Αμεση Ανάλυση: Τα «αγκάθια» πίσω από τα χαμόγελα Τσίπρα – Ζάεφ

Αμεση Ανάλυση: Τα «αγκάθια» πίσω από τα χαμόγελα Τσίπρα – Ζάεφ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όσα έγιναν γνωστά για την συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προδιαγράφουν για το άμεσο μέλλον μια εργώδη διαδικασία διαβουλεύσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με άδηλη, ωστόσο, κατάληξη.

Οι δύο πρωθυπουργοί δεν εφείσθησαν λόγων, προκειμένου να υπογραμμίσουν την ισχυρή βούλησή τους για επίλυση της πολυετούς εκκρεμότητας της ονομασίας. Είναι, βεβαίως, κοινός τόπος ότι έχει δρομολογηθεί, εκτός όλων των άλλων, και το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις blame game. Η προσπάθεια, δηλαδή, εκατέρωθεν να μην χρεωθούν την ευθύνη μιας ατυχούς κατάληξης της διαπραγμάτευσης.

Ομως, αν αρκούσαν η καλή διάθεση και οι αγαθές προθέσεις το πρόβλημα πιθανότατα θα είχε λυθεί από καιρό. Πίσω από τα χαμόγελα και τις διαβεβαιώσεις για αναζήτηση λύσης εξακολουθούν να ορθώνονται οι δυσκολίες που συνέτειναν στην παράταση της εκκρεμότητας όλα αυτά τα χρόνια. Για την Ελλάδα το κυρίαρχο είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Οι χάρτες, τα σύμβολα, οι ανιστόρητες διεκδικήσεις. Ολα όσα που εργαλειοποιήθηκαν από την πλευρά των Σκοπίων, προκειμένου να οικοδομηθεί εθνική ταυτότητα. Εξ ου και η δυσκολία στην αλλαγή τους. Η τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμητικό στους συσχετισμούς στη Βουλή της γείτονος αλλά άπτεται και της επίκλησης του κ. Ζάεφ για λύση που θα σέβεται την εθνική αξιοπρέπεια των λαών.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν την απόφασή τους για εκατέρωθεν χειρονομίες καλής θέλησης. Ασφαλώς πρόκειται για κινήσεις που θα τους βοηθήσουν να υπερασπισθούν έναντι της κοινής γνώμης, η οποία τώρα αρχίζει να εκδηλώνεται, τις επιλογές τους στη διαπραγμάτευση.

Η Αθήνα θα αντιτάξει σε όσους διαβλέπουν σε έναν συμβιβασμό κινδύνους για εθνικές απώλειες και σε εκείνους που εκδηλώνουν την αγωνία τους με συμμετοχή σε συλλαλητήρια, ότι φέρνει απτά δείγματα υπαναχώρησης των Σκοπίων από αλυτρωτικές μεγαλοστομίες. Ο κ. Ζαέφ μπορεί να επικαλεσθεί ενώπιον του δικού του ακροατηρίου ότι ήδη, από τα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης διαμορφώνεται καλύτερη συνθήκη για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Αν αυτά αρκούν για να αρθεί η καχυποψία και οι αγωνίες σε επίπεδο κοινωνίας θα φανεί προσεχώς.

Αυτό που εκκρεμεί, επίσης, και έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η θέση που λάβει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και στις δύο χώρες. Η εξασφάλιση ισχυρής πολιτικής συναίνεσης θα διευκόλυνε τους όποιους χειρισμούς. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί στην Αθήνα, καθώς ο κ. Τσίπρας δέχεται σκληρή κριτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση μέχρι τώρα, αποφεύγοντας να ενημερώσει και να επιδιώξει συναίνεση πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γεγονός που καθιστά τους υπολοίπους καχύποπτους για τις αληθινές προθέσεις του.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη και στα Σκόπια. Η συνέχεια, σε κάθε περίπτωση, θα έχει ενδιαφέρον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή