Η Μέι επέπληξε τον Μπόρις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η πολιτική ζημιά που προξενεί στη βρετανική κυβέρνηση η υποβάθμιση του βρετανικού συστήματος υγείας μεταφράστηκε χθες σε κόντρα για το ποιος θα προβληθεί ως «σωτήρας» του συστήματος – η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ή ο επίδοξος διάδοχός της, υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Η Μέι επέπληξε δημοσίως τον Τζόνσον για τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύθηκε πολιτικά το ζήτημα, ενώ προχώρησε η ίδια σε εξαγγελίες για αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος στη μετά Brexit εποχή.

Η έξαρση των εποχικών λοιμώξεων του αναπνευστικού, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των δομών υγείας, υποχρέωσε πριν από λίγες εβδομάδες πολλά νοσοκομεία να ακυρώσουν χιλιάδες προγραμματισμένες επεμβάσεις και θεραπείες, προκειμένου να διαχειριστούν τα επείγοντα. Το ζήτημα του συστήματος υγείας είναι ένας από τους παράγοντες-κλειδιά που εξηγούν τη θεαματική εκλογική άνοδο του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της εξουσίας από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον κινητοποιήθηκε, δίνοντας συνέντευξη στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», στην οποία ισχυρίστηκε ότι τα οφέλη για το σύστημα υγείας από το Brexit θα είναι ακόμη μεγαλύτερα από τις 350 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Υπενθυμίζεται ότι η υπόσχεση ενίσχυσης του προϋπολογισμού για την υγεία από τα κονδύλια που δεν θα στέλνει η Βρετανία στα ταμεία της Ε.Ε. ήταν ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Εν συνεχεία, ο Τζόνσον ενημέρωσε εκτενώς τον Τύπο ότι στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να ζητήσει επιπλέον 100 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα. Η συζήτηση ξεκίνησε με το θέμα να τίθεται από την ίδια την Τερέζα Μέι, ενώ τουλάχιστον επτά υπουργοί επιτέθηκαν στον Τζόνσον. «Η πρωθυπουργός και μεγάλος αριθμός υπουργών είπαν ότι οι συζητήσεις του υπουργικού συμβουλίου πρέπει να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού. «Σε ό,τι αφορά το μέλλον και το πώς θα διατεθούν τα χρήματα που δεν θα συνεισφέρουμε στην Ε.Ε., η πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα χρήματα θα δοθούν για τις προτεραιότητές μας, που είναι η στέγαση, τα σχολεία και το σύστημα υγείας».

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ υπενθύμισε ότι «ο κ. Τζόνσον είναι υπουργός Εξωτερικών», ενώ σημείωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει αύξηση 6 δισ. στερλίνων στα κονδύλια για την υγεία. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι έκανε «τις πιο εκτεταμένες προετοιμασίες όλων των εποχών» για την επιδημία της εποχικής γρίπης, αλλά ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω γρίπης ήταν διπλάσιες την πρώτη εβδομάδα του χρόνου από τις αντίστοιχες του 2011, χρονιά της επιδημίας της γρίπης των χοίρων.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του αγγλικού τμήματος του συστήματος υγείας σερ Μάλκολμ Γκραντ σημείωσε ότι τα κονδύλια του προϋπολογισμού δεν επαρκούν. «Δεν μπορούμε να φανταζόμαστε ότι το προσωπικό μας μπορεί να κάνει τα πάντα», είπε ο σερ Μάλκομ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν». «Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και να γίνουν συμβιβασμοί». «Τα επίπεδα χρηματοδότησης θεωρούνται πολύ χαμηλά από αυτούς που βρίσκονται εντός του συστήματος, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα ποσά του προϋπολογισμού σημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές συζητήσεις ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι οι υπηρεσίες δεν επαρκούν για όλους», σημείωσε η εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή