Σκοπιανο: Απουσία ενημέρωσης καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σκοπιανο: Απουσία ενημέρωσης καταγγέλλει η αντιπολίτευση

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος σφοδρών επικρίσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση έγινε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, με αφορμή τους χειρισμούς της στην υπόθεση της ΠΓΔΜ και, κυρίως, για τη μη ενημέρωση που, όπως ελέχθη, παρέχει στα πολιτικά κόμματα, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με το γειτονικό κράτος. Εν μέσω των έντονων διαξιφισμών, ωστόσο, επί της ουσίας του ζητήματος φάνηκε να διαμορφώνονται δύο «τάσεις», με τη μία πλευρά να δείχνει ότι υπό όρους μπορεί να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία, ενώ η δεύτερη απορρίπτει ακόμα και τη χρήση παραγώγου του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία επί της οποίας η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να συμφωνήσει.

«Εθνικά συμφέρουσα λύση είναι εκείνη που θα εξασφαλίζει όνομα σαφώς διακριτό από την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, όνομα που δεν θα μπορεί να είναι όχημα αλυτρωτισμού. Συνολική, σφαιρική λύση, όχι μόνο με ονομασία, αλλά και με αφαίρεση κάθε πρακτικής από το γειτονικό κράτος, που δείχνει βλέψεις απέναντι στα σύνορά μας και στην εδαφική μας ακεραιότητα, γιατί εκεί είναι το ουσιώδες», είπε μεταξύ άλλων ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.

«Αυτό που για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει επιτέλους να το αντιληφθείτε είναι ότι θα πρέπει να μας εξηγήσετε με ποιον τρόπο μεθοδεύετε, με ποιον τρόπο διεκδικείτε, με ποιον τρόπο διαπραγματεύεστε την επίλυση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις αλυτρωτικές βλέψεις που έχουν τα Σκόπια εναντίον της Ελλάδας, κυρίως δε με το πώς και με ποιες συγκεκριμένες κινήσεις θα υπάρξει απάλειψη ή τροποποίηση του συντάγματός τους, στον βαθμό και στην έκταση που περιλαμβάνονται συνταγματικά κατοχυρωμένες αυτές οι βλέψεις», είπε ο κοιν. εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας, για να προσθέσει πως η θέση του κόμματός του για το ζήτημα είναι εκείνη την οποία είχε υποστηρίξει το 2008 η τότε κυβέρνηση» (Κ. Καραμανλή).

«Εχουμε μιλήσει για σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που θα αποτρέπουν διαδικασίες αλυτρωτικές σε όλα αυτά τα στοιχεία», είπε εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Αθ. Θεοχαρόπουλος: «Η δική μας θέση, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη, όσον αφορά το όνομα: Σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και βεβαίως με την εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών θέσεων από το σύνταγμα των Σκοπίων», σημείωσε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Στ. Τάσσος.

Στην εντελώς απέναντι όχθη βρέθηκαν η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων, με αμφότερα τα κόμματα να δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παράγωγό του στην ονομασία του γειτονικού κράτους, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ δεν έλαβε μέρος στη συζήτηση. Ως γνωστόν, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος υιοθετεί θέση ανάλογη εκείνης της Χ.Α. και της Ε.Κ.

Στιγμές έντασης κατεγράφησαν στη συνεδρίαση, όπως με αφορμή άκρως επιθετικού έως και υβριστικού περιεχομένου τοποθέτηση εκπροσώπου της Χ.Α.: «Πάει πολύ οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών και των ναζί να παριστάνουν σήμερα τους πατριώτες», σχολίασε ο κ. Τάσσος. «Δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στον πολιτικό υπόκοσμο, ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα να βγει και να ορίσει την πολιτική ατζέντα», είπε λίγο αργότερα ο κ. Ν. Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ). «Οι απόψεις που δεν επιθυμούν να υπάρχει η λέξη “Μακεδονία” και τα παράγωγά της στο όνομα, είναι ακραίες, ακροδεξιές, εθνικιστικές», είπε τέλος ο κ. Κατρούγκαλος.

Παρέμβαση τέως βασιλιά

Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βρισκόμαστε, ενδεχομένως, κοντά σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Σε μια στιγμή, κατά την οποία καλούμαστε να υπερασπιστούμε όσα σημαίνει η Μακεδονία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Προσθέτει ότι «η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος. Το δικαίωμά μας, όμως, να τιμούμε όσα σημαίνει ο συμβολισμός του ονόματος αυτού και τη θύμηση όσων είναι χαραγμένων στην ελληνική ψυχή, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μόνο βάσει γεωγραφικών προσδιορισμών και άλλων περιγραφών». Εμμέσως, πλην σαφώς, ο τέως βασιλεύς τάχθηκε υπέρ των συλλαλητηρίων, αναφέροντας πως «οι εικόνες σύμπνοιας αυτών των ημερών αντικατοπτρίζουν την ενότητα που πάντα επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στα σημαντικά ζητήματα». Και κατέληξε με μια ευχή προς την πολιτική ηγεσία, «να επιτύχει την –ομολογουμένως– δύσκολη ισορροπία που απαιτείται τις ερχόμενες εβδομάδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή