Καλύτερα στην ανεργία, παρά στη ΒΙΑΛ

Καλύτερα στην ανεργία, παρά στη ΒΙΑΛ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Δήμου Χίου, πολιτών του νησιού και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot) στη ΒΙΑΛ του νησιού. Ο Δήμος Χίου προτίθεται να προσφύγει και πάλι ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα όσον αφορά την επέκταση της δομής, αυτή τη φορά πατώντας σε νομικά κενά που φαίνεται ότι έχει η άδεια επέκτασης. Οι εργασίες από την πλευρά του υπουργείου συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς, λόγω των δυσκολιών, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες ομάδες πολιτών, το λιγότερο έξι άτομα, παραμένουν σε φυλάκιο που έχει στηθεί στον χώρο σε τρεις οκτάωρες βάρδιες. Ταυτόχρονα, μεγάλη αναστάτωση ακόμα και σε όσους αντιδρούν έντονα έχει προκαλέσει η πρόθεση της Χρυσής Αυγής στις 31 Ιανουαρίου να διοργανώσει πολιτική συγκέντρωση στο νησί και μάλιστα στο σημείο όπου οι πολίτες έχουν στήσει το φυλάκιο κοντά στη ΒΙΑΛ. «Δεν θέλουμε κανείς να καπηλευθεί τον αγώνα μας, ούτε να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους να μας ταυτίσουν με τη συγκεκριμένη οργάνωση» ανέφεραν μέλη της Παγχιακής Επιτροπής στην «Κ».

«Θύμα» σε αυτό τον πόλεμο, ο διοικητής του ΚΥΤ κ. Θεόφιλος Τσιγκαλάγης, ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του «για προσωπικούς λόγους». Ωστόσο, πηγές από το νησί αναφέρουν ότι ο κ. Τσιγκαλάγης, Χιώτης που διαμένει μόνιμα με την οικογένειά του στο νησί, διοικητής στη ΒΙΑΛ από τον Φεβρουάριο του 2017, δεχόταν συνεχώς πιέσεις από τους συμπολίτες του για το γεγονός ότι εφάρμοζε την πολιτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής –όπως βέβαια όφειλε– όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών στο νησί. Μάλιστα, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε ήταν γνωστές. Χαρακτηριστικά, όταν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο δήμος, προπηλακίστηκε από τον δικηγόρο του δήμου, ο οποίος τον εγκάλεσε γιατί «δεν αγαπά όσο θα έπρεπε τη Χίο».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το γεγονός που πιθανότατα ξεχείλισε το ποτήρι και τον οδήγησε σε παραίτηση συνέβη τη Δευτέρα το πρωί: Συνεργείο εργαζομένων στη ΒΙΑΛ υπό τις οδηγίες του διοικητή ξεκίνησε εργασίες επισκευής στον δρόμο, σε σημείο που είναι διαφιλονικούμενο ανάμεσα στο Δημόσιο και ιδιώτη, ώστε να μπορούν να περάσουν τα φορτηγά για την επέκταση της δομής. Πολίτες, όμως, προσπάθησαν να σταματήσουν την επισκευή και τον απείλησαν ότι εφόσον κριθεί η ιδιοκτησιακή διαφορά υπέρ του ιδιώτη, θα στραφούν με μηνύσεις εναντίον του.

Το μέγεθος της πίεσης προκύπτει, άλλωστε, από το γεγονός ότι ο κ. Τσιγκαλάγης είναι πατέρας τριών παιδιών και πριν από την πρόσληψή του στη ΒΙΑΛ ήταν άνεργος. Τώρα, θα επιστρέψει στην ανεργία παρά το γεγονός ότι η σύμβασή του η οποία έληγε τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να παραταθεί για δύο ακόμα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή