Με το βλέμμα στραμμένο στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί για τους όρους λειτουργίας φαρμακείου

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί για τους όρους λειτουργίας φαρμακείου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο βλέμμα στραμμένο στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν πλέον οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, που αναμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επί του Προεδρικού Διατάγματος για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας φαρμακείου και από μη φαρμακοποιούς.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών εκφράζουν την ελπίδα ότι το ΠΔ θα «σκοντάψει» στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη σχετική απόπειρα του υπουργείου Υγείας ακυρώθηκε από το ΣτΕ όχι μόνο για τυπικούς λόγους αλλά και για λόγους ουσίας. Μάλιστα είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν στην Εισηγήτρια του ΣτΕ και τις δικές τους θέσεις για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΣτΕ ακύρωσε υπουργική απόφαση του Μαϊου του 2016, κατά της οποίας είχαν προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και άλλοι σύλλογοι της χώρας, η οποία αφορούσε τους όρους και της προϋποθέσεις για την ίδρυση φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς. Το σκεπτικό της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν ότι τα ζητήματα αυτά ρυθμίζονται μόνο από νόμο ή Προεδρικό διάταγμα. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας «πέρασε» τον περασμένο Δεκέμβριο τροπολογία για την δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων από φυσικά πρόσωπα φαρμακοποιούς και μη, ενώ παρέπεμψε για τους όρους και τις προϋποθέσεις σε Προεδρικό διάταγμα, το οποίο απέστειλε στο ΣτΕ για έγκριση. Μάλιστα, το Π.Δ. ελάχιστες διαφορές έχει από την υπουργική απόφαση που ακυρώθηκε.

Πάντως, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η Ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφασή της εκτός από τυπικούς λόγους ακύρωσής της Υπουργικής απόφασης, κάνει και επισημάνσεις για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Μεταξύ αυτών και η επισήμανση ότι η υπουργική απόφαση δεν έλαβε υπόψιν τις επιταγές του άρθρου 21 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «…η άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού επιτρέπεται μόνο σε όσα πρόσωπα έχουν τα προσόντα εκείνα, τα οποία ο νομοθέτης έχει κρίνει, σε εκπλήρωση της επιταγής ότι είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η παροχή στους πολίτες υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, ενόψει και του ότι τα φαρμακεία αποτελούν ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η εμπορική εκμετάλλευση με την υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα».

Με αυτό το σκεπτικό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκου Θεοδοσιάδη, δήλωσε «είμαστε βέβαιοι ότι το ΣτΕ, στο οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, και αυτή την φορά θα θέσει φρένο σε όσους ονειρεύονται την άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προελεύσεως συμφέροντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή