ΔΗΣΥ: Καμία λευκή επιταγή για την ονομασία

ΔΗΣΥ: Καμία λευκή επιταγή για την ονομασία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς επίρρωσιν της απόφασης της Χαρ. Τρικούπη να ξεκινήσει «διμέτωπο» αγώνα για το Σκοπιανό, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε χθες σε νέα ανακοίνωση με επίκεντρο το μείζον αυτό εθνικό θέμα. Στην άτυπη ενημέρωση που εξεδόθη, ιεραρχείται πρώτη η έντονη κριτική τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση «για μικροπολιτική διαχείριση του ζητήματος», η οποία, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην πόλωση και τελικά διχάζει την ελληνική κοινωνία. Στο επίκεντρο της εν λόγω κριτικής βρίσκεται η «πλατεία», δηλαδή το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ εντοπίζει την εξής αντίφαση: από τη μια, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έστρωσε τον δρόμο του προς το Μαξίμου μέσα από τις «πλατείες των αγανακτισμένων» και τη συνύπαρξη με ακραία στοιχεία, σήμερα ενοχοποιεί συλλήβδην ως ακροδεξιούς όλους όσοι διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη και, από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία κάνει πως δεν βλέπει τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία που επιχειρούν να καπηλευθούν «την ευαισθησία των Ελλήνων». Πρόκειται ουσιαστικά για μια τοποθέτηση η οποία επιχειρεί να κατατάξει και πάλι το Κίνημα Αλλαγής ακριβώς στη μέση του πολιτικού χάρτη, στην πάγια λογική των ίσων αποστάσεων που οικοδομεί η Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του κινήματος υπενθυμίζει προς τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, πως υπάρχει εθνική θέση όπως αυτή ορίστηκε στο Βουκουρέστι, η οποία δεν επιτρέπει «ούτε στην κυβέρνηση να συζητεί και να διαπραγματεύεται, παρά μόνο αυστηρά σε αυτό το πλαίσιο», αλλά και «ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση υπεκφυγές και όψιμες μεταμορφώσεις». Τα ανωτέρω αποδίδονται περιφραστικά με τη φράση «καμία λευκή επιταγή», που περιγράφει τη θέση του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα και εστιάζει σε μια λύση που θα αποτρέπει αλυτρωτικές βλέψεις.

Κοινή γραμμή

Την ίδια ώρα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, ύστερα από συνεδρίαση, εξέδιδε ανακοίνωση με πρώτο θέμα το Σκοπιανό. Στην πάγια θέση της η ΔΗΜΑΡ τονίζει πως «στη δημοκρατία οι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, αλλά η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να εξαρτάται από ετερόκλητης σύνθεσης συλλαλητήρια, δεν μπορεί να είναι θέμα “άνω και κάτω πλατείας” και σημαία ευκαιρίας για πατριδοκαπηλία». Στη ΔΗΜΑΡ μάλιστα τονίζουν πως στο εν λόγω θέμα «συμπλέουν απόλυτα» με το Ποτάμι.

Στη Σεβαστουπόλεως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη στάση τους στο θέμα. Πηγές του Ποταμιού τονίζουν πως ο Στ. Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος που «σήκωσε ανάστημα» εναντίον των συλλαλητηρίων εκφράζοντας ανοικτά «μη δημοφιλή, αλλά ειλικρινή θέση». Στελέχη του Ποταμιού μάλιστα σημείωναν πως τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αποδέκτες προσπάθειας επαναπροσέγγισης από πολίτες που προέρχονται από τον φιλελεύθερο χώρο. Tην ίδια ώρα, το Ποτάμι Μακεδονίας εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση με τίτλο «Ποιους χειροκροτάς, πατριώτη;». Το κείμενο είναι ιδιαιτέρως καυστικό και ασκεί έντονη κριτική σε έναν προς έναν τους ομιλητές, χρησιμοποιώντας φράσεις τους που παραπέμπουν σε συνωμοσιολογία και εθνικισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή