Ωραιόκαστρο και Αθήνα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μικρή ανταπόκριση του κόσμου στην ξενοφοβική σύναξη μπροστά από το δημαρχείο Ωραιοκάστρου δεν δικαιολογούσε την ένταση στη φωνή του ομιλητή  – θα μπορούσε να ακουστεί από όλους, χωρίς μικρόφωνο.

Οι θέσεις του, άλλωστε, δεν είχαν κάποια πρωτοτυπία. Επαναλάμβαναν θεωρίες συνωμοσίας που συναντώνται συχνά στην ακροδεξιά ρητορική. Μετά τις ιαχές «Ελλάς- Ελλάς ή ταν ή επί τας» και «Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία», ο ομιλητής παρουσίασε την κεντρική ιδέα της συγκέντρωσης.

Μίλησε για «ιδιωτικές εταιρείες με ύπουλη σκοπιμότητα» και για «μυστικές στοές που πολεμούν την ανθρωπότητα». Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος τους είναι «η κατάλυση του Συντάγματος της Ελλάδας, με άμεσο σκοπό τη διάλυση του ελληνικού έθνους». Και πώς θεωρεί ότι θα το επιτύχουν αυτό οι αόρατοι εχθροί; «Χρησιμοποιούν τα παιδιά αυτών των ανθρώπων με σχέδιο γκεμπελικό, για να διατηρούν τις κερκόπορτες ανοιχτές με στόχο τη διάλυση της Ελλάδας», είπε. Ηταν 7 Οκτωβρίου 2016 όταν ειπώθηκαν αυτά τα λόγια, σε συγκέντρωση κατά της φοίτησης εννέα παιδιών προσφύγων σε δημοτικό σχολείο του Ωραιοκάστρου. Ηταν μια τεταμένη περίοδος εκείνη στο Ωραιόκαστρο, γιατί κάποιοι είχαν αποφασίσει να μη δεχτούν το αυτονόητο: Το δικαίωμα της πρόσβασης παιδιών –ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας– στην εκπαίδευση. Με τον καιρό, οι αντιδράσεις αραίωσαν και πέρασαν στη λήθη.

Ομιλητής σε εκείνη τη συγκέντρωση ήταν ο Δημήτρης Μιχάκης, ο οποίος δηλώνει νομικός, ιεροψάλτης, μουσικοσυνθέτης στη σελίδα του στο Facebook και πρόεδρος της οργάνωσης ΕΛΛΗΝ.Ε.Σ. Τον Ιανουάριο του 2015 είχε θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων χωρίς επιτυχία. Ελαβε 787 ψήφους στην Α΄ Θεσσαλονίκης και βγήκε προτελευταίος μεταξύ των 20 υποψηφίων της παράταξης σε εκείνη την περιφέρεια.

Αυτές τις ημέρες το όνομά του ακούστηκε ξανά, λόγω του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Ο ίδιος παρουσιάζεται ως επικεφαλής κάποιας «επιστημονικής επιτροπής εθνικών ζητημάτων» και δηλώνει συντονιστής του νέου συλλαλητηρίου.

Γιατί έχουν σημασία σήμερα εκείνα τα λόγια έξω από το δημαρχείο του Ωραιοκάστρου; Γιατί όταν σε καλούν κάπου, καλό είναι να γνωρίζεις ποιος είναι ο οικοδεσπότης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή