ΣτΕ: Ανώνυμες καταγγελίες δεν οδηγούν σε φορολογικούς ελέγχους πέραν της 5ετίας

ΣτΕ: Ανώνυμες καταγγελίες δεν οδηγούν σε φορολογικούς ελέγχους πέραν της 5ετίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα σημαντική απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τους φορολογικούς ελέγχους των πολιτών, κρίνοντας ότι η «ανώνυμη καταγγελία» ή η λεγόμενη «πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος του ΣΔΟΕ», δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε παράταση των φορολογικών ελέγχων πέραν της πενταετίας.

Η απόφαση αυτή, αποτελεί συνέχεια της απόφασης που έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (1738 του 2017) με την οποία κρίθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παράταση φορολογικού ελέγχου πέραν της πενταετίας, θέτοντας τέλος στις αλλεπάλληλες παρατάσεις φορολογικών ελέγχων.

Η απόφαση για τις ανώνυμες καταγγελίες και τα συμπληρωματικά στοιχεία στους φορολογικούς ελέγχους ελήφθη από το Β' Τμήμα του ΣτΕ, στο οποίο προήδρευσε η αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Ειρήνη Σάρπ.

Ειδικότερα, η υπόθεση που απασχόλησε το δικαστήριο αφορούσε «ανώνυμη καταγγελία», η οποία ανέφερε ότι 34 δικηγόροι των Αθηνών φοροδιαφεύγουν. Μετά από αυτό, το ΣΔΟΕ Αττικής ζήτησε να διενεργηθούν έλεγχοι και στους 34 δικηγόρους και αμέσως έγινε άρση του τραπεζικού απορρήτου στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους, ενώ ένας από τους 34 προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την απόφασή του, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, «ο φορολογικός έλεγχος (και ο καταλογισμός φόρου και ο πρόσθετου φόρου λόγω ανακριβούς δήλωσης) πρέπει να διενεργείται, κατ΄ αρχής, εντός της πενταετίας και κατά παρέκκλιση  εντός της 10ετίας, εάν περιέλθουν σε γνώση της φορολογικής αρχής «συμπληρωματικά στοιχεία», δηλαδή στοιχεία αποδεικτικά της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογικού εισοδήματος, τα οποία δικαιολογημένα δεν είχε υπόψη της η φορολογική αρχή κατά την πενταετία».

Στην απόφαση, σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι στοιχεία για υπόλοιπο ή και κίνηση τραπεζικών λογαριασμών στην ημεδαπή, δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία» ικανά να δικαιολογήσουν – ενόψει και των επιταγών της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας – την επιμήκυνση της κατ΄ αρχής πενταετίας προθεσμία παραγραφής», ενώ κρίθηκε επίσης, ότι δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία», που να δικαιολογούν την επιμήκυνση των φορολογικών έλεγχων πέραν της πενταετίας, κατά:

Πρώτον, η «ανώνυμη καταγγελία»  στις φορολογικές αρχές για φοροδιαφυγή και κατά δεύτερον, η γνωστή «πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος» του ΣΔΟΕ, η οποία αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη για τον έλεγχο της φορολογικής αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή