Αλτμάιερ: Δεν βλέπω τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Αλτμάιερ: Δεν βλέπω τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά τη λήξη του τρέχοντος τρίτου μνημονίου εκτίμησε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ. «Στην παρούσα φάση δεν βλέπω ένα τέταρτο πρόγραμμα. Εξάλλου αυτό δεν συζητείται και πουθενά», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός χθες στις Βρυξέλλες.

Ο υπηρεσιακός γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε παράλληλα, ότι πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. «Πιστεύω ότι έχουμε καλές πιθανότητες να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς να πρέπει να εκταμιεύσουμε όλα τα κεφάλαια». Και αυτό είναι μια επιτυχία, επισήμανε ο Π. Αλτμάιερ, παραπέμποντας στη θετική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά από πολλά χρόνια επώδυνων μεταρρυθμίσεων που επέφεραν μάλιστα προσφάτως και μείωση του χρέους. Με 180% επί του ΑΕΠ το χρέος παραμένει βέβαια σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Θα διαδεχθεί τον Β. Σόιμπλε;

Σύμφωνα με τον Πέτερ Αλτμάιερ, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών και μετά την προβλεπόμενη για το ερχόμενο καλοκαίρι λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Είναι «και προς το δικό μας συμφέρον […], να διασφαλιστεί στην Ελλάδα η δημοσιονομική πειθαρχία και μετά τη λήξη του προγράμματος, να συνεχίσουν να υλοποιούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μην διακυβευθούν όσα θετικά έχουν επιτευχθεί». Σημειώνεται βέβαια ότι και άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, υπήχθησαν σε καθεστώς επιτήρησης.

Ο 60χρονος πολιτικός, ο οποίος στην τελευταία συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων διετέλεσε επικεφαλής της καγκελαρίας, θεωρείται ένας από τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ. Οι χθεσινές του δηλώσεις από τις Βρυξέλλες απηχούν αναμφίβολα απολύτως τις απόψεις και θέσεις της καγκελαρίου για την Ελλάδα. Ο Πέτερ Αλτμάιερ αναμένεται να αναλάβει σημαντικό πόστο και στη νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, εφόσον βεβαίως ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες. Αν μάλιστα η CDU κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών και δεν το παραδώσει στο SPD -παρότι οι τελευταίοι το έχουν αξιώσει ήδη- δεν αποκλείεται ο Π. Αλτμάιερ να διαδεχθεί και επίσημα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: deutsche welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή