Επιδημία ιλαράς σε πλήρη εξέλιξη

Επιδημία ιλαράς σε πλήρη εξέλιξη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς εμφανή σημάδια ύφεσης συνεχίζεται η εξάπλωση της ιλαράς στον πληθυσμό στη χώρα μας. Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν τα κρούσματα ιλαράς, τόσο στις κοινότητες Ρομά –όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή– όσο και στον γενικό πληθυσμό με πιο ευπαθείς ηλικίες να είναι αυτές από 25 έως 44 ετών. Μεταξύ αυτών, επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της νόσου.

Από τον περασμένο Μάιο όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της ιλαράς στη χώρα μας έως και σήμερα εκτιμάται ότι τα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 1.200 (έως την περασμένη Πέμπτη είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 1.185). Στην Ελλάδα η επιδημία ιλαράς είναι σε πλήρη εξέλιξη, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η επιδημική έξαρση ξεκίνησε νωρίτερα και ως εκ τούτου πλέον παρουσιάζει ύφεση. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 510 περιστατικά ιλαράς που καταγράφηκαν στην Ε.Ε. τον περασμένο Νοέμβριο, σχεδόν τα μισά (250) ήταν στην Ελλάδα.

Οπως ανέφερε στην «Κ», η υπεύθυνη του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, επτά στα δέκα περιστατικά έχουν εκδηλωθεί σε κοινότητες Ρομά, σχεδόν το 20% στον γενικό ελληνικό πληθυσμό της χώρας και στο 10% σε άτομα αλλοδαπής εθνότητας. Στις κοινότητες Ρομά, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε παιδιά, ωστόσο στον γενικό πληθυσμό η εικόνα διαφοροποιείται και η πλειονότητα των ασθενών είναι ηλικίας 25 έως 44 ετών. Στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού είναι –εκτός από τα παιδιά– να κάνουν εμβόλιο ιλαράς και όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου ή επαρκούς εμβολιασμού. Βασιζόμενοι σε επιδημιολογικά δεδομένα, οι επιστήμονες έχουν αποφασίσει ότι όσοι έχουν γεννηθεί πριν το 1970 έχουν ανοσία. Ωστόσο, το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί ξανά από την Επιτροπή, υπό το φως των νέων δεδομένων. Οπως αναφέρει η κ. Γεωργακοπούλου, έχουν καταγραφεί περιστατικά ιλαράς και σε άτομα που έχουν γεννηθεί πριν από το 1970. «Μπορεί να είναι λίγα, ωστόσο υπάρχουν», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργακοπούλου, από τη διερεύνηση των περιστατικών ιλαράς στον γενικό πληθυσμό προκύπτει ότι ο συνήθης τρόπος να κολλήσει κάποιος τη νόσο είναι να βρεθεί για αρκετή ώρα στα επείγοντα νοσοκομείου. Αλλωστε, στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι επαγγελματίες υγείας που δέχονται και τους ασθενείς με ιλαρά. Χθες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων δημοσίευσε τρία νέα κρούσματα ιλαράς σε προσωπικό νοσοκομείων της Πελοποννήσου: μία φαρμακοποιός και μία νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Αμαλιάδας, καθώς και μία νοσηλεύτρια του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Αγιος Ανδρέας Πατρών. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και άλλοι νοσηλευτές εμφανίζουν αυτή την περίοδο συμπτώματα ιλαράς (υψηλό πυρετό κ.ά.). Η ομοσπονδία καταγγέλλει ότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων του προσωπικού και των ασθενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή