Οι… τρεις ιεράρχες σε γραμματόσημο

Οι… τρεις ιεράρχες σε γραμματόσημο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορική επίσκεψη των… τριών ιεραρχών στη Λέσβο, του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, τον Απρίλιο του 2016, αποτυπώθηκε και σε γραμματόσημο, στη σειρά γραμματοσήμων που καταγράφει τις διαδρομές του Πάπα Φραγκίσκου το 2016. Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από διάφορους καλλιτέχνες και οι παραστάσεις κάθε αποστολικής επίσκεψης φέρουν τα στυλιστικά χαρακτηριστικά κάθε καλλιτέχνη που τα δημιούργησε.

Η σφραγίδα που φιλοτεχνήθηκε από την Gabriella Titotto, για το «ταξίδι στο ελληνικό νησί της Λέσβου», όπως χαρακτηρίστηκε κατά την παρουσίασή της τον περασμένο Νοέμβριο, δείχνει τον Πάπα Φραγκίσκο στο προσκήνιο, πίσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, δίπλα σε μια ομάδα προσφύγων που φιλοξενούνταν εκείνη την περίοδο στο νησί.

Πρωτεύουσα του κόσμου επί πέντε ώρες είχε γίνει εκείνο το Σάββατο της 16ης Απριλίου 2016 η Μυτιλήνη. Τα βλέμματα του πλανήτη στράφηκαν στην ιστορική συνάντηση και κοινή προσευχή των τριών ιεραρχών του χριστιανισμού ενάντια στον ανθρώπινο πόνο. Συμβολική συνάντηση με πολλαπλές σημασίες, καθώς τα δύο «αδέρφια», ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διάδοχοι των αποστόλων Πέτρου και Αντρέα, αντίστοιχα, μαζί με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, με κεντρική αναφορά στον Ιησού Χριστό, μίλησαν για τη σημασία της αλληλεγγύης και της αγάπης. Μάλιστα η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να οδηγήσει στην Ευρώπη τρεις οικογένειες μουσουλμάνων προσφύγων.

«Σας καλωσορίζουμε στη Λέσβο της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης», είχε πει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός υποδεχόμενος τον Πάπα, αφού ο τελευταίος χαιρετήθηκε πρώτα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στην προκυμαία, στην παραλιακή λεωφόρο κατά μήκος του αεροδρομίου και σε πολλά σημεία της πόλης της Μυτιλήνης, εκατοντάδες πολίτες στέκονταν στον δρόμο για να παρακολουθήσουν την πομπή, ενώ πολλοί από αυτούς μπήκαν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης ύστερα από έλεγχο.

Τα μηνύματα

«Δεν είστε μόνοι σας», ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς τους πρόσφυγες. Πού να ήξερε πως τα πράγματα μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας που μόλις υλοποιηθεί θα άλλαζαν άρδην τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την τοπική κοινωνία. Ο ποντίφικας εξήρε τον ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο». «Οσοι σας φοβούνται δεν σας βλέπουν στα μάτια. Ξεχνάνε ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία ξεπερνούν τον φόβο», είχε πει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τη Μόρια, υπογραμμίζοντας ότι η Μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει ένας τάφος, αλλά μια θάλασσα ειρήνης.

Συγκινημένος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε τονίσει: «Μαζί στέλνουμε μήνυμα από τη Λέσβο ενώπιον όλου του χριστιανισμού για να σταματήσει αυτή η τραγωδία».

Κάποια επισκιάστηκαν

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο κατέγραψαν τη σπουδαία συνάντηση, όμως αρκετά βαρύνουσας σημασίας ζητήματα επισκιάστηκαν, καθώς οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες είδαν στη Μόρια τους λιγότερο εξαθλιωμένους πρόσφυγες, αφού οι υπόλοιποι είχαν τοποθετηθεί σε άλλο σημείο – η ιστορικότητα της επίσκεψης, ωστόσο, παραμένει και αποτυπώθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή