Τουρκική πηγή: «Ανακριβής» η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν

Τουρκική πηγή: «Ανακριβής» η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άγκυρα αμφισβήτησε σήμερα την εκδοχή του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας ότι «δεν αντικατοπτρίζει πιστά» το περιεχόμενο της συζήτησής τους για το θέμα της τουρκικής επίθεσης στη Συρία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (χθες), πως κάλεσε τον Ερντογάν «να μειώσει και να περιορίσει τις στρατιωτικές ενέργειές του» στον συριακό θύλακο Αφρίν για την εκδίωξη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας πολιτοφυλακής που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, αλλά είναι σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Όμως τουρκικές επίσημες πηγές αμφισβήτησαν την εκδοχή αυτή, λέγοντας πως δεν «αντικατοπτρίζει πιστά το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας» των δύο ηγετών.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν εξέφρασε ανησυχία όσον αφορά μια κλιμάκωση της βίας» στην Αφρίν, αλλά έκανε λόγο για «την ανάγκη να περιοριστεί η διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης», σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαψεύδει επίσης πως ο Τραμπ εξέφρασε «ανησυχία για τη λανθασμένη και καταστροφική ρητορική που προέρχεται από την Τουρκία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, λέγοντας πως ο Τραμπ επεσήμανε απλώς πως οι τουρκικές επικρίσεις απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες «προκαλούν ανησυχίες στην Ουάσινγκτον».

Η Άγκυρα δηλώνει επίσης πως ο Τραμπ είπε πως «η χώρα του δεν παρέχει πλέον όπλα (στις YPG) και δεν πρόκειται πλέον να τους παράσχει όπλα στο μέλλον».

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης να μην αναληφθεί «οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις τουρκικές και τις αμερικανικές δυνάμεις», στην ώρα που η Άγκυρα σκέπτεται να διεξαγάγει επιχείρηση για την εκδίωξη των YPG από τη Μάνμπιτζ, μια πόλη περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Αφρίν, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις στέκονται στο πλευρό των Κούρδων παραστρατιωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή