Συμφωνία ΕΤΕπ-HSBC για στήριξη των εξαγωγών με 134 εκατ. ευρώ

Συμφωνία ΕΤΕπ-HSBC για στήριξη των εξαγωγών με 134 εκατ. ευρώ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα συνεργασία για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, ύψους 134 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα στηριχθούν ελληνικές εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η HSBC. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που υπογράφει το 2018 η ΕΤΕπ, ενώ το 2017 οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας για επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν σε ύψος ρεκόρ, φθάνοντας τα 2,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο χρηματοδοτήσεων που χορηγεί στην Ελλάδα ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα 55 χρόνια δραστηριότητάς του στη χώρα. Το 2017 χαρακτηρίστηκε επίσης από την παροχή της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα στήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), συνολικού ύψους 384 εκατ. ευρώ προς νέες επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα αριθμού μεμονωμένων επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ.

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, μέσω του οποίου διατέθηκαν 389 εκατ. ευρώ, το 2017 η ΕΤΕπ εγκαινίασε ένα δεύτερο κύκλο για την παροχή χρηματοδοτήσεων εμπορικών συναλλαγών καίριας σημασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει χρηματοδοτήσεις εμπορικών συναλλαγών για την κάλυψη του πολιτικού κινδύνου και του κινδύνου πληρωμής, που σχετίζονται με το εξωτερικό εμπόριο, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ παρεχόμενες από τοπικές τράπεζες σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς εταίρους. Τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα επιβεβαίωσε χθες η HSBC, η οποία συμμετείχε και στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου. Η συμφωνία θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα να επωφεληθούν από νέες χρηματοδοτήσεις εμπορικών συναλλαγών παρεχόμενες τοπικά από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς και καλυπτόμενες με εγγύηση από την ΕΤΕπ και την HSBC, καθώς και τη Citibank και την Commerzbank. Στο πρόγραμμα αναμένεται να προσχωρήσουν τους επόμενους μήνες και άλλες ελληνικές τράπεζες.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε χθες εκ μέρους της HSBC από την κ. Ελένη Βρεττού και τον κ. Τζόναθαν Τέιλορ, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδος κ. Αλ. Χαρίτση και του διευθύνοντος συμβούλου της HSBC Ελλάδος κ. Στιβ Μπάνερ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΤΕπ, το 2018 οι νέες χρηματοδοτήσεις του ομίλου στην Ελλάδα θα αντικατοπτρίζουν την ισχυρή ζήτηση από πελάτες, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στο σύνολο της χώρας. Μεταξύ των έργων που εξετάζονται επί του παρόντος περιλαμβάνονται η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, νέα οδικά, αερολιμενικά και λιμενικά έργα και έργα αστικής ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή