Απώλειες για ευρωπαϊκές αγορές και δολάριο

Απώλειες για ευρωπαϊκές αγορές και δολάριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hμέρα απωλειών αποδείχθηκε η χθεσινή για τις ευρωπαϊκές μετοχές, κυρίως λόγω της κάμψης του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα τριετίας, ενώ απώλειες είχαν πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, εξαιτίας δηλώσεων αξιωματούχων των ΗΠΑ περί προστατευτισμού στο Νταβός. Αντιστοίχως, τo ευρώ πρώτη φορά μετά το 2014 ενισχύθηκε προς το δολάριο πάνω από 1,24 δολ. Η στερλίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό της από το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η ανοδική πορεία του νομίσματος συνδέεται με τα ευνοϊκά στοιχεία για την απασχόληση το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2017. Η στερλίνα ως προς το δολάριο χθες διαμορφώθηκε στο 1,14 δολ. Το αργό Νέας Υόρκης είχε άνοδο κατά 0,51%, στα 64,80 δολ. το βαρέλι.

Ειδικότερα, στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe STOXX 600 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,4%, διακόπτοντας πορεία κερδών που διήρκεσε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με -1,14%, στο Παρίσι o CAC 40 με -0,72%, στη Φρανκφούρτη ο XETRA DAX εξασθένησε κατά 1,07%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με -0,9%. Το δολάριο υποχώρησε ως αποτέλεσμα δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μιούτσιν και του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος ότι το αδύναμο δολάριο διευκολύνει τις αμερικανικές εξαγωγές. Ως συνέπεια, το ευρώ ενισχύθηκε, καθιστώντας ακριβότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα στη διεθνή αγορά και πλήττοντας τις μετοχές των ευρωπαϊκών εξαγωγικών εταιρειών. Παρά ταύτα, οι επενδυτές δείχνουν πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και ο δείκτης STOXX 600 έχει πολύ καλύτερη επίδοση από τις αρχές του χρόνου από ό,τι αναμενόταν. Η τιμή της μετοχής της Suez υποχώρησε χθες δραστικά 16% λόγω της προς τα κάτω αναθεώρησης των κερδών του 2017. Απώλειες εμφάνισαν και οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, εξαιτίας υποβάθμισης της μετοχής της AMS, προμηθεύτριας της Apple, από την JP Morgan. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο σημειώθηκαν απώλειες. Αφορμή δόθηκε με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου ότι η πολιτική της Κίνας για την υψηλή τεχνολογία με ορίζοντα το 2025 συνιστά άμεση απειλή, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει απάντηση από τις ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 0,1% και ο S&P κατά 0,28%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή