Οι πρωταγωνιστές των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι πρωταγωνιστές των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τακτικές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Ξεκίνησαν τη Δευτέρα με τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εσωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο αποφάσισε να παρατείνει για ένα ακόμα χρόνο τη θητεία του νυν αρχηγού του Σώματος, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που τον ήθελαν να παραμένει για τρίτο χρόνο στο τιμόνι της ΕΛ.ΑΣ.. Η παράταση της θητείας του κ. Τσουβάλα έγινε κατόπιν εισήγησης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ο οποίος εξάλλου τον Φεβρουάριο του 2016, τον είχε προτείνει για την ηγεσία της Αστυνομίας.

Επί ημερών του κ. Τσουβάλα η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες με πιο πρόσφατες την εξιχνίαση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, την άμεση σύλληψη των δολοφόνων του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, την εξιχνίαση της βομβιστικής επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου κ.ά.. Επιπλέον, έχει αναπτύξει διμερείς επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του καθώς επίσης τους επικεφαλής των αστυνομιών Αλβανίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων.

Η παραμονή του κ. Τσουβάλα στο τιμόνι της ΕΛ.ΑΣ.. επέφερε, όπως ήταν επόμενο, περιορισμένες αλλαγές στο ηγετικό σχήμα του Σώματος. Από τους υπόλοιπους πέντε αντιστρατήγους αποστραστεύτηκε μόλις ένας: ο μέχρι πρότινος γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας, Αντώνης Μπάκας. Ο κ. Μπάκας, το διάστημα 2014 – 2017 υπήρξε επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής και συνέδεσε την παρουσία του στην υπηρεσία με υποθέσεις όπως η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, η αποτροπή του σχεδίου απόδρασης των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τον Κορυδαλλό κ.ά., ενώ νωρίτερα, είχε διατελέσει προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρέμειναν ο υπαρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο προϊστάμενος του Επιτελείου Μιχάλης Καραμανλάκης καθώς και η επικεφαλής του «τομέα» Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., αρμόδια για θέματα διαχείρισης παράνομης μετανάστευσης Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Στη θέση του κ. Μπάκα μετακινήθηκε ο μέχρι χθες επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Χρήστος Δραγατάκης, ενώ στο βαθμό του αντιστρατήγου προήχθη μόνο ο προϊστάμενος της Οικονομικής Αστυνομίας, Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος.

Η προαγωγή του κ. Αποστολόπουλου έθεσε εκτός σώματος τους δύο παλαιότερους στην επετηρίδα υποστρατήγους: τον μέχρι πρότινος ΓΑΔΑρχη Αλκιβιάδη Ασημακόπουλο και τον προϊστάμενο του Κλάδου Οικονομοτεχνικών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Κωτσάκη. Η αποστρατεία του κ. Ασημακόπουλου προκάλεσε αίσθηση καθώς -όπως σχολιάζουν οι γνωρίζοντες- είθισται οι επικεφαλείς της ΓΑΔΑ να μην «κόβονται».

Από τους 22 Υποστράτηγους της ΕΛ.ΑΣ. διατηρητέοι στο βαθμό τους κρίθηκαν οι δώδεκα. Ανάμεσα σ' αυτούς ο μέχρι πρότινος διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης (φέρεται να αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής) και η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Πηνελόπη Μηνιάτη. Αντίθετα, αποστρατεύτηκαν εννέα υποστράτηγοι.

Σε ότι αφορά τέλος, τις κρίσεις των Ταξιάρχων προήχθησαν στο βαθμό του Υποστρατήγου δέκα Ταξίαρχοι, διατηρήθηκαν στον ίδιο βαθμό 46 αξιωματικοί, ενώ "κόπηκαν" 16. Αίσθηση προκαλεί η αποστρατεία του Αναστάσιου Αναστασάκου, ο οποίος με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη είχε τοποθετηθεί στη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.. Το Νοέμβριο του 2015 λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Τόσκας είχε προχωρήσει στην εσπευσμένη απομάκρυνση του Σταύρου Σταυρόπουλου από το τιμόνι των "αδιάφθορων" της ΕΛ.ΑΣ. (μερικούς μήνες αργότερα αποστρατεύθηκε) και είχε αναθέσει τη διοίκηση της Διεύθυνσης στον κ. Αναστασάκο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή