Το Κονκλάβιο (25/01/18)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθείς και τα όπλα του

Οπλα, παλάσκες, σάρισα! Εντάξει, δεν το είπε ακριβώς έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ., όπου τα πλήθη ξεσηκώθηκαν ξεσπώντας σε παρατεταμένα χειροκροτήματα στις πατριωτικές αναφορές του προέδρου της. Αλλά το κλίμα στους διαδρόμους της Πειραιώς ήταν τέτοιο από νωρίς… Ο δε Μητσοτάκης θυμήθηκε τον παππού του Κυριάκο –ανιψιό του Ελευθερίου Βενιζέλου– ο οποίος ήταν επικεφαλής Κρητών εθελοντών στους Bαλκανικούς Πολέμους και πολέμησε στις μάχες της Σιάτιστας και του Μπιζανίου. Η φωτογραφία του παππού μάλιστα φιγουράρει στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ.

Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι ο Μητσοτάκης δίνει ελευθέρας στα στελέχη να εμφανίζονται ως μακεδονομάχοι. Το λέω επειδή όταν οι πόρτες έκλεισαν, έκανε συστάσεις για αυτοσυγκράτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Oπως το έθεσε, «η πλειοδοσία πατριωτισμού δεν μας κάνει περισσότερο πατριώτες». Δεν ξέρω ποιοι κατάλαβαν τη λεπτή αόρατη γραμμή, η οποία ξεχωρίζει τη σοβαρότητα από τη γελοιότητα, καθώς, ως γνωστόν, η απόσταση από το σοβαρό στο γελοίο είναι μικρή. Από το γελοίο, όμως, στο σοβαρό η απόσταση είναι τεράστια…

Πάντως, ο Κώστας Τασούλας παρέπεμψε τους συναδέλφους του να παρακολουθήσουν την ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα» που περιγράφει την πορεία του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Υψηλά νοήματα που δεν ξέρω πόσο αντιληπτά έγιναν από την κομματική ομήγυρη.

Ολοι στο συλλαλητήριο;

Πάντως, για όποιον δεν κατάλαβε, η Ν.Δ. μάλλον ετοιμάζεται για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου. Πληροφορούμαι ότι οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος ήδη ετοιμάζουν κινητοποίηση και η πρόθεση αρκετών βουλευτών –και όχι μόνο των προερχόμενων από τον Βορρά– είναι να συμμετάσχουν. Επισήμως, γραμμή δεν υπάρχει ακόμα, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιοι το οργανώνουν και ποια η σχέση τους με ακραία στοιχεία. Δεν αποκλείω, πάντως, να εμφανιστεί και ο Μητσοτάκης, αν και η σκέψη είναι πολύ προωθημένη. Υποθέτω, πάντως, ότι κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε τουλάχιστον την εμφάνιση ενός σοβαρού ομιλητή στην εξέδρα, κάτι που για την Πειραιώς δεν συνέβη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Λεπτομέρειες με νόημα

Σημειώνω ότι εσπευσμένα γύρισε το βράδυ της Τρίτης από το Στρασβούργο, όπου βρισκόταν για την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ντόρα Μπακογιάννη για να παρευρεθεί στη χθεσινή συνεδρίαση (απ’ όπου απουσίαζε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λόγω Στρασβούργου). Η λεπτομέρεια μπορεί να μην έχει σημασία. Μπορεί, όμως, και να έχει. Πάντως, η Ντόρα δεν μίλησε εντός της συνεδρίασης. Αποχώρησε ταυτοχρόνως με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του Κυριάκου.

Μουσική

Και όμως. Η δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη για το ονοματολογικό –περίπου είπε ότι δεν έχει σημασία αν η ΠΓΔΜ λεγόταν και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του σκοπιανού συντάγματος που μιλούν για αλυτρωτισμό– πληροφορούμαι ότι ακούστηκε σαν μουσική στα αυτιά πολλών στις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, στην οικογένεια του ΕΛΚ, που παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την ελληνική κλωτσοπατινάδα για το ονοματολογικό, θεωρούν ότι αυτά που είπε ο Αναστασιάδης ενσαρκώνουν το σωστό… attitude για το θέμα. Κατά τα λοιπά, για τα υπόλοιπα attitudes, ονόματα δεν λένε, ούτε θίγουν οικογένειες. Για την ώρα.

Τα προσκλητήρια

«Τι το πέρασε εδώ μέσα και μοιράζει προσκλήσεις;». Η ερώτηση, ομολογουμένως φαρμακερή, αφορούσε τον Γιώργο Πατούλη. Ο οποίος εμφανίστηκε χθες στα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο και μοίραζε προσκλήσεις για την κοπή της πίτας του… ομίλου «Αθήνα, πρωτεύουσα ξανά» στις 12 Φεβρουαρίου. Εχω την αίσθηση ότι η εντύπωση θα ήταν πιο θετική αν τις προσκλήσεις μοίραζε η κ. Πατούλη. Κατά τα λοιπά, όπως μου μετέφερε δηλητηριώδης πηγή μου, εντός της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν παρέλειψε να περιλούσει τον Μητσοτάκη με ύμνους και να εκστομίσει κάτι του τύπου «πάμε μπροστά με Κυριάκο». Οχι ότι ήταν ο μόνος…

Κουίζ  (προχωρημένης ευκολίας)

Ποιος εκ των υψηλών προσκεκλημένων που εμφανίστηκαν τις προάλλες (στην πρώτη σειρά) στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, μουρμούριζε το φοβερό (sic) «ξερνούν και τα μικρόφωνα» καθώς και το «τώρα το θυμήθηκε…», την ώρα που ο Αλέκος Φλαμπουράρης επαναλάμβανε το τροπάρι για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή