ΗΠΑ: Κοινή νομοθετική προσπάθεια Ρεπουμπλικάνων – Δημοκρατικών για κατάργηση των ειδικών επιχορηγήσεων

ΗΠΑ: Κοινή νομοθετική προσπάθεια Ρεπουμπλικάνων – Δημοκρατικών για κατάργηση των ειδικών επιχορηγήσεων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα και η Δημοκρατική Γερουσιαστής Κλερ Μακάσκιλ από το Μιζούρι εισήγαγαν νομοσχέδιο το οποίο έχει δικομματική υποστήριξη στην Γερουσία και προβλέπει την κατάργηση της χορήγησης ειδικών επιχορηγήσεων (earmarks) μεταδίδει το CNN.

Πρόκειται για ένα σύστημα δαπανών στο Κογκρέσο, που επιτρέπει την εισαγωγή δαπανών ειδικού σκοπού σε μεγαλύτερα νομοσχέδια ομοσπονδιακών δαπανών. “Είναι ένας από τους πιο σκοτεινούς μηχανισμούς χρηματοδοτήσεων,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Μακάσκιλ υποστηρίζοντας ότι η ενεργοποίηση των δαπανών αυτών δεν γίνεται εκεί που αξίζει, ενώ δεν υπάρχει ανάλυση οικονομικού κόστους – ωφέλειας για την χορήγησή τους.

«Στην ουσία πρόκειται για το ποιος είσαι, ποιον γνωρίζεις, αλλά και ποιον λομπίστα έχεις προσλάβει. Βλέπω μια ‘παραμυθένια σκόνη’ να έχει μαζευτεί στο πίσω δωμάτιο, υπερισχύοντας του τοπικού και πολιτειακού προγραμματισμού,» δήλωσε η Μακάσκιλ.

Οι δύο γερουσιαστές ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να επισημάνουν ότι το Κογκρέσο μπορεί να εργαστεί σ’ ένα δικομματικό πλαίσιο χωρίς να λαμβάνει κίνητρα με την μορφή των ειδικών επιχορηγήσεων. «Δεν είναι ανάγκη να έχουμε ‘χοιρινό’ στην παραδοσιακή λογική, στην λογική του Κογκρέσου για να καθίσουμε κάτω και να γευματίσουμε,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φλέικ.

Το Κογκρέσο υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων απαγόρευσε τις έκτακτες επιχορηγήσεις το 2011, υπό την ηγεσία του (τότε) προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Η προώθηση του δικομματικού νομοσχεδίου συμπίπτει με την κίνηση της Επιτροπής Διαδικασιών στην Βουλή των Αντιπροσώπων την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την έναρξη συνομιλιών για την αναβάθμιση του συστήματος που διέπει τις δαπάνες που ψηφίζονται στο Κογκρέσο.

Από την άλλη μεριά, οι υποστηρικτές των έκτακτων οικονομικών επιχορηγήσεων υποστηρίζουν ότι η διάθεσή τους δημιουργεί ευκαιρίες για την χρηματοδότηση υπηρεσιών ή προγραμμάτων που έχουν αγνοηθεί κι αφορούν περιοχές εκτός της περιφέρειας της Ουάσινγκτον. Την θέση αυτή, αμφισβήτησε η Μακάσκιλ υποστηρίζοντας την ορθότερη αξιολόγησης της απόδοσης των δαπανών.

Ο Φλέικ επικαλέστηκε αρκετά παραδείγματα καταστάσεων της οποίες χαρακτήρισε ως “εξωφρενικές επιχορηγήσεις.” Μεταξύ αυτών, η διάθεση δαπανών για ένα θέατρο βούβαλων (δεν ξέρω αν οι βούβαλοι γνωρίζουν από ηθοποιία) αστειεύτηκε ο ίδιος. Επικαλέστηκε επίσης και το παράδειγμα της “Γέφυρας στο Πουθενά.” Πρόκειται για μία γέφυρα που κατασκευάστηκε στην Αλάσκα, διασυνδέοντας ένα μικρό νησί που είχε πληθυσμό μόλις 50 κατοίκων.

Σύμφωνα με την άποψη του Φλέικ οι ειδικές επιχορηγήσεις δεν αποτελούν μόνο χάσιμο χρημάτων, αλλά ενισχύουν την διαφθορά. Έτσι, ο ίδιος ελπίζει ότι το σύστημα των δαπανών τους θα καταργηθεί με την εισαγωγή του ειδικού δικομματικού νομοσχεδίου (bipartisan Earmark Elimination Act).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή