H Ρωσία απαγόρευσε τον «Θάνατο του Στάλιν»

H Ρωσία απαγόρευσε τον «Θάνατο του Στάλιν»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας απαγόρευσε την προβολή ενός σατιρικού κινηματογραφικού έργου για τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία προβολής του.

Το υπουργείο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανακαλεί την άδεια που είχε δοθεί στον Σκωτσέζο συγγραφέα και σκηνοθέτη Αρμάντο Ιανούτσι να προβληθεί το έργο του «Ο θάνατος του Στάλιν» στους κινηματογράφους της Ρωσίας.

H Ρωσία απαγόρευσε τον «Θάνατο του Στάλιν»-1

 Η βρετανική ταινία που είναι μια «μαύρη» κωμωδία του βραβευμένου σκηνοθέτη Αρμάντο Ιανούτσι, που έχει ως θέμα τη μάχη για την εξουσία στη Σοβιετική Ένωση μετά τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν το 1953. Η πρεμιέρα του φιλμ είχε προγραμματισθεί για την ερχομένη Πέμπτη.

Το υπουργείο, όπως μεταδίδει το Associated Press, είχε δεχθεί τις έντονες πιέσεις τόσο κομμουνιστών βουλευτών καθώς και άλλων συντηρητικών προσωπικοτήτων της Ρωσίας που επέκριναν το φιλμ θεωρώντας ότι συνιστά παρωδία της ρωσικής ιστορίας.

H Ρωσία απαγόρευσε τον «Θάνατο του Στάλιν»-2

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο Στάλιν παραμένει αρκετά «σεβαστός» στη Ρωσία, καθώς πολλοί Ρώσοι τού πιστώνουν τη νίκη της ΕΣΣΔ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μετατροπή της χώρας σε πυρηνική υπερδύναμη, παρά τους βίαιους διωγμούς που οδήγησαν στο θάνατο εκατομμύρια πολίτες.

Παράγραφος 20, υποσημείωση D…

Ανακοινώνοντας την αναστολή της άδειας της ταινίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε ότι η απόφαση «βασίστηκε στην υποσημείωση ‘D’, της παραγράφου 20 που αφορά sτους κανονισμούς των αδειών προβολής οι οποίοι έχουν εγκριθεί με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης. Η υποσημείωση λέει», εξήγησε η ίδια «ότι η άδεια προβολής μπορεί να ανακληθεί σε περίπτωση που κατά την δημόσια προβολή της ταινίας αποκαλυφθούν στοιχεία, που περιέχουν πληροφορίες, η διάδοση των οποίων απαγορεύεται από την νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Πριν από την ανάκληση της άδειας, είχε προηγηθεί ειδική προβολή στην οποία συμμετείχαν παράγοντες του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός σκηνοθέτης Νικήτα Μιχαλκόφ, βουλευτές, εκπρόσωποι της Ρωσικής Εταιρείας Στρατιωτικής Ιστορίας καθώς και μέλη του Κοινωνικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού.

Αντιδράσεις

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Συμβουλίου, Γιούρι Πολιακόφ «Ο Θάνατος του Στάλιν» δεν πρέπει να προβληθεί στην Ρωσία επειδή έχει γνωρίσματα «ιδεολογικής πάλης».

Ο Πολιακόφ υποστήριξε ότι «ούτε ένας άνθρωπος δεν είπε ότι η ταινία αυτή πρέπει να προβληθεί επειδή πρόκειται για ένα ιστορικό και καλλιτεχνικό έργο». Παράγοντες του καλλιτεχνικού κόσμου, που είδαν την ταινία, ζήτησαν από το υπουργείο Πολιτισμού να ανακαλέσει προσωρινά την άδεια προβολής της ταινίας.

Η Ναντιέζντα Ουσμάνοβα, αρμόδια του τμήματος ενημέρωσης της Ρωσικής Εταιρείας Στρατιωτικής Ιστορίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πρόκειται «για μια άθλια ταινία», «μια κακή και βαρετή ταινία, σιχαμερή αποκρουστική και υβριστική». Η κοινοβουλευτικός και αντιπρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού της ρωσικής Δούμας Ελένα Ντράπεκο, βρήκε στην ταινία «στοιχεία εξτρεμισμού» και αξιολόγησε την ταινία ως «μία προσπάθεια να υπονομεύσει την κοινωνική αρμονία που έχει επιτευχθεί στη ρωσική κοινωνία».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Αελξάντρ Γιούσενκο είχε απευθύνει έκκληση να απαγορευτεί η προβολή αυτής της «αθλιότητας», ενώ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σεργκέι Όμπουχοφ δήλωσε ότι η ταινία αυτή «είναι μια ακόμη μορφή ψυχολογικού πολέμου ενάντια στην χώρα μας».

Στάλινγκραντ…

Η προβολή της ταινίας είχε προκαλέσει έντονες κριτικές, συν τοις άλλοις επειδή θα προβαλλόταν παραμονές της 75ης επετείου της μάχης του Στάλινγκραντ και της ιστορική νίκης που σημείωσαν οι σοβιετικοί κατά των δυνάμεων του Χίτλερ.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta επισημαίνει στο κύριο άρθρο της ότι η άδεια προβολής της ταινίας δόθηκε στην εταιρεία διανομής «Bolga» στις 17 Ιανουαρίου, ενώ στην άδεια προβολής αναφέρεται ως ημερομηνία πρώτης προβολής η 25η Ιανουαρίου.

Σε δεκάδες κινηματογράφους, η ταινία έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά τους, γράφει η εφημερίδα, ενώ επικαλείται τις δηλώσεις που είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Αρίσταρχοφ, ο οποίος εποπτεύει το Κοινωνικό Συμβούλιο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στην ταινία δεν υπάρχουν στοιχεία που να παραβιάζουν την νομοθεσία. Ο υφυπουργός Πολιτισμού είχε δηλώσει μάλιστα ότι «Η άδεια προβολής της ταινίας δεν μπορεί να δοθεί σε ταινία, εάν περιέχει στοιχεία εξτρεμιστικής προπαγάνδας.

Εάν λοιπόν έχει δοθεί η άδεια προβολής , σημαίνει ότι την ταινία την έχουν ήδη δει οι συνεργάτες μας και δεν βρήκαν τίποτα (το επιλήψιμο) σε αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή