Συζήτηση για το νέο σύμφωνο για την Ευρώπη

Συζήτηση για το νέο σύμφωνο για την Ευρώπη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωμένη Ευρώπη και τους τρόπους αντιμετώπισής τους έλαβε χώρα χθες το βράδυ στο Ωδείο Αθηνών, διοργανωμένη από το ΕΛΙΑΜΕΠ. Αφορμή ήταν η δημοσίευση της τελικής έκθεσης του εγχειρήματος «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη», μιας πρωτοβουλίας κορυφαίων ευρωπαϊκών δεξαμενών σκέψης με τη συμμετοχή δέκα κρατών-μελών.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Παγουλάτος, εισηγητής της ελληνικής ομάδας προβληματισμού, ανέδειξε ως τη μεγάλη πρόκληση για την Ε.Ε. τον κίνδυνο «μιας οπισθοδρομικής, εθνικιστικής, εσωστρεφούς, ανελεύθερης και αυταρχικής Ευρώπης». Παρά τις ήττες της άκρας Δεξιάς πέρυσι στη Γαλλία και την Ολλανδία, ο κ. Παγουλάτος προειδοποίησε κατά της επανάπαυσης. «Δεν έχει κάνει η Ευρώπη ό,τι χρειαζόταν» για τους χαμένους αυτής της κρίσης, σημείωσε.

Εκ των ομιλητών, ο αρθρογράφος Γιάννης Κουτσομύτης διέγνωσε «πολιτικό χάσμα μεταξύ Παλαιάς και Νέας Ευρώπης», ενώ οι Παναγιώτης Βλάχος (συνιδρυτής του Vouliwatch) και Κωστής Καρπόζηλος (διευθυντής των ΑΣΚΙ) εστίασαν στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, έναντι των οποίων οι οικονομικά ασθενέστεροι νιώθουν ότι η Ευρώπη αδυνατεί να τους προφυλάξει. Η οικονομολόγος Μαριάννα Σκυλακάκη τόνισε ότι «η μάχη για την Ευρώπη πρέπει να κερδηθεί στο πολιτικό επίπεδο». Ο καθηγητής του Παντείου Γ. Μοσχονάς παρατήρησε ότι ο λαϊκισμός έχει προσλάβει χαρακτήρα εσωτερικού εχθρού στην έκθεση, και ότι δεν μπορεί έτσι να οικοδομηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος της ΔιαΝΕΟσις σημείωσε ότι η δέσμη προτάσεων «απευθύνεται στα σωστά κέντρα αποφάσεων με τον σωστό τρόπο», ενώ η καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη εστίασε στην ανασφάλεια του σύγχρονου Ευρωπαίου, σε όλες τις πτυχές της. Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Μετανάστευσης στον Δήμο Αθηναίων, ανέδειξε τις αποτυχίες της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Στον χαιρετισμό του στην αρχή της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, σημείωσε ότι η Ελλάδα «περισσότερο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, έχει ανάγκη από μία ισχυρή Ευρώπη», λόγω εγγύτητας σε «εύφλεκτες περιοχές», μικρού μεγέθους και αδύναμων θεσμών και οικονομίας. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή