OHE: Στους 5.000 οι εκτοπισμένοι μετά τις επιθέσεις στο Αφρίν

OHE: Στους 5.000 οι εκτοπισμένοι μετά τις επιθέσεις στο Αφρίν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων (YPG) στη Συρία προκάλεσαν τον εκτοπισμό τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων στην επαρχία Αφρίν, από χθες Δευτέρα, αλλά οι πιο ευπαθείς ομάδες δεν μπορούν να διαφύγουν, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, επικαλούμενος πηγές από το μέτωπο.

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να διανείμουν βοήθεια σε 50.000 ανθρώπους στην Αφρίν και διαθέτουν επίσης προμήθειες για 30.000 ανθρώπους σε περίπτωση που υπάρξουν μετακινήσεις εσωτερικά εκτοπισμένων σε περιοχές που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση στην επαρχία του Χαλεπιού, τονίζεται στην έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον ότι η στήριξη της Ουάσιγκτον προς τους YPG πρέπει να τερματιστεί προκειμένου οι δύο χώρες-σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν στο θέμα της Συρίας. Νωρίτερα σήμερα ο Τσαβούσογλου προσπάθησε να αποφύγει μια οποιαδήποτε ρίξη με τις αμερικανικές, ρωσικές ή και συριακές δυνάμεις, αν και σημείωσε ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας.

Επικοινωνία Ερντογάν με Τραμπ και Μακρόν

Επίσης, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας, κυρίως με αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Άγκυρα, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Γενική επιστράτευση» κηρύσσουν από την πλευρά τους οι Κούρδοι.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων στο Αφρίν, έγινε γνωστό από πηγές του προεδρικού μεγάρου της Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία σχετικά με τις προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα της Συρίας και αντήλλαξαν πληροφορίες αναφορικά με την τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι το Αφρίν είναι ένα από τα τρία αυτόνομα καντόνια που έχουν δημιουργήσει οι κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή