Κριτική στην πολιτική Τραμπ, εύσημα σε Ευρώπη στο Νταβός

Κριτική στην πολιτική Τραμπ, εύσημα σε Ευρώπη στο Νταβός

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευρωπαϊκή οικονομία είχε την τιμητική της κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ χθες στο Νταβός της Ελβετίας, στο πλαίσιο του οποίου έλαβε τα εύσημα για την ανοδική της πορεία. Παράλληλα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υπερασπίστηκε τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης. Ασκησε εμμέσως κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ και απηύθυνε έκκληση για κοινή δράση και συντονισμό όλων των κυβερνήσεων, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Απευθυνόμενος επίσης στον Τραμπ, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να αντιληφθεί ότι η τριμερής εμπορική συμφωνία NAFTΑ είναι προς το συμφέρον των συμβαλλόμενων μερών.

Επιπλέον, τους εκπροσώπους της παγκόσμιας πολιτικής, επιχειρηματικής και οικονομικής ελίτ απασχόλησε το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, αλλά και το αν οι φορολογικές διευκολύνσεις του Τραμπ για τις επιχειρήσεις θα αποβούν προς όφελος της αμερικανικής οικονομίας. Οι 1.300 διευθύνοντες σύμβουλοι διεθνών ομίλων, που έλαβαν μέρος σε μεγάλη έρευνα της PriceWaterhouseCoopers (PwC), εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας, όμως, ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Σε ανάλογο τόνο, ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ προειδοποίησε ότι οι διεθνείς αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε φάση ευφορίας λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, πιθανώς να εισέλθουν σε φάση διόρθωσης, ακόμα και άνευ κάποιας ιδιαίτερης αφορμής. Ο Κένεθ Ρογκόφ, πανεπιστημιακός δάσκαλος και ερευνητής στο Χάρβαρντ, συνέστησε αυτοσυγκράτηση. «Οι τράπεζες δεν φαίνεται να διαθέτουν κάποιο έστω υποτυπώδες σχέδιο Α για να αντιμετωπίσουν μια χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε. «Ωστόσο παραμένω αισιόδοξος και δεν προβλέπω ότι πρόκειται να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη το σύστημα».

Κίνδυνοι

Ο Ινδός πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο Νταβός: «Αντί να έχει προβάδισμα η παγκοσμιοποίηση, αναθερμαίνεται ο προστατευτισμός, και όσοι τον υπερασπίζονται επιθυμούν να ανατρέψουν τα οφέλη της διεθνοποίησης». Εν συνεχεία τη σκυτάλη έλαβαν οι επιχειρηματίες. «Εμείς οι αναπτυσσόμενες χώρες, όταν ακούμε τις ΗΠΑ να μιλούν για απομονωτισμό, προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα. Οπότε, όσο περισσότεροι ηγέτες αναφέρονται στα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης, τόσο το καλύτερο», επισήμανε ο Ανίντια Μπάκρι, διευθύνων σύμβουλος του ινδονησιακού ομίλου ΜΜΕ, PT Bakrie Global Ventura, που συμμετέχει στο φόρουμ.

Ενα άλλο θέμα που εθίγη κατά τις χθεσινές συνομιλίες των προσκεκλημένων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ήταν η δυναμική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω της οποίας αναδεικνύεται εκ νέου ο ηγετικός ρόλος της Γηραιάς Ηπείρου. «Για κάποια χρόνια πιστεύαμε ότι η Ευρώπη παρακμάζει. Ωστόσο, το 2017 απέδειξε ότι διαθέτει ανθεκτική οικονομία, ανεξαρτήτως της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., της πολιτικής αναταραχής στην Ισπανία και της αποδυνάμωσης τoυ πολιτικού συστήματος στη Γερμανία», υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Ρουμπενστάιν του επενδυτικού οίκου Carlyle Group. Επιπλέον, προβληματισμό δημιούργησε στους κύκλους του φόρουμ η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στα φωτοβολταϊκά συστήματα και στα πλυντήρια. «Δεν μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο που υπήρχε τις δεκαετίες 1950 και 1960. Πρέπει να ιδρύσουμε νέες βιομηχανίες. Για παράδειγμα, αυτές που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντ’ αυτού, δυσχεραίνουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων», τόνισε ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτζ. «Οι δασμοί βλάπτουν την απασχόληση, την αμερικανική οικονομία και το περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή