Κωνσταντίνος Παπανικολάου: Κινηματογραφιστής

Κωνσταντίνος Παπανικολάου: Κινηματογραφιστής

5' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά βουνά τον μαγνήτισαν και πριν από τέσσερα χρόνια έφυγε από την Καλιφόρνια, όπου μεγάλωσε, και ήρθε στην Ελλάδα, για να γυρίσει με δικά του έξοδα την ταινία «Frozen Ambrosia», που είναι αφιερωμένη στο σκι και στον λευκό χειμώνα της χώρας μας. Ήταν ήδη επιτυχημένος κινηματογραφιστής, με εξειδίκευση στο σκι και στο snowboard, και είχε καταγράψει τα σλάλομ κάποιων από τους καλύτερους αθλητές παγκοσμίως. Η ταινία, την οποία μπορείτε να «κατεβάσετε» από το frozenambrosia.com, ταξιδεύει εδώ και έναν χρόνο το παγκόσμιο κοινό από τον Όλυμπο μέχρι τον Ψηλορείτη, ενώ ο 42χρονος Ελληνοαμερικανός παραγωγός και σκηνοθέτης προετοιμάζει το σίκουελ, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η Κρήτη.

Τι σας έφερε στην Ελλάδα;

Η περιπέτειά μου στα ελληνικά βουνά ξεκίνησε στον  Όλυμπο πριν από τέσσερα χρόνια, όμως η σκέψη γύριζε στο μυαλό μου από πιο νωρίς. Αν και μισός Έλληνας, ποτέ δεν έμαθα τη γλώσσα, και αυτό με ενοχλούσε πολύ. Βλέποντας φωτογραφίες από τα ελληνικά βουνά στο διαδίκτυο, γεννήθηκε η λαχτάρα μου να τα εξερευνήσω. Επέστρεψα όμως και λόγω των αρνητικών ειδήσεων που ακούγονταν τότε για τη χώρα σε όλο τον κόσμο. Σκέφτηκα ότι μια ταινία για τα χειμερινά σπορ στην Ελλάδα θα ήταν ένας καλός «αντιπερισπασμός».

Πού έγιναν τα γυρίσματα;

Ο Όλυμπος είναι μαγικό βουνό και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Γυρίσματα κάναμε επίσης στο Καρπενήσι, στον Ψηλορείτη, στον Παρνασσό, στη Βασιλίτσα, στα 3-5 Πηγάδια, στη Δίρφη, στην Τύμφη, στον Σμόλικα και στα Τζουμέρκα. Κάθε βουνό στην Ελλάδα έχει κάτι εκπληκτικό να προσφέρει στον ταξιδιώτη. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τη λατρεύω.

Σας υποστηρίζουν χορηγοί;


Είναι αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία. Αρχικά σκέφτηκα να προσεγγίσω μεγάλους εταιρικούς χορηγούς, οι οποίοι είχαν στηρίξει παλιότερα πρότζεκτ μου, αλλά τελικά αποφάσισα να κινηθώ ανεξάρτητα. Διαφορετικά, στην ταινία μου δεν θα πρωταγωνιστούσαν Έλληνες σκιέρ και snowboarders, αλλά διάσημοι Ευρωπαίοι και Aμερικανοί που έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν show off. Δούλεψα μόνος μου, χωρίς συνεργείο. Ανέβαινα στα βουνά με μια κάμερα και ένα τρίποδο, γιατί ο βαρύς εξοπλισμός σε ορεινές τοποθεσίες σε εμποδίζει να κινείσαι γρήγορα. Κινηματογραφώ σχεδόν τα πάντα με ένα μικρό drone.

Ποιοι από τους χειμερινούς προορισμούς που επισκεφτήκατε έχουν μεγαλύτερες προοπτικές;

Πρέπει να εστιάσουμε στην ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού, μέρος του οποίου είναι και ο χειμερινός τουρισμός. Ο χειμώνας έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και είναι η καλύτερη εποχή για να «πουλήσεις» έναν ορεινό προορισμό. Όμως, οι περισσότερες αφίξεις γίνονται το καλοκαίρι, που ο κόσμος έχει χρόνο για διακοπές. Όλη η ορεινή Ελλάδα έχει δυναμική ανάπτυξης, το ερώτημα είναι ποιες περιοχές θα κάνουν το πρώτο βήμα.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας επισκέπτης;

Συγκριτικά με δημοφιλή ορεινά θέρετρα στις Άλπεις ή στις ΗΠΑ, τα ελληνικά βουνά δεν έχουν υποδομές για να βρουν ανταπόκριση στο ευρύ κοινό. Τους λείπει η οργάνωση του εξωτερικού. Είναι όμως ιδανικά για μια εξειδικευμένη αγορά: τον επισκέπτη που αναζητάει την περιπέτεια. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να συσταθεί μια εθνική ομάδα διάσωσης βουνού, εξοπλισμένη με δικά της ειδικά ελικόπτερα. Αυτή τη στιγμή οι ομάδες διάσωσης είναι κυρίως εθελοντές που λειτουργούν πεζή. Η μοναδική εναέρια υποστήριξη δίνεται από τα ελικόπτερα του Ναυτικού, που όμως δεν είναι κατάλληλα για ελιγμούς στα βουνά.

Τι εντύπωση σας άφησαν οι εγκαταστάσεις;

Τα χιονοδρομικά στην Ελλάδα είναι ιδανικά για να μάθουν τα παιδιά σκι. Όμως δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικά σε σχέση με των  Άλπεων, που προσφέρουν πίστες εκατοντάδων χιλιομέτρων. Παρ’ όλα αυτά, διαθέτουν ξενοδοχεία και εστιατόρια υψηλού επιπέδου – στη γαστρονομία και στη φιλοξενία οι  Έλληνες είναι ασυναγώνιστοι. Τα βενζινάδικα ήταν ένα πρόβλημα αρχικά, γιατί πολλά δέχονταν μόνο μετρητά – αυτό έχει αλλάξει πια.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους ντόπιους;

Στην αρχή δεν καταλάβαινα λέξη από αυτά που έλεγαν και είχα πάντα μαζί μου μεταφραστή. Προς το τέλος του μοντάζ είχα μάθει να συνεννοούμαι στα ελληνικά. Οι ντόπιοι στα βουνά είναι υπέροχοι και η φιλοξενία που προσφέρουν μοναδική. Χαίρονται να τους επισκέπτεται κόσμος, μάλλον επειδή ζουν στη σκιά των νησιών και των resorts. Μου άνοιξαν τα σπίτια τους, μου έδειξαν σημαντικά σημεία για τα γυρίσματα και, κυρίως, τα καλύτερα μέρη για σκι. Ζήσαμε αξέχαστες στιγμές στην Κρήτη, στον πρώτο αγώνα Pierra Creta, που διοργανώθηκε στον Ψηλορείτη. Πέρασα φανταστικά στο Καρπενήσι με την ομάδα ορειβατικού σκι Velouchi Free Ski Team: καφές το πρωί στην πλατεία, ορειβατικό σκι στο βουνό και επιστροφή στην πόλη το απόγευμα για σουβλάκι. Ήταν η απόλυτη εμπειρία για έναν σκιέρ.

Εντυπωσιάζονται οι ξένοι όταν ανακαλύπτουν ότι, εκτός από ηλιόλουστες παραλίες, η Ελλάδα έχει και χιονισμένα βουνά;

Σε όποιον λέω ότι οι χειμερινές διακοπές στην Ελλάδα είναι ακριβώς όπως οι καλοκαιρινές, με τη διαφορά ότι, αντί να είσαι σε νησί, είσαι στο βουνό και κάνεις σκι και σνόουμπορντ, αμέσως πιάνουν το νόημα. Ο τουρίστας δεν ερωτεύεται την Ελλάδα για τις παραλίες και τη θάλασσα, αλλά για τη φιλοξενία, το φαγητό, την ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους. Όλα αυτά υπάρχουν και σε παραθαλάσσιους και σε ορεινούς προορισμούς. Αντίστοιχα εντυπωσιάζονται και οι περισσότεροι ομογενείς. Είναι σαν να έχουν ξεχάσει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η ναυτοσύνη, αλλά και η ορεινή κουλτούρα και παράδοση. Αυτός ο σπάνιος συνδυασμός βουνού και θάλασσας κάνει τον τόπο τόσο ιδιαίτερο. Το καλοκαίρι η ταινία συμμετείχε σε ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου στις ΗΠΑ, ενώ το φθινόπωρο προβλήθηκε σε θεματικά φεστιβάλ κινηματογράφου βουνού. Στην προώθηση της ορεινής Ελλάδας ως προορισμού θα βοηθήσει και το τριετές συμβόλαιο συνεργασίας που υπέγραψα με την εταιρεία παραγωγής Red Bull Media House. Από τον Μάρτιο η δουλειά μου θα προβάλλεται στην Αυστρία, στη Γερμανία και στην Ελβετία μέσω του τηλεοπτικού καναλιού Servus TV.

Γιατί στο σίκουελ θα πρωταγωνιστεί η Κρήτη;

Με τους ανθρώπους της Pierra Creta θα περάσω μεγάλο μέρος του φετινού χειμώνα. Είναι εκπληκτικό αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια με αυτή την ομάδα, την ομώνυμη αθλητική διοργάνωση και την εξάπλωση του ορειβατικού σκι στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη.

Γιατί ένας λάτρης του σκι να επιλέξει την Κρήτη;

Ακριβώς επειδή δεν έχει ακόμη εξελιχθεί. Βέβαια, δεν είναι προορισμός για όλους τους σκιέρ. Αν κάποιος θέλει να μείνει σε ένα πολυτελές σαλέ και αναζητά τέλεια σχηματισμένες πίστες, η Κρήτη δεν είναι καλή επιλογή. Όμως, όποιος ενδιαφέρεται για μια ρουστίκ εμπειρία και προτιμά να κάνει ορειβασία στο βουνό πριν το κατέβει κάνοντας σκι, η Κρήτη και η Ελλάδα προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες. Ακούγεται τρελό να ανεβαίνεις το βουνό με τα πόδια και όχι με λιφτ, αλλά αυτή είναι τώρα η κυρίαρχη τάση: το ορειβατικό σκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή