Αρχισυνταξία του πλήθους;

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα: άλλο είναι η ειδησεογραφική κάλυψη ενός γεγονότος και άλλο η απευθείας μετάδοση. Η πρώτη πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας και, φυσικά, όπως κρίνουν οι συντάκτες και τα στελέχη του Μέσου.

Η κρίση τους, βεβαίως, κρίνεται, και γι’ αυτό μπορούμε να τσακωθούμε επί μακρόν αν το συλλαλητήριο έπρεπε να μπει πρώτη είδηση (όπως έγινε στον ΣΚΑΪ) ή δεύτερη (όπως έκανε η ΕΡΤ).

Η ζωντανή κάλυψη όμως είναι άλλο πράγμα. Γίνεται μόνο για τα αθλητικά γεγονότα και η ΕΡΤ, εκ του καταστατικού της, είναι υποχρεωμένη να το κάνει για τις εκδηλώσεις των κομμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΡ. Αλλιώς, πρέπει να φτιάξουμε και κανάλι διαδηλώσεων. Και το ΠΑΜΕ θεωρεί σημαντικές και μαζικές τις πορείες του, άρα πρέπει να έχει στην τηλεόραση μοίρα.

Είναι άδικο, λοιπόν, στα μύρια κρίματα της ΕΡΤ (ανάμεσά τους και… η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό») να της φορτώνουμε άλλο ένα, που είναι η μη κάλυψη απευθείας του συλλαλητηρίου. Είναι διπλά άδικο για τους δημοσιογράφους να ζητείται να αναλάβει την αρχισυνταξία το πλήθος. Αν το κάνουμε, πρέπει να βάλουμε ένα μέτρο: θα καλύπτονται ζωντανά συνάξεις άνω των 10.000; Των 50.000; Κι ο αριθμός αυτός θα προκύπτει από τις εκτιμήσεις της αστυνομίας ή των οργανωτών;

Το αίτημα για ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη της «φωνής του λαού» δεν είναι καινούργιο. Εντάθηκε την περίοδο των «Αγανακτισμένων». Τότε «τα βοθροκάναλα της διαπλοκής» είχαν μεν –κάθε βράδυ!– πρώτη είδηση τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Το αίτημα και τότε δεν ήταν συγκεκριμένο, αλλά πολλοί θεωρούσαν ότι τα 10 λεπτά του δελτίου δεν ήταν αρκετά· ίσως η διακοπή του προγράμματος θα τιμούσε επαρκώς τους αγώνες του λαού. «Η παρουσία του κόσμου στις πλατείες», έλεγε τότε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, «είναι μια τομή που αλλάζει τα δεδομένα. Γίνεται καταλύτης πολιτικών εξελίξεων αλλά και μία τομή που αλλάζει τα δεδομένα και αναγκάζει όλους να επαναπροσδιοριστούν. Απαξιώνονται τα κυρίαρχα μέσα. Τα social media παίρνουν έναν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, επιτίθενται και στα κυρίαρχα κανάλια και στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και τα αναγκάζουν να επαναπροσδιοριστούν. Αυτά είναι καινούργια στοιχεία στην κοινωνική πραγματικότητα, τα οποία οφείλουμε να τα προσεγγίσουμε» (συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΤ3, 6.6.2011).

Βεβαίως, έτσι που το έθεσε τότε ο κ. Τσίπρας, έχουν δίκιο όσοι γκρινιάζουν για τη μη κάλυψη του συλλαλητηρίου. Η παρουσία του κόσμου στην παραλία της Θεσσαλονίκης είναι «μια τομή που αλλάζει τα δεδομένα και αναγκάζει όλους να επαναπροσδιοριστούν», ακόμη και στο επίπεδο του «Κυριακή στο χωριό». Από την άλλη όμως, ο κ. Τσίπρας τότε έλεγε επίσης ότι «θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν», οπότε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή