Μαθήματα ελληνικών, αγγλικών σε πρόσφυγες

Μαθήματα ελληνικών, αγγλικών σε πρόσφυγες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πανεπιστήμια θα αναλάβουν το έργο να διδάξουν ελληνικά και αγγλικά στους πρόσφυγες και στους μετανάστες από 15 ετών και άνω. Η αρχή θα γίνει με 5.000 άτομα εντός του 2018. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με τον σχεδιασμό ωστόσο να υπολείπεται σε όραμα σε σχέση με τα αρχικά μεγαλεπήβολα σχέδια. Για παράδειγμα, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2016 προβλέπεται για τα παιδιά από 15 και άνω να εκπονηθεί σχέδιο ένταξής τους, εφόσον αυτά το θέλουν, στην τεχνική εκπαίδευση. Η υπουργική απόφαση δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, ωστόσο χθες ο κ. Μουζάλας για το θέμα αυτό ανέφερε αόριστα ότι υπάρχει στόχος για «εκμάθηση δεξιοτήτων ανάλογα με τις περιοχές, σε ένα μεγάλο αριθμό ενηλίκων, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν». Δυνητικά και σε βάθος χρόνου, το πρόγραμμα απευθύνεται στους 35.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των συναρμόδιων υπουργείων που συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εντός του 2018 συνολικά 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες (οι 2.000 από 15 έως 18 ετών και οι 3.000 πάνω από 18) θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών. Η διάρκεια παρακολούθησης των μαθημάτων θα είναι 12 μήνες, επί 25 ώρες εβδομαδιαίως, 20 ώρες ελληνικά και 5 ώρες αγγλικά. Για μητέρες μικρών παιδιών, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί εντός των κέντρων φιλοξενίας, σε συνδυασμό με τη λειτουργία νηπιαγωγείων σε προκατασκευασμένες αίθουσες.

Απόκτηση διπλώματος

Ολοι οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν σε εξετάσεις για την απόκτηση αναγνωρισμένου διπλώματος γλώσσας (Α1, Α2, Β1), με σκοπό την πιστοποίηση των γνώσεων και την απόκτηση ανάλογων προσόντων.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι «πρόκειται για πρόγραμμα που θα δώσει έμφαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως ενός σημαντικού και καθοριστικού στοιχείου της ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία μας», ενώ ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος σημείωσε ότι «το πρόγραμμα απευθύνεται σε πρόσφυγες και μετανάστες με μικρό ή καθόλου επίπεδο γλωσσομάθειας και θα τους φέρει σε διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία μαθαίνουν και με τη διαφορετική γλωσσική αφετηρία από την οποία ξεκινούν». Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή