ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίση οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω Συρίας

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις οδηγούνται από το κακό στο χειρότερο υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Η χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας δεν έχει καταφέρει να επιλύσει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις των δυο συμμαχικών χωρών.

Οι ΗΠΑ επιμένουν στον περιορισμό της τουρκικής επιθετικότητας στην Συρία. Προειδοποιούν την Άγκυρα για το ενδεχόμενο μια ανοιχτής αντιπαράθεσης στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Υπογραμμίζουν την σημασία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Τουρκία. Ζητούν την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών των διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία. Επίσης, ζητούν από την τουρκική πλευρά να εστιάσει στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Τα παραπάνω μηνύματα βρίσκουν αντίκτυπο στο σχετικό ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου για την νέα επικοινωνία του Ντόναλτ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Το τουρκικό Προεδρικό αμέσως διαψεύδει τον Λευκό Οίκο. Δηλώνει ότι ο Λευκός Οίκος σπεύδει να παραφράσει τα όσα συζητήθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία. Αυτή η εξέλιξη εκλαμβάνεται από τους Τούρκους αναλυτές ως μια εξέλιξη που ρίχνει φως στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί πλέον στον άξονα Άγκυρας-Ουάσιγκτον.

«Χάγιρ» από τον Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, ηχηρό «χάγιρ», δηλαδή «όχι» στέλνει στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Χθες, στα πλαίσια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον ίδιον, ο Ρεξ Τίλερσον, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είχε προτείνει την δημιουργία στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, κατά μήκους των συνόρων Τουρκίας-Συρίας μια ασφαλισμένη ζώνη, με βάθος 30 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όλοι οι προβληματισμοί της Τουρκίας για την εθνική ασφάλεια της.

Σήμερα, ο κ. Τσαβούσογλου απορρίπτει με διπλωματικό τρόπο την αμερικανική πρόταση. Ο ίδιος ζητά πρώτα από όλα την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών. Η Τουρκία αναμένει εξαρχής, «απτά» βήματα από την Ουάσιγκτον.

Ας σημειωθεί ότι η τουρκική άρνηση έρχεται σε μια στιγμή που ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία προειδοποιεί ότι η τουρκική εισβολή στο Άφριν ενδέχεται να παρέχει ευκαιρίες στην τρομοκρατική οργάνωση για νέα χτυπήματα και ανασυγκρότηση των δυνάμεων της.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ