Απειλεί ξανά ο Γιλντιρίμ για τα Ιμια

Απειλεί ξανά ο Γιλντιρίμ για τα Ιμια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκεπτικισμό προκαλεί στην Αθήνα η νέα τουρκική απειλή για το καθεστώς του Αιγαίου, αυτή τη φορά διά στόματος του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Oπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ (Haberturk), ο κ. Γιλντιρίμ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν συμβαδίζει με την καλή γειτονία η μεταφορά της κρίσης των Ιμίων του 1996 στο σήμερα και οι σχετικές ενέργειες. Δεν είναι σωστό να επιχειρούν οι γείτονές μας να έχουν τη φιλοδοξία του ψαρέματος σε θολωμένα νερά τη στιγμή που εμείς είμαστε απασχολημένοι με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αμφισβήτησε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας σε τμήματα του Αιγαίου και μάλιστα προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα αντιμετωπίσει «με θετικό τρόπο» νέα ελληνική «προσπάθεια» δημιουργίας νέων Ιμίων. Προφανώς, η δήλωση Γιλντιρίμ γίνεται από την τουρκική οπτική γωνία, βάσει της οποίας τα Ιμια δεν ανήκουν στην Ελλάδα αλλά στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες». Μάλιστα, ο κ. Γιλντιρίμ ολοκληρώνει τη σχετική παρέμβασή του με μια ευθεία απειλή, λέγοντας πως «σε περίπτωση που συμβεί κάτι παρόμοιο, ως Τουρκία, έχουμε πάντα στη διάθεσή μας προφυλάξεις. Κανείς να μην ανησυχεί».

Η παρέμβαση του κ. Γιλντιρίμ πρακτικά δεν ξεφεύγει από το κλίμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με το Αιγαίο, αλλά και των προκλήσεων που έχουν καταγραφεί στο αρχιπέλαγος, με τελευταία την προσπάθεια τουρκικής ακταιωρού να εμποδίσει την περιπολία της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» στην περιοχή των Ιμίων. Η μεγάλη στρατιωτική προσοχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προφανώς είναι στραμμένη στη Μέση Ανατολή, ωστόσο στο Αιγαίο εξακολουθούν να καταγράφονται, έστω και πολύ περιορισμένα, περιστατικά παραβιάσεων, όπως η εικονική αερομαχία ελληνικών και τουρκικών F-16 στα βορειοδυτικά της Λέσβου στις 14.35. Ακόμη και όταν είναι μειωμένες, οι τουρκικές προκλήσεις είναι ποιοτικά αναβαθμισμένες.

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε χθες στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Περιέγραψε την Τουρκία ως «έναν επιθετικό γείτονα, μερικές φορές απρόβλεπτο, με μια επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο». Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τη διαχείριση του προσφυγικού με ακριβώς αυτή την πραγματικότητα της παράλληλης διαχείρισης των σχέσεων με την Τουρκία. «Η συμφωνία με την Τουρκία είναι δύσκολη, πρέπει να εξετάζουμε κάθε μία χωριστά τις αιτήσεις ασύλου. Και την ίδια ώρα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με αυτή την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Για κάποιους, είναι πολύ εύκολο να είναι επίσης επιθετικοί, αν ζουν στο Λουξεμβούργο ή στην Ολλανδία, γιατί οι γείτονές τους είναι το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, όχι η Τουρκία. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο για εμάς», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας. Τέλος, διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, κατά την παρέμβασή του στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., εξέφρασε την ανησυχία ότι η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία μπορεί να έχει παρενέργειες «σε ανοικτά περιφερειακά ζητήματα, όπως το Κυπριακό» και τάχθηκε υπέρ της στήριξης «κάθε νέας πρωτοβουλίας δίκαιης λύσης του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή