό προφίλ της, έχει αισθησιακή οξύτητα και ορυκτότητα, φυτικό χαρακτήρα και γαργαλιστική επίγευση, που υπερτονίζουν το ξεχωριστό, δροσερό terroir με τα μεγάλα υψόμετρα. Εκτός από απεριτίφ αξιώσεων για να υποδεχτούμε τους καλεσμένους μας, αυτή η single vineyard Μαλαγουζιά ταιριάζει εξαιρετικά με λευκά τυριά, με πράσινες σαλάτες, σούπες βελουτέ και χορτόπιτες.

10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018-2

02 Αγιορείτικο Άβατον Λευκό, Τσάνταλης Λευκό, Ξηρό, ποικιλίες: Αθήρι, Ασύρτικο /ΠΓΕ Άγιον Όρος

Στον εμβληματικό αγιορείτικο αμπελώνα της οινοποιίας Τσάνταλη, οι πυρετώδεις εργασίες σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τα κρασιά του ξεχωριστού αυτού terroir. Η λευκή εκδοχή του Άβατον, χαρμάνι Ασύρτικου με Αθήρι, έχει λαμπερό λεμονί χρώμα, εξισορροπεί ιδανικά τα αρωματικά προσόντα των δύο ποικιλιών, διοχετεύοντας στη μύτη πλούσια αρώματα από λεμονανθούς και ξύσμα πορτοκαλιού, νότες χαμομηλιού και λεβάντας, με νύξεις από μαρμελάδες εσπεριδοειδών και βοτάνων. Το στόμα του ολοστρόγγυλο, με οξύτητα που του χαρίζει σπιρτάδα και επίγευση γεμάτη φρούτο. Σερβίρουμε μαζί με ποικιλίες λευκών τυριών, με πιάτα θαλασσινών, ψαριών και πουλερικών, αλλά και με φρικασέ με αρνί ή πλούσιες τάρτες τυριών.

10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018-3

03 L’Esprit du Lac, Κτήμα Κυρ-Γιάννη Ροζέ, Ξηρό, ποικιλία: Ξινόμαυρο / ΠΟΠ Αμύνταιο

Αν υπάρχει ένα οινοποιείο που εκμεταλλεύεται και αναδεικνύει στο έπακρο την έννοια του terroir, αυτό είναι το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Η καινούργια ετικέτα του κτήματος, ένα σαγηνευτικό ροζέ στο χρώμα του σολομού, παράγεται από σταφύλια που προέρχονται από αμπελώνες της ζώνης ΠΟΠ Αμυνταίου, ψηλά στα 600 μέτρα, στον Άγιο Παντελεήμονα. Το L’Esprit du Lac έχει πλούσιο, εκφραστικό άρωμα και δροσερή, τριανταφυλλένια γεύση, όλο φρούτο, με χαρακτήρες ροδάκινου, αγριοφράουλας και ξερού βερίκοκου. Ισορροπία λιπαρότητας στο στόμα, με την αναμενόμενη οξύτητα που προκύπτει από το Ξινόμαυρο, όπως επίσης και μια υποψία στυφάδας από τις τανίνες. Πίνεται δροσερό μαζί με πιάτα εξωτικά.

10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018-4

 

04 Αγιωργίτικο 4-6H, Γαία Οινοποιητική Ροζέ, Ξηρό ποικιλία: Αγιωργίτικο / ΠΓΕ Πελοπόννησος

Σε όσους γνωρίζουν από ροζέ αυτή η νέα άφιξη με το παράξενο όνομα 4-6H θα θυμίσει ένα αντίστοιχο κρασί της Γαίας, το 14-18H, αλλά σε πιο χλωμή απόχρωση. Γι’ αυτό το ροζέ, οινοποιούνται ως συνήθως σταφύλια Αγιωργίτικου της περιοχής της Νεμέας, τα οποία «τραβιούνται» νωρίτερα από τα στέμφυλα κι έτσι το κρασί έχει μια παλ τριανταφυλλί απόχρωση και θυμίζει τα ανοιχτόχρωμα ροζέ από την Προβηγκία. Στη μύτη αναδεικνύεται όλη η τυπικότητα του Αγιωργίτικου, ενώ το στόμα πλαισιώνεται από την κομψή γλυκύτητα του φρούτου και εξελίσσεται με σοβαρότητα και τραγανή επίγευση. Κρυώστε το καλά και απολαύστε το και σκέτο ως απεριτίφ ή, ακόμα καλύτερα, μαζί με θαλασσινά και ροζ ψάρια.

10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018-5

05 Freedom, Κτήμα Αβαντίς Ερυθρό, Ξηρό, ποικιλία: Syrah / ΠΓΕ Εύβοια

«Εδώ το στοίχημα είναι μόνο Syrah», λέει ο ίδιος ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας γι’ αυτό το ιδιαίτερο κρασί. Οινοποιήθηκαν καλοδιαλεγμένα, υγιή σταφύλια και το κρασί εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο, χωρίς να ωριμάσει σε βαρέλια, αλλά για 12 μήνες απευθείας στη φιάλη. Η ζωντάνια του, η καθαρότητα και ο ατίθασος χαρακτήρας του θα μαλακώσουν και θα εξελιχθούν καλά μέσα στα επόμενα 5 με 8 χρόνια. Απολαμβάνοντάς το φρέσκο, εκτιμάμε ένα άλλο Syrah, γεμάτο με αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκοπικάντικες νότες, οξύτητα και τανίνες στο φουλ, στόμα χορταστικό και πληθωρικό, με μακρά επίγευση από δαμάσκηνα και κακάο. Δοκιμάστε το με ψητά στα κάρβουνα, αλλά και με κρεατικά μαγειρεμένα με σύνθετες συνταγές.

10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018-6

06 Aetheria, Σεμέλη Οινοποιητική Ερυθρό, Ξηρό, ποικιλίες: Syrah, Merlot, Cabernet

Ωρίμασε και παλαίωσε για 24 μήνες στα κελάρια του οινοποιείου της Σεμέλης στη Νεμέα. Μας ενθουσίασε με τη φινετσάτη και σφιχτοδεμένη μύτη του, με αρώματα από ώριμα και ζουμερά κόκκινα φρούτα, μαρμελάδες μύρτιλο και φραγκοστάφυλο, μπαχαρικά, ευχάριστες φυτικές νότες, κέδρο, μελάνι και κακάο. Σφριγηλό στόμα, με την τυπικότητα των τριών διεθνών ποικιλιών να ξεδιπλώνεται σταδιακά σε όλο το εύρος του κρασιού. Φανερά γενναιόδωρο και πικάντικο, με στρογγυλές και αρκετά μαλακές τανίνες. Μεταγγίστε το σε καράφα για να ρουφήξει οξυγόνο και πλαισιώστε το με μαγειρευτά κόκκινα κρέατα, αρνάκι ψημένο με πιπέρι, γουρουνόπουλο στον φούρνο, κυνήγια και παραγεμισμένη γαλοπούλα, ή στο τέλος του δείπνου μαζί με πλούσια κίτρινα τυριά.

10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018-7

07 Etos, Κτήμα Βιβλία Χώρα Ερυθρό, Ξηρό, ποικιλία: Merlot / ΠΓΕ Παγγαίο

Από τα πιο εντυπωσιακά καθαρόαιμα Merlot που παράγονται στην Ελλάδα, με αντοχές στον χρόνο, εμφιαλωμένο σε περιορισμένο αριθμό μπουκαλιών. Σύνθετο, με αδιαπέραστο, σχεδόν μαύρο χρώμα, με ιδιαίτερη αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα, πικάντικο και πιπεράτο, πλαισιώνεται από ένα μπουκέτο από ξερά δαμάσκηνα, κέδρο, σοκολάτα και βανίλια, νότες από μοσχοκάρυδο και ξηρούς καρπούς. Το καλοδομημένο στόμα του, οι τανίνες που πολιορκούν τον ουρανίσκο χωρίς να μουδιάζουν το στόμα, αλλά και η φρουτώδης και ζουμερή επίγευση βροντοφωνάζουν πως πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο ερυθρό από το Κτήμα Βιβλία Χώρα. Απολαύστε το μαζί με πλούσια κρεατικά, όπως αρνί φούρνου, πιάτα με μανιτάρια, με κάστανα, με αλλαντικά και με πικάντικα τυριά.

10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018-8

08 Edenia Λευκό, Κτήμα Θεόπετρα Λευκό, Αφρώδες Ξηρό, ποικιλία: Μαλαγουζιά / ΠΓΕ Μετέωρα

Το τέταρτο σε σειρά αφρώδες που παράγουν οι Τσιλιλήδες διαθέτει ένα μπουκέτο από λουλούδια της άνοιξης, μοσχοβολάει λάιμ, δυόσμο και ροδάκινα, κι έχει δροσιστική οξύτητα, κρεμώδες στόμα και αεικίνητες φυσαλίδες. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούν τη μοσχομυρωδάτη Μαλαγουζιά, την οποία καλλιεργούν βιολογικά σε πλαγιές γύρω από τους βράχους των Μετεώρων και το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, σε υψόμετρο 250 μ. Το κρασί ωριμάζει για 18 μήνες παρουσία οινολασπών. Στρώστε τραπέζι με πουλερικά με λευκές σάλτσες, τάρτες λαχανικών, τυρόπιτες, ψάρια και θαλασσινά. Είναι ιδανικό και για finger food, και για τον γιορτινό μπουφέ.

10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018-9

09 Αφρός, Κεχρής Λευκό, Ξηρό, Αφρώδες, ποικιλία: Ροδίτης / Ρετσίνα Ονομασία Κατά Παράδοση

Περιορισμένος αριθμός φιαλών, μοναδική ευκαιρία απόλαυσης της παράδοσης με σύγχρονη προσέγγιση, αφού είναι η πρώτη ρετσίνα που εμφιαλώνεται αφιλτράριστη, για να κρατήσει τον φυσικό αφρισμό και τα αρώματα του κρασιού που ζυμώνει. Η οικογένεια Κεχρή εξελίσσει τη ρετσίνα με παρεμβάσεις διακριτικές σαν χάδι, έτσι που το κρασί σταδιακά τελειοποιείται, παραμένοντας συνεπές και ταυτόχρονα μοντέρνο μέσα από εκδοχές – βλ. ροζέ ρετσίνα– που συμβαδίζουν με τις σύγχρονες τάσεις.

10 νέα κρασιά που θα απολαύσουμε το 2018-10

10 Santo Demi-Sec, Santo Wines Ροζέ, Ημίξηρο Αφρώδες, ποικιλίες: Μαντηλαριά και Ασύρτικο

Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε φέτος η εσοδεία του 2015, σε περιορισμένη ποσότητα, περίπου 6.500 φιαλών. Το τριανταφυλλί χρώμα του έχει ιώδεις ανταύγειες, ενώ ένα συνεχές κορδόνι λεπτεπίλεπτων φυσαλίδων κινείται μέσα στο ποτήρι. Σύνθετα αρώματα μύτης, από γλυκοκέρασα, φράουλες και φραμπουάζ, σε φόντο τσαγιού και αρωματικών βοτάνων, και διακριτικά πιπεράτη γλυκύτητα με ιδιαίτερη οξύτητα και επίγευση ατελείωτη. Ναι, είναι ένα δυνατό απεριτίφ καλωσορίσματος, αλλά συνοδεύει επίσης ψάρια, θαλασσινά, σαλάτες και πίτες. Και φυσικά είναι το ιδανικό κρασί για να σερβίρουμε σε ένα λουσάτο γιορτινό δείπνο με πολλά διαφορετικά εδέσματα και κυρίως σε μπουφέ με finger food.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή