Εμπορική αξιοποίηση των δύο στοών του Αρσακείου Μεγάρου

Εμπορική αξιοποίηση των δύο στοών του Αρσακείου Μεγάρου

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αξιοποίηση του «νεκρού σημείου» ανάμεσα στην ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή της πλατείας Συντάγματος και στην αναπτυσσόμενη περιοχή της πλατείας Ομονοίας, που μεταξύ τους φιλοξενούν ήδη περισσότερα από 20 πολυτελή ξενοδοχεία, προχωράει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Ως ιδιοκτήτρια των δύο Εμπορικών Στοών του Αρσακείου Μεγάρου, γνωστές και ως Στοά του Βιβλίου και Στοά Ορφέως, έχει προσλάβει ως σύμβουλο αμερικανικό οίκο ακινήτων και προχωράει σε διαγωνισμό για την παραχώρησή τους. Σύμφωνα με κύκλους που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία έχουν ήδη ενδιαφερθεί για την παραχώρηση ανεπίσημα τόσο ξένα funds όσο και ελληνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου, στο οποίο φιλοξενείται ως μισθωτής και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με συνολικούς χώρους 10.000 τ.μ. και περισσότερα από 65 καταστήματα εκ των οποίων μόλις τα 15 είναι μισθωμένα, αποτελεί ένα εμβληματικό ιστορικό ακίνητο που μπορεί να αποτελέσει εμπορικό πόλο κατά τα πρότυπα του City Link αν και σαφώς μικρότερο. Οι δύο στοές του Αρσακείου βρίσκονται 750 μέτρα από το Σύνταγμα, 400 μέτρα από την Ομόνοια και 900 μέτρα από την πλατεία Καραϊσκάκη. Στις τρεις αυτές πλατείες και τις οδούς που τις ενώνουν ή γειτνιάζουν με αυτές συντελείται τα τελευταία λίγα έτη μια ξενοδοχειακή κοσμογονία. Παλαιά ξενοδοχεία ανακαινίζονται, νέα δημιουργούνται και ανεκμετάλλευτα επί δεκαετίες κτίρια μετατρέπονται σε ξενοδοχεία.

Από το King’s Palace το οποίο εκμισθώθηκε από τη Λάμψα πριν από λίγες εβδομάδες έως το Wyndham στην Καραϊσκάκη πολλά ξενοδοχεία άνοιξαν ή θα ανοίξουν, όπως το νέο Wyndham Grand Residences με 94 πολυτελείς σουίτες επίσης στην πλατεία Καραϊσκάκη και το Κ29, ένα ξενοδοχείο-concept δωματίων φιλοξενίας.

Σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που έχουν προχωρήσει ή προχωρούν στη στενά οριζόμενη έκταση μεταξύ των πλατειών Καραϊσκάκη και Ομονοίας και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι –όπως τα Kubic Athens και Ρythagorion, ή το La Mirage– δημιουργείται στο κέντρο της Αθήνας ένας νέος πόλος φιλοξενίας που αυτονόητα αναβαθμίζει δραστικά την περιοχή.

Αυτή την ανάπτυξη θέλει να εκμεταλλευτεί η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία) με σύμβουλο διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας της τη NAI Hellas. Οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών των υποψηφίων αναδόχων θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Τετάρτη 18 Απριλίου.

Το Αρσάκειο Μέγαρο κατασκευάστηκε τμηματικά από το 1846, οπότε και κτίσθηκε το πρώτο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου σε σχέδια Λύσανδρου Καυταντζόγλου, έως το έτος 1925, όταν το κτιριακό συγκρότημα έφτασε να καταλαμβάνει όλο το οικοδομικό τετράγωνο (Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου). Τα σχέδια των αρχιτεκτόνων Μαρούδη, Τσίλλερ και Κριεζή το ανέδειξαν σε ένα εκ των εμβληματικών συγκροτημάτων των Αθηνών.

Το μέγαρο στέγαζε τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930 όταν πλέον μεταφέρθηκαν στο Ψυχικό. Το μέγαρο φιλοξένησε επίσης αργότερα το Ειρηνοδικείο, την Εισαγγελία και το Εφετείο Αθηνών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 1984 ενοικιάστηκε από το Δημόσιο τμήμα του για να στεγάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας που παραμένει ακόμα εκεί (οι μισθωμένοι στο Δημόσιο χώροι για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξαιρούνται από τον διαγωνισμό παραχώρησης).

Με την ευκαιρία αυτή ανακαινίστηκε όλο το Αρσάκειο Μέγαρο μαζί με τη στοά και τα καταστήματα σε μελέτη του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά. Υπενθυμίζεται πως το 1937 κατεδαφίστηκε μια πτέρυγα του Καυταντζογλείου και στον αίθριο χώρο κτίστηκε το κινηματοθέατρο «Ορφέας», το οποίο κατεδαφίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στη θέση του κατασκευάστηκε η Στοά του Βιβλίου.

Ιστορικά βιβλιοπωλεία και εκδοτικά γραφεία είχαν, και κάποια έχουν ακόμα, την έδρα τους στη μία από τις δύο στοές του μεγάρου, τη λεγόμενη Στοά του Βιβλίου. Αποτέλεσε κατά πολλούς ένα εκ των βασικών πολιτιστικών κέντρων της πρωτεύουσας, δημιούργημα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, που συμπληρώθηκε αργότερα με το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Στο ίδιο τετράγωνο άλλωστε βρισκόταν και το Θέατρο Χατζηχρήστου, σήμερα γνωστό ως Θέατρο Ορφέας. Η γυάλινη οροφή της στοάς θυμίζει ευρωπαϊκές μητροπόλεις, ενώ στο κέντρο δεσπόζει η οκταγωνική στεγασμένη πλατεία. Από τα παλαιότερα καταστήματα, το κατάστημα σημαιών Ηλία Κοκκώνη, και αυτό των εκδόσεων Π.Ν. Σάκκουλα. Και φυσικά, εκεί στο Μέγαρο, ήταν και η έδρα του καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων «Βάρδας Αναγνωστόπουλος», αλλά και του Μπαλάσκα, του «Βασιλέα των Καμπαρντινών» όπως αναπροσδιοριζόταν. Πίσω από το Αρσάκειο Μέγαρο, εκεί όπου παλαιότερα στεγάζονταν οι στάβλοι και ο χώρος στάθμευσης των αμαξών του Αρσακείου, χτίζεται γύρω στα 1900 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ η Στοά Ορφέως ή κοινώς Αρσακείου.

Στη Στοά Αρσακείου είναι χαρακτηριστική η γυάλινη οροφή της, στο κέντρο της οποίας διαμορφώνεται επίσης ο μεγάλος γυάλινος θόλος, επιτρέποντας έτσι στο φυσικό φως να διαχέεται στον χώρο. Εδώ για πολλές δεκαετίες άνθησε το εμπόριο δερμάτινων ειδών και ακόμα και σήμερα καταστήματα όπως του «Μεταξά» διατηρούνται ανεξίτηλα στη μνήμη των παλαιότερων. Πολλοί θεωρούσαν πως τα καλύτερα δερμάτινα και τσάντες μπορούσαν να βρεθούν μόνον εκεί. Διάσημο σημείο του όλου συγκροτήματος και το ιστορικό καφέ Ορφέας που από το 1926 υπήρξε στέκι για μουσικούς, λογοτέχνες, καλλιτέχνες κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή