Καλλιτέχνες κατά Γαβρόγλου για την ισοτίμηση των πτυχίων

Καλλιτέχνες κατά Γαβρόγλου για την ισοτίμηση των πτυχίων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράσταση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει καλλιτέχνες για αύριο Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στις 1.30 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την ισοτίμηση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, ώστε να μπορούν – κυρίως και εν μέσω μεγάλης ανεργίας στην κλάδο – να διδάσκουν στα ελληνικά σχολεία αλλά και να συνεχίσουν τις σπουδές τους (π.χ. σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή κατατακτήριες εξετάσεις για ΑΕΙ).

Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θέτει σε εφαρμογή το νόμο 4481, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2017 και διαβαθμίζει τα πτυχία τους. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «ηθοποιοί, χορευτές, χορογράφοι, καθηγητές χορού και κινηματογραφιστές, απόφοιτοι των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών που έχουν σπουδάσει και έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού δεν δύνανται να αποδείξουν τι σπούδασαν, ούτε να εξελίξουν τις σπουδές τους διότι τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και παραμένουν αδιαβάθμητα τα 20 τελευταία χρόνια».

Οι καλλιτέχνες, με βάση επιστολή από τις 10/1/2018 που υπογράφεται από τη διευθύντρια του Γραφείου του υπουργού παιδείας Κώστα Γαβρόγλου προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, αναφέρουν ότι  «το υπουργείο Παιδείας δίνει την ευκαιρία στους απόφοιτους των ΙΕΚ διετούς φοίτησης (δημοσίων και ιδιωτικών) να διαβαθμίσουν τα πτυχία τους παρόλο που δεν δίνουν εξετάσεις σε επιτροπή του Υπ. Πολιτισμού. Το Υπουργείο Παιδείας προτείνει την ισοτίμηση των εν λόγω πτυχίων σε κλίμακα κατώτερη από την αντίστοιχη των αποφοίτων που ισοτίμησαν τα πτυχία τους πριν το 2003. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισονομίας, θεμελιώδους αρχής του Συντάγματος».

Και η ανακοίνωση των καλλιτεχνών καταλήγει: «Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας για την πρόθεσή του να κατατάξει τις ανώτερες καλλιτεχνικές σχολές σε επίπεδο Επαγγελματικού Λυκείου και ΙΕΚ. Επειδή είναι προφανές ότι η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα και υπογράφει τη θανατική καταδίκη των καλλιτεχνικών σπουδών στην Ελλάδα, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε την πρόθεσή μας να εναντιωθούμε στις μεθοδεύσεις του υπουργείου με όλες μας τις δυνάμεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή