Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018

Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018

28' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν φορτώσετε σκι και snοwboard στο αυτοκίνητο,  με προορισμό τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

ΦΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΣΚΙ!

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με μια ματιά: οι εγκαταστάσεις, οι παροχές και τα δυνατά τους σημεία.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ | ΒΟΙΩΤΙΑ

Πού βρίσκεται: Στον Παρνασσό, 25 χλμ. από την Αράχωβα.
Ξεχωρίζει: Γιατί είναι το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας.
Πίστες: 23 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας (4 αγωνιστικές και 4 μίνι αρχαρίων), 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 7 συνδετικά μονοπάτια.
Αναβατήρες: 17 (7 εναέριοι, 6 συρόμενοι, 4 παιδικοί).
Εγκαταστάσεις: 3 σαλέ (2 στα Κελάρια και 1 στη Φτερόλακκα), σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και υπηρεσία συντήρησης.
Τιμές: Χιονοδρόμοι 25 ευρώ, επισκέπτες 15 ευρώ. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές, αρχαρίους, ηλικιωμένους, κατόχους εισιτηρίων πολλαπλών μονάδων.  
Info: 180 χλμ. από Αθήνα, 370 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 22340-22700, www.parnassos-ski.gr
Tip: Στον Παρνασσό οι έμπειροι σκιέρ θα βρουν 12 εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές. Στις 31/3-1/4 φιλοξενούνται εδώ οι Πανελλήνιοι αγώνες στην κατηγορία των Παμπαίδων.

Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-1
Στιγμές ξεκούρασης στον Παρνασσό. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Η άποψη του ειδικού*: Ο Παρνασσός είναι η κορυφή της χιονοδρομίας, το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της Ελλάδας και πλέον το πιο σύγχρονο. Έχει εξαιρετικές δυνατότητες μεταφοράς των σκιέρ και μεγάλη ποικιλία στις πίστες. Mε κάποιες ακόμη σοβαρές επενδύσεις θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα χιονοδρομικά του εξωτερικού. Μειονέκτημα, κατά κάποιον τρόπο, είναι το γεγονός ότι ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και το διαχειρίζεται, οπότε δεν μπορεί να κάνει γρήγορα και μεγάλα άλματα μπροστά. Παρ’ όλα αυτά, είναι το καλύτερο της χώρας.
 
ΒΕΛΟΥΧΙ | ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Βελούχι, στη θέση Διαβολότοπος, 12 χλμ. από το Καρπενήσι.
Ξεχωρίζει: Για την καλή ποιότητα του χιονιού που εξασφαλίζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, αφού είναι από τα πρώτα χιονοδρομικά που «πιάνουν» χιόνι.
Πίστες: 17 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, 4 διαδρομές εκτός πίστας free ride.
Αναβατήρες: 5 (1 συρόμενος που λειτουργεί και ως παιδικός, 4 εναέριοι).
Extras: Snowpark για snowboard. Από την επόμενη σεζόν θα λειτουργεί σύστημα τεχνητής χιόνωσης, ένας κυλιόμενος αναβατήρας για παιδιά και εστιατόριο και δωμάτια στο σαλέ.  
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, ice bar, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, ενοικίαση εξοπλισμού.
Τιμές: Χιονοδρόμοι 12-20 ευρώ, επισκέπτες 5 ευρώ. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές κ.ά.
Info: 290 χλμ. από Αθήνα, 370 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 22370-22002, www.velouxi.gr
Tip: Μετά το νυχτερινό σκι στις φωτιζόμενες πίστες «Θησέας» και «Τάκης Φλέγκας», κατευθυνθείτε στο ice bar, που φιλοξενεί parties και events. Διανυκτερεύστε απέναντι από το χιονοδρομικό, στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου (τηλ. 22370-25130).

Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-2
Στο snowpark του χιονοδρομικού κέντρου στο Βελούχι.

Η άποψη του ειδικού*: Όταν έχει χιόνι, το Βελούχι είναι από τα πιο ποιοτικά βουνά της χώρας. Ευτυχώς, συνήθως έχει, οπότε είναι από τα πιο αξιόπιστα χιονοδρομικά. Παρότι έχει μείνει πίσω όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, έχει δυνατότητες εξέλιξης. Το ίδιο το βουνό είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΠΗΛΙΟ | ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Πού βρίσκεται: Στη θέση Αγριόλευκες, 30 χλμ. από τον Βόλο.
Ξεχωρίζει: Για τη θέα του στο Αιγαίο και στον Παγασητικό κόλπο και το δάσος οξιάς.
Πίστες: 6, εκ των οποίων 1 δρόμου αντοχής μήκους 5 χλμ.
Αναβατήρες: 5 (3 εναέριοι, 1 συρόμενος, 1 παιδικός).
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Χιονοδρόμοι 10-12 ευρώ, επισκέπτες 3 ευρώ. Ειδικές τιμές για φοιτητές, μαθητές.   
Info: 350 χλμ. από Αθήνα, 240 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 24280-89021, www.pelionski.gr
Tip: Απολαύστε νυχτερινό σκι στο πρώτο χιονοδρομικό της χώρας που εισήγαγε αυτή τη δυνατότητα. Στις 17-18 Μαρτίου διοργανώνονται εδώ οι πανελλήνιοι αγώνες αλπικού σκι παίδων.
Η άποψη του ειδικού*: Το Πήλιο είναι το Πήλιο. Είναι όλο το πακέτο. Ο μοναδικός συνδυασμός θάλασσας-βουνού, οι προορισμοί γύρω του. Επιπλέον, είναι ιστορικό χιονοδρομικό και, παρότι βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο, είναι πολύ καλό για μεσαίας κατηγορίας σκιέρ, ενώ μεγάλη αξία έχει και για τους παλιούς χιονοδρόμους.

Ski buses
Τα Ski Buses σάς μεταφέρουν από τις μεγάλες πόλεις σε κάποια χιονοδρομικά, σας εξασφαλίζουν αυθημερόν επιστροφή και κατά περιπτώσεις έκπτωση στις ημερήσιες κάρτες σκι. Οι διαδρομές γίνονται από την Αθήνα προς τα χιονοδρομικά των Καλαβρύτων και του Παρνασσού και από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας στα χιονοδρομικά της Μακεδονίας.
Από Αθήνα: Κλαουδάτος, τηλ. 210-5763935,
www.klaoudatos.gr
Βόρεια Ελλάδα: Explosivo travel, τηλ. 2310-488600, www.explosivo.gr – Snowtrip, τηλ. 6947-517044, από Θεσσαλία κυρίως για Βασιλίτσα)
 
ΠΕΡΤΟΥΛΙ | ΤΡΙΚΑΛΑ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Κόζιακας, 40 χλμ. από τα Τρίκαλα.
Ξεχωρίζει: Για το οικογενειακό προφίλ του και την εύκολη πρόσβαση (εθνική οδός Τρικάλων-Άρτας).
Πίστες: 3 εύκολες – μέτριες, 1 διαθέσιμη για νυχτερινό σκι.     
Αναβατήρες: 3 (1 εναέριος, 1 συρόμενος, 1 παιδικός).
Extras: Έλκηθρα, snowmobiles, γουρούνες, ποδήλατα ενοικιάζονται για βόλτες στην περιοχή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για βόλτα με άλογα.
Εγκαταστάσεις: 2 σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: 7-10 ευρώ. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές.      
Info: 370 χλμ. από Αθήνα, 260 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 24340-91545.
Η άποψη του ειδικού*: Το Περτούλι διακρίνεται κυρίως για τη φυσική του ομορφιά. Είναι περισσότερο χώρος για βόλτα και λιγότερο για χιονοδρομία. Ένας τρόπος να έρθει κανείς κοντά στο βουνό και ίσως να κάνει τα πρώτα του χιονοδρομικά βήματα.


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΖΗΡΕΙΑ | ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Πού βρίσκεται: Στο οροπέδιο της Ζήρειας, 12 χλμ. από τα Τρίκαλα Κορινθίας.
Ξεχωρίζει: Eίναι το κοντινότερο στην Αθήνα χιονοδρομικό κέντρο με καλές υπηρεσίες για αρχαρίους.
Πίστες: 2 (1 πολύ εύκολη, 1 μέτρια).     
Αναβατήρες: 2 (1 συρόμενος και 1 παιδικός).
Extras: Βόλτα με έλκηθρο, ATV – Buggy ή snowmobile στο οροπέδιο της Ζήρειας (παιδικά μονοθέσια snowmobiles σε ειδικό χώρο).
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, καντίνα, σχολή εκμάθησης σκι και snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Κανονικό 10 ευρώ, για αρχαρίους 5 ευρώ.    
Info: 155 χλμ. από Αθήνα, 460 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 6944-617255, www.ziriaski.gr
Tip: Οι έμπειροι έχετε τη δυνατότητα για ορειβατικό σκι που μπορεί να σας οδηγήσει στην κορυφή του βουνού, στα 2.380 μ. Στις 10-11 Φεβρουαρίου φιλοξενεί την πανελλήνια συνάντηση ορειβατικού σκι.
Η άποψη του ειδικού*: Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος το οποίο θα απολαύσουν οι αρχάριοι, αλλά δεν καλύπτει τις χιονοδρομικές ανάγκες των έμπειρων σκιέρ. Είναι περισσότερο χειμερινός προορισμός παρά χιονοδρομικός.

ΧΕΛΜΟΣ | ΑΧΑΪΑ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Χελμός, 15 χλμ. από τα Καλάβρυτα.
Ξεχωρίζει: Για τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών του και την κοντινή του απόσταση από την Αθήνα, η οποία καλύπτεται κατά 75% μέσω της Ολυμπίας Οδού. Επίσης, για την ευκολία που προσφέρει να ξεκινήσει κανείς σκι από το πάρκινγκ και για τη μεγάλη υψομετρική διαφορά που χαρίζει απολαύσεις στους έμπειρους σκιέρ.
Πίστες: 13 πίστες (ανάμεσά τους 2 «μαύρες», 2 παιδικές, 1 πιστοποιημένη για αγώνες χιονοδρομίας, 1 φωτιζόμενη για νυχτερινό σκι και 1 από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας). Πολλές διαδρομές free ride στο δάσος για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων.   
Αναβατήρες: 8 (2 εναέριοι, 3 συρόμενοι, 3 παιδικοί – ο ένας συνδετικός).
Εγκαταστάσεις: 2 σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Extras: Snowpark με δύο διαδρομές (γραμμή αρχαρίων και γραμμή προχωρημένων) και εμπόδια για freestyle snowboarders. Snowpark με φουσκωτά κάστρα σε λειτουργία κατά τη διάρκεια events. Δυνατότητα για skibike (χιονοποδηλασία) για όλες τις ηλικίες, από εξειδικευμένη σχολή, βόλτα με snowmobiles και παιχνίδια με έλκηθρα.
Τιμές: Χιονοδρόμοι 15-25 ευρώ. Επισκέπτες 10 ευρώ. Ειδικές τιμές σε οικογένειες, μαθητές, φοιτητές, παιδιά, ηλικιωμένους, AμεA και αθλητές. Ειδικά πακέτα snowbus από 25 ευρώ.     
Info: 200 χλμ. από Αθήνα, 715 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 26920-24451, www.kalavrita-ski.gr
Tip: Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του χιονοδρομικού μπορείτε να κλείσετε online το all inclusive ski πακέτο που σας ταιριάζει και περιλαμβάνει ακόμη και τη διαμονή σας στην περιοχή ή και γεύματα στο σαλέ (από 30 ευρώ). Επίσης, στις 3-4 Φεβρουαρίου διοργανώνεται φεστιβάλ γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων, στις 17-18 Φεβρουαρίου αγώνες του Εθνικού Πρωταθλήματος Αλπικών Αγωνισμάτων και στις 24-25 Φεβρουαρίου το 1ο πανελλήνιο τουρνουά snow volley, οι νικητές του οποίου θα συμμετάσχουν στο αντίστοιχο πανευρωπαϊκό.
Η άποψη του ειδικού*: Ο Χελμός έχει αναδειχθεί σε πρωτεύουσα της χιονοδρομίας, μαζί με τον Παρνασσό. Εξελίσσεται διαρκώς και εντυπωσιακά σε όλα τα επίπεδα. Είναι εξαιρετικά οργανωμένο χιονοδρομικό και γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά. Έχει ικανοποιητικό αριθμό πιστών και προσεγμένες παροχές, από την ασφάλεια των χιονοδρόμων μέχρι τις υπηρεσίες après ski.

ΜΑΙΝΑΛΟ | ΑΡΚΑΔΙΑ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Μαίναλο, 30 χλμ. από την Τρίπολη και 12 χλμ. από τη Βυτίνα.
Ξεχωρίζει: Για την ήπια μορφολογία του βουνού, που το καθιστά ιδανικό για αρχαρίους, και τον προσανατολισμό του προς τους απλούς επισκέπτες.  
Πίστες: 6 (ανάμεσά τους 2 μαύρες-κόκκινες) και λίγες διαδρομές εκτός πίστας μέσα στα έλατα.    
Αναβατήρες: 3 (2 συρόμενοι και 1 παιδικός).
Extras: Η πίστα για παιχνίδια με έλκηθρα είναι το πιο δημοφιλές σημείο του χιονοδρομικού.
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, σχολή εκμάθησης σκι και snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: 10-14 ευρώ, απογευματινό (μετά τις 14.00) 7-10 ευρώ. Ειδικές τιμές για παιδιά και φοιτητές.   
Info: 165 χλμ. από Αθήνα, 650 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 6985-063909, www.mainaloski.gr
Tip: Μετά το ski, το σαλέ «Μαίναλο grill» διοργανώνει μπάρμπεκιου στο χιόνι τα Σαββατοκύριακα. Δωρεάν σεμινάρια σκι για παιδιά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χιονιού στις 28 Ιανουαρίου.
Η άποψη του ειδικού*: Πολύ καλό χιονοδρομικό για εισαγωγή στη χιονοδρομία. Οι έμπειροι δεν θα το προτιμήσουν. Είναι κι αυτό περισσότερο χειμερινός προορισμός και λιγότερο χιονοδρομικός.


ΗΠΕΙΡΟΣ

ΑΝΗΛΙΟ | ΜΕΤΣΟΒΟ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Ανήλιο, 10 χλμ. από το Μέτσοβο.
Ξεχωρίζει: Για την εύκολη πρόσβαση μέσω Εγνατίας και Ιονίας Οδού και τις υπηρεσίες για παιδιά.
Πίστες: 7 (εύκολες και μέτριες, 1 εκ των οποίων ολοκαίνουργια, μήκους 1,2 χλμ.).    
Αναβατήρες: 5 (1 εναέριος, 2 συρόμενοι, 2 παιδικοί).
Extra: Ενοικιάζονται έλκηθρα και snowmobiles.
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, σχολή εκμάθησης σκι και snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Χιονοδρόμοι 10 ευρώ, επισκέπτες 5 ευρώ.
Info: 400 χλμ. από Αθήνα, 200 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 6972-244064.
Tip: Συχνά διοργανώνονται events για παιδιά και λειτουργεί ακαδημία σκι.
Στο Μέτσοβο λειτουργούν ακόμη δύο χιονοδρομικά, το αποκαλούμενο Τελεφερίκ  (τηλ. 26560-41206) στη θέση Καρακόλι, 1,5 χλμ. από το Μέτσοβο, από τα παλαιότερα της Ελλάδας, με 2 πίστες μέτριας δυσκολίας, 1 εναέριο αναβατήρα και σαλέ. Δεν διαθέτει σχολή εκμάθησης ούτε κατάστημα ενοικίασης. Μπορείτε να νοικιάσετε τον εξοπλισμό από το όμορο χιονοδρομικό Προφήτη Ηλία ή Πολιτσιές (4 χλμ. από το Μέτσοβο, τηλ. 6932-411405), το οποίο διαθέτει 5 πίστες κατάβασης και 1 δρόμου αντοχής, 3 αναβατήρες (ο 1 παιδικός), σαλέ, snow truck, snowmobiles, σχολή και ενοικιάσεις εξοπλισμού.

Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-3
Στο Μέτσοβο θα βρείτε τρία χιονοδρομικά, ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες σας. (Φωτογραφία: © Shutterstock)

Η άποψη του ειδικού* Το μεγάλο ατού του Μετσόβου είναι ότι έχει τρία χιονοδρομικά, οπότε το ένα καλύπτει τις ανάγκες του άλλου. Η εύκολη πρόσβαση μέσω Ιονίας Οδού και Εγνατίας το έχουν αναβαθμίσει περαιτέρω. Οι Πολιτσιές είναι περισσότερο πάρκο διασκέδασης, για εισαγωγή στο σκι ή παιχνίδι, και είναι η καρδιά του σκι δρόμου αντοχής. Το Ανήλιο έχει καινούργιες εγκαταστάσεις, νέους επενδυτές και, παρότι δεν είναι ακόμη μεγάλο, εξελίσσεται και είναι ιδιαίτερα οργανωμένο. Το Καρακόλι του Ιδρύματος Τοσίτσα είναι από τα παλαιότερα της χώρας, σε πολύ όμορφη τοποθεσία, και το προτιμούν οι Μετσοβίτες – έχει όμως μικρή περίοδο λειτουργίας λόγω περιορισμένης χιονόπτωσης.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΛΑΪΛΙΑΣ | ΣΕΡΡΕΣ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Λαϊλιάς, 27 χλμ. από τις Σέρρες.
Ξεχωρίζει: Για τη θέση του μέσα σε ένα δάσος από οξιές και έλατα, στα 1.600 μ. υψόμετρο, πλάι στην κορυφή Αλί Μπαμπάς (1.850 μ.).  
Πίστες: 1 μέτριας δυσκολίας, 1 δρόμου αντοχής 10 χλμ. και 1 διαδρομή εκτός πίστας 1,4 χλμ.     
Αναβατήρες: 3 (2 συρόμενοι και 1 παιδικός).  
Εγκαταστάσεις: Σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: 13 ευρώ (μετά τις 12.30: 8 ευρώ).    
Info: 660 χλμ. από Αθήνα, 110 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 23210-58783, Facebook: Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά.
Tip: Λειτουργεί καταφύγιο (τηλ. 23210-62400) σε απόσταση 2,5 χλμ., στο οποίο μπορείτε να διανυκτερεύσετε και να γευματίσετε, και το μοναδικό στην Ελλάδα τεχνητό πεδίο παγοαναρρίχησης.
Η άποψη του ειδικού*: Είναι αρκετά καλή επιλογή, μια και καλύπτει τεχνικά τους χιονοδρόμους και έχει καλής ποιότητας χιόνι, αλλά έχει μείνει σχετικά πίσω γιατί οι επενδύσεις είναι δύσκολες, καθώς το διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών. Επίσης, δεν είναι πολύ ανταγωνιστική η θέση του: προσεγγίζεται κυρίως από όσους επισκέπτονται έτσι κι αλλιώς τις Σέρρες.
 
ΟΛΥΜΠΟΣ | ΠΙΕΡΙΑ

Πρόκειται για μια χιονοδρομική πίστα 2,1 χλμ. στις Βρυσοπούλες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 1.800 μ., η οποία λειτουργεί για την εκπαίδευση του στρατού, αλλά τα Σαββατοκύριακα ανοίγει και για το κοινό. Βρίσκεται μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οπότε θα πρέπει να έχετε μαζί την ταυτότητά σας ώστε να πάρετε έγκριση εισόδου από την πύλη. Διαθέτει 2 αναβατήρες. Η πίστα είναι μέτριας δυσκολίας και θα πρέπει να έχετε τον δικό σας εξοπλισμό, καθώς δεν υπάρχουν καταστήματα και σχολές. Το κόστος είναι 5 ευρώ και υπάρχει δυνατότητα για φαγητό ή καφέ στη Λέσχη (τηλ. 24930-62163, www.army.gr).
Η άποψη του ειδικού*: Δεν θα το κατέτασσα στα χιονοδρομικά. Θα το πρότεινα μόνο σε έμπειρους σκιέρ και αθλητές που ασχολούνται με το ορειβατικό σκι και προτιμούν πιο extreme περιπέτειες, κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ζουν εκεί κοντά.
 
ΒΙΤΣΙ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Βίτσι, 22 χλμ. από την Καστοριά.  
Ξεχωρίζει: Γιατί δεν έχει πολυκοσμία –και συνεπώς μεγάλους χρόνους αναμονής–, για το δάσος οξιάς που το περιβάλλει και για τη θέα στην Καστοριά.   
Πίστες: 6 (3 εύκολης και μέτριας δυσκολίας, 2 παιδικές και για έλκηθρα, 1 snowboard-snowpark).   
Αναβατήρες: 1 συρόμενος και 1 παιδικός.
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, σχολή εκμάθησης σκι και snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Ενήλικοι 10 ευρώ, παιδιά 5 ευρώ.    
Info: 535 χλμ. από Αθήνα, 225 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 6944-298482, 6944-763036.
Tip: Το Βίτσι προτιμάται από τους αθλητές τόσο λόγω της μικρής αναμονής όσο και λόγω της κεντρικής πίστας με 80 μ. πλάτος και ιδιαίτερη μορφολογία. Στις 10-11 Φεβρουαρίου θα φιλοξενήσει διεθνή αγώνα snowboard και στις 10-11 Μαρτίου τους πανελλήνιους αγώνες αλπικού σκι παίδων.
Η άποψη του ειδικού*: Παρότι είναι μεσαίου μεγέθους, το Βίτσι είναι πολύ ευχάριστο για χιονοδρομία και έχει πολύ καλό στίβο – γι’ αυτό και έχει παράδοση στους αγώνες. Δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς επισκέπτες, ωστόσο είναι πολύ δημοφιλές για χιονοσανίδα.

ΒΟΡΑΣ-ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ | ΠΕΛΛΑ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, 46 χλμ. από την  Έδεσσα.
Ξεχωρίζει: Γιατί είναι το ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας, με τον ψηλότερο αναβατήρα, στα 2.480 μ.
Πίστες: 9 πίστες σκι μικρής και μέτριας δυσκολίας, 1 πίστα snowmobile.    
Αναβατήρες: 6 (εκ των οποίων οι 2 παιδικοί).
Εγκαταστάσεις: Snow bar, σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Extras: Σύστημα τεχνητού χιονιού, δυνατότητα για snow kite.
Τιμές: Χιονοδρόμοι 15 ευρώ, απογευματινό (μετά τις 13.00) 10 ευρώ. Επισκέπτες 6 ευρώ. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές, αρχαρίους, οικογένειες κ.ά.     
Info: 590 χλμ. από Αθήνα, 140 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 23810-32000, 6943-031001, www.kaimaktsalan.gr
Tip: Περιηγηθείτε με snowcat στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στα 2.524 μ. Προσφέρει φαντασμαγορική θέα προς τον Θερμαϊκό, τον Όλυμπο και τη FYROM.

Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-4
Βόλτα με snowmobile στο χιονοδρομικό του Καϊμάκτσαλαν, το ψηλότερο της χώρας. (Φωτογραφία: © Shutterstock)

Η άποψη του ειδικού*: Το Καϊμάκτσαλαν είναι το ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας και αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι έχει εξαιρετική χιόνωση, δηλαδή πολύ καλή ποιότητα και ποσότητα χιονιού. Οι προοπτικές και οι δυνατότητές του είναι πολλές. Είναι βουνό για πραγματικούς χιονοδρόμους όλων των επιπέδων, το οποίο, παρότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο, καλύπτει ως έχει όλες τις ανάγκες.

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ – ΓΡΕΒΕΝΑ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Βασιλίτσα, 45 χλμ. από τα Γρεβενά.  
Ξεχωρίζει: Για την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, την καλή ποιότητα χιονιού που κρατάει αρκετούς μήνες και το τοπίο με τα ρόμπολα στην καρδιά της Πίνδου.
Πίστες: 25 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, οι 2 ολυμπιακών προδιαγραφών.
Αναβατήρες: 7 (2 εναέριοι, 4 συρόμενοι, 1 παιδικός).
Εγκαταστάσεις: 2 σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Χιονοδρόμοι 13 ευρώ, απογευματινό (μετά τις 13.00) 10 ευρώ, νυχτερινό 5 ευρώ. Επισκέπτες 3 ευρώ. Ειδικές τιμές για φοιτητές, μαθητές.     
Info: 420 χλμ. από Αθήνα, 230 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 24620-84850, www.vasilitsa.com
Tip: Είναι από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά των snowboarders, γνωστό για τα σημεία εκτός πίστας με τα φυσικά αναχώματα. Το καλοκαίρι μετατρέπεται σε bike park.

Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-5
Η Βασιλίτσα φημίζεται για την παρεΐστικη ατμόσφαιρα. (Φωτογραφία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ)

Η άποψη του ειδικού: Κατ’ αρχάς η Βασιλίτσα είναι ένα πανέμορφο βουνό. Επιπλέον, είναι καθαρά χιονοδρομικό, έχει δηλαδή πολύ χιόνι και εξαιρετικής ποιότητας. Το ίδιο το χιονοδρομικό διαθέτει πολύ καλούς στίβους και παροχές, με γνώμονα την ανάγκη των χιονοδρόμων.

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ | ΠΙΕΡΙΑ

Πού βρίσκεται: Στη θέση Παπά Χωράφι, στα Πιέρια Όρη, 8 χλμ. από το Ελατοχώρι.
Ξεχωρίζει: Για τη θέα του προς τη Χαλκιδική, ειδικά τη χερσόνησο του Άθω, και σε τμήμα του Ολύμπου, καθώς και για την απολαυστική έντονη κλίση που έχουν κάποιες πίστες του.
Πίστες: 10 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, εκ των οποίων 1 για snowboard και 1 για έλκηθρα. Διαδρομές εκτός πίστας.
Αναβατήρες: 5 (1 εναέριος, 2 συρόμενοι, 2 παιδικοί).
Εγκαταστάσεις: Snow bar στην κορυφή αναβατήρα, 1 σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Χιονοδρόμοι: 8-12 ευρώ, απογευματινό (μετά τις 13.00) 6-8 ευρώ. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές, οικογένειες.     
Info: 470 χλμ. από Αθήνα, 100 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 23510-82994, www.elatohori-ski.gr
Tip: Δοκιμάστε την περιφερειακή πίστα μέσα στο δάσος, που συνδυαστικά αγγίζει σε μήκος τα 7 χλμ., έχει ομαλή κλίση και προσφέρεται και για αρχαρίους.
Η άποψη του ειδικού*: Εξαιρετική επιλογή, γιατί αφενός ικανοποιεί όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων με τις πίστες και τις παροχές του, αφετέρου έχει πανεύκολη πρόσβαση από πολλά αστικά κέντρα. Αν είχε και περισσότερο χιόνι…

Tα περισσότερα χιονοδρομικά διαθέτουν σύστημα live cam και online ημερήσια ενημέρωση για τη λειτουργία τους. Οι υπηρεσίες που αναφέρουμε, καθώς και τα στοιχεία για τις πίστες (αριθμός και μήκος), μας δόθηκαν από τα ίδια τα χιονοδρομικά. Οι τιμές αφορούν στην πλήρη λειτουργία των χιονοδρομικών και είναι υψηλότερες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και χαμηλότερες τις καθημερινές. Τα περισσότερα προσφέρουν εκπτώσεις στους κατόχους της κάρτας snowreport (εκδίδεται από το ομώνυμο site www.snowreport.gr που προσφέρει καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση των χιονοδρομικών κέντρων, με δυνατότητα και για ενημέρωση μέσω κινητού τηλεφώνου με ένα απλό SMS).
 

ΠΙΣΟΔΕΡΙ | ΦΛΩΡΙΝΑ

Πού βρίσκεται: Στη θέση Βίγλα, δίπλα στο χωριό Πισοδέρι, 18 χλμ. από τη Φλώρινα.
Ξεχωρίζει: Για τις 2 πίστες (5,5 χλμ. και 6 χλμ.) που ξεκινούν από τα 2.000 μ. και καταλήγουν μέσα στο χωριό, κάτι που συμβαίνει μόνο στα μεγάλα χιονοδρομικά του εξωτερικού. Επίσης, για τη θέση του στον δρόμο Φλώρινας-Καστοριάς, που προσφέρει εύκολη πρόσβαση.
Πίστες: 12 όλων των βαθμών δυσκολίας, εκ των οποίων 1 ολυμπιακών προδιαγραφών με έντονες εναλλαγές και κλίσεις, 1 για νυχτερινό σκι (1,4 χλμ.) και 2 από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας (5,5 χλμ. και 6 χλμ.) που ξεκινούν από τα 2.000 μ. και καταλήγουν μέσα στο Πισοδέρι (ski-in/ski-out).
Αναβατήρες: 5 (2 εναέριοι, 3 συρόμενοι – οι 2 παιδικοί).
Extras: Ενοικιάζονται έλκηθρα και snowmobiles. Υπάρχει ski bus που μεταφέρει τους σκιέρ σε απάτητο χιόνι στις γύρω κορυφές και χώρος για snow tubing (τροχόσπιτα).
Εγκαταστάσεις: 2 σαλέ (το 1 με δωμάτια), σχολή εκμάθησης σκι και snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: 13-15 ευρώ, απογευματινό (μετά τις 13.00) 10-12 ευρώ. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές.  
Info: 570 χλμ. από Αθήνα, 200 χλμ. από Θεσσαλονίκη, τηλ. 23850-45800, www.vigla-ski.gr
Tip: Κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι
διοργανώνεται πάρτι στο σαλέ. Στις 25 Μαρτίου θα φιλοξενήσει τους Πανελλήνιους Αγώνες σε όλες τις κατηγορίες χιονοδρόμων.

Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-6
Το χιονοδρομικό Βίγλας Πισοδερίου διαθέτει πίστες που καταλήγουν μέσα στο χωριό. (Φωτογραφία: © Shutterstock)

Η άποψη του ειδικού: Η Βίγλα λειτουργεί σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και είναι από τα κορυφαία της Ελλάδας. Πολύ καλά οργανωμένο χιονοδρομικό, με εξαιρετικές πίστες, καλή ποιότητα χιονιού και μεγάλη διάρκεια χιόνωσης – ίσως τη μεγαλύτερη από όλα τα χιονοδρομικά.

Επιλέξτε τα ΓΙΑΤΙ…
…Έχουν ευκολότερη πρόσβαση: 
Χελμός, Σέλι, Ελατοχώρι, 
Μέτσοβο.
…Έχουν τις καλύτερες 
αγωνιστικές πίστες: 
3-5 Πηγάδια.
…Έχουν τις καλύτερες 
αλπικές πίστες (ως προς την 
ποιότητα χιονιού και τις κλίσεις): Παρνασσός, Καϊμάκτσαλαν, Βίγλα, Φαλακρό, Χελμός.
…Έχουν τις καλύτερες πίστες 
δρόμου αντοχής: Μέτσοβο 
και 3-5 Πηγάδια.

ΣΕΛΙ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Βέρμιο, 24 χλμ. από τη Βέροια.  
Ξεχωρίζει: Για την εύκολη πρόσβαση μέσω Εγνατίας Οδού και για τις 2 πίστες αντοχής, ιδανικές για αθλητές.
Πίστες: 18 όλων των βαθμών δυσκολίας (4 παιδικές). Επιπλέον, διαδρομές εκτός πίστας για snowboard και 2 Lang-Lauf (αντοχής 1 χλμ. και 1,5 χλμ.) που περνούν και μέσα απ’ το δάσος.
Αναβατήρες: 14 (1 εναέριος, 9 συρόμενοι, 4 παιδικοί).  
Extra: Παιδικά έλκηθρα προς ενοικίαση.
Εγκαταστάσεις: 1 σαλέ, 2 cafe-bars, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Χιονοδρόμοι 10-13 ευρώ, επισκέπτες 4 ευρώ. Ειδικές τιμές σε μαθητές, αθλητές κ.ά.      
Info: 520 χλμ. από Αθήνα, 100-110 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Τηλ. 23310-26237, www.seli-ski.gr
Η άποψη του ειδικού*: Το Σέλι είναι η ιστορία της χιονοδρομίας, το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας, που ικανοποιεί όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων. Όλοι εκεί –και στο Πήλιο– μάθαμε σκι. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν έχει και δεν κρατάει χιόνι, οπότε το διάστημα λειτουργίας του είναι μικρό.

3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Βέρμιο, 17 χλμ. από τη Νάουσα.  
Ξεχωρίζει: Για την τεχνητή χιόνωση, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη περίοδο λειτουργίας και σταθερή ποιότητα χιονιού, για τον βορινό προσανατολισμό του που διατηρεί την ποιότητα στο φυσικό χιόνι και  για την εύκολη πρόσβαση μέσω Εγνατίας.  
Πίστες: 10 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, εκ των οποίων 3 για δρόμους αντοχής (3, 5 και 10 χλμ.).
Αναβατήρες: 6 (1 εναέριος, 4 συρόμενοι, 1 παιδικός).
Extras: Διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης, δυνατότητα ενοικίασης snowmobiles και χώρο για τροχόσπιτα.
Εγκαταστάσεις: 2 σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Χιονοδρόμοι 12-15 ευρώ, επισκέπτες 5 ευρώ. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές, αθλητές και αρχαρίους.      
Info: 520 χλμ. από Αθήνα, 120 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Τηλ. 23320-44981, www.3-5pigadia.gr
Tip: Αγαπημένο των αθλητών, τόσο λόγω της κεντρικής πίστας κατάβασης όσο και λόγω των δρόμων αντοχής. Στα 3 χλμ. βρίσκεται ο οικισμός Κουτσούφλιανη με ξενοδοχεία.
Η άποψη του ειδικού*: Αυτό είναι το βουνό των πρωταθλητών. Δομημένο με διεθνείς προδιαγραφές, είναι το μοναδικό στη χώρα μας με ολοκληρωμένο σύστημα τεχνητής χιόνωσης. Έχει εξαιρετικές πίστες για αγωνιστική χιονοδρομία και, παρότι δεν έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ικανοποιεί τους πραγματικούς σκιέρ, αφού το διαχειρίζονται επαγγελματίες χιονοδρόμοι.

ΦΑΛΑΚΡΟ – ΔΡΑΜΑ

Πού βρίσκεται: Στο όρος Φαλακρό, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, 45 χλμ. από τη Δράμα.
Ξεχωρίζει: Για τις φυσικές βορινές πίστες σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 2.000 μ., με εναλλαγές κλίσεων, και για τη μεγάλη περίοδο χιονοκάλυψης.
Πίστες: 5 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας και διαδρομές εκτός πίστας με μεγάλη υψομετρική
διαφορά.
Αναβατήρες: 6 (1 εναέριος, 3 συρόμενοι, 2 παιδικοί).
Extras: Έλκηθρα και snowmobiles.
Εγκαταστάσεις: 3 σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Χιονοδρόμοι 8 ευρώ, επισκέπτες 3 ευρώ. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές, αθλητές και αρχαρίους.      
Info: 660 χλμ. από Αθήνα, 165 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Τηλ. 6977-538204, www.falakro.gr

Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-7
Πανοραμική άποψη του χιονοδρομικού του Φαλακρού. (Φωτογραφία: ©  Shutterstock)

Η άποψη του ειδικού*: Στην πραγματικότητα έχει τις περισσότερες δυνατότητες από όλα τα χιονοδρομικά της Ελλάδας, γιατί έχει πολλούς αναβατήρες και μεγάλες καλές πίστες για όλες τις ανάγκες και τα επίπεδα χιονοδρόμων. Οι συμπληρωματικές εγκαταστάσεις ωστόσο είναι χαμηλού επιπέδου ακόμη, παρότι γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης. Η ίδια η θέση του επίσης, παρότι εξαιρετική για σκι, δημιουργεί δύο προβλήματα: δυσκολεύει την πρόσβαση από τα αστικά κέντρα και έχει μεγάλο ανταγωνισμό από τα τεράστια χιονοδρομικά της Βουλγαρίας. Παρ’ όλα αυτά, οι γνώστες και όσοι θέλουν να κάνουν οικονομικό σκι το προτιμούν.

* Ο Τιμολέων Τσουρέκας είναι τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων. Επίσης, διεθνής επιθεωρητής στίβων και τεχνικός εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIS). Πρώην πρωταθλητής σκι στην κατηγορία δρόμου αντοχής, βαλκανιονίκης με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και προπονητής.


Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-8
Φωτογραφία: © Shutterstock

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

Λύνουμε όλες μας τις απορίες πριν επιχειρήσουμε την παρθενική κατάβαση στις χιονισμένες πλαγιές.

Δεν χρειάζεται να είστε γυμνασμένοι. Ελάτε οργανωμένοι, χωρίς να πεινάτε ή να κρυώνετε, και θα μάθετε γρήγορα. Το σκι είναι το νούμερο ένα οικογενειακό σπορ», επισημαίνει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Ίων Μηλιάς, πρώην πρωταθλητής σκι και δημιουργός του Milias Camps, που διοργανώνει εκδρομές περιπέτειας για νέους και παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τις βασικές αρχές που πρέπει να έχει υπόψη του ο αρχάριος σκιέρ. Η συμβουλή του; Να έχουμε υπομονή και, αν δυσκολευτούμε, να μην το απορρίψουμε από την πρώτη φορά.   

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε μαζί μας;
Στο σκι ιδρώνεις, οπότε συνήθως δεν υποφέρεις από το κρύο, αλλά από τη ζέστη. Συνεπώς δεν χρειάζονται υπερβολές. Ο βασικός εξοπλισμός είναι: μπουφάν, σκούφος, πουλόβερ, γάντια σκι, γυαλιά ηλίου ή μάσκα, παντελόνι σκι ή ένα αντιανεμικό έξω από το παντελόνι. Σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα μπορείτε να νοικιάσετε μπότες σκι, μπατόν και κράνος από 10-15 ευρώ την ημέρα. Οι μπότες είναι πολύ σημαντικές, διότι, αν κουνιέται το πόδι, υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να αισθάνεσαι σαν να είσαι σε γύψο, χωρίς όμως να σε σφίγγουν. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο, ακόμα και όταν δεν έχει ήλιο.

Χρειάζεται να παρακολουθήσει κανείς μαθήματα με δάσκαλο;
Είναι απαραίτητα. Είναι αδύνατο να μάθεις σκι απλώς κοιτώντας τους άλλους. Για να μπορείς να ανταποκριθείς με άνεση σε μια εύκολη πίστα, χρειάζεσαι περίπου 8-10 ώρες μάθημα, το οποίο μπορείς να «σπάσεις» σε δύο ημέρες. Το πρόγραμμα για έναν αρχάριο ξεκινά συνήθως στις 10.00 και τελειώνει στις 15.30 με ένα διάλειμμα. Ενδεικτικά, στο χιονοδρομικό του Παρνασσού οι τιμές ανέρχονται στα 40 ευρώ για δύο ώρες σε ομαδικό μάθημα.

Σκι ή snowboard;
Το 90% των ασκουμένων ενδιαφέρονται για το σκι, γιατί έχει περισσότερα περιθώρια εξέλιξης. Από την άλλη, το snowboard είναι πιο φθηνό όσον αφορά τον εξοπλισμό και πιο εύκολο να το μάθεις. Κάποιος που κάνει σκέιτ, για παράδειγμα, με δύο ώρες εκπαίδευση μπορεί να κατέβει με άνεση την πίστα.

Απαιτείται προθέρμανση πριν βγούμε στην πίστα; Πόσες ώρες πριν πρέπει να έχουμε φάει;
Οι δάσκαλοι δείχνουν μερικές ασκήσεις προθέρμανσης, κυρίως διατάσεις. Ένας εκπαιδευμένος σκιέρ μπορεί απλώς να ξεκινήσει με πιο αργό ρυθμό στην αρχή. Το φαγητό δεν μας επηρεάζει στο σκι, αντίθετα χρειάζεται να έχουμε φάει καλά πριν, διότι το κρύο θα μας κουράσει εύκολα.

Ποια μέρη του σώματος γυμνάζονται κάνοντας σκι;
Όλο το σώμα, από τα χέρια και τα πόδια μέχρι τους κοιλιακούς. Την πρώτη μέρα θα νιώσετε πιασμένοι και θα πονάνε τα πόδια σας, επειδή οι μπότες είναι σφιχτές, όμως αυτά γρήγορα ξεπερνιούνται.

Από ποια ηλικία μπορούν να μάθουν τα παιδιά;
Η καλύτερη ηλικία είναι από 4 έως 7 ετών. Στα παιδιά η εκπαίδευση έχει τη μορφή παιχνιδιού και είναι πολύ ευχάριστη. Επίσης, μαθαίνουν γρήγορα, γιατί συνήθως δεν φοβούνται και επιπλέον το σώμα τους έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ «ΕΝΤΟΛΕΣ»

• Ακολουθείτε πάντοτε τη σήμανση της πίστας.
• Αν θέλετε να σταματήσετε, πηγαίνετε στην άκρη.
• Ο πιο γρήγορος σκιέρ προσέχει εκείνους που κινούνται πιο αργά. • Αν δείτε πεσμένους σκιέρ, αποφύγετε να περάσετε κοντά τους. • Ελέγχετε την ταχύτητά σας, έτσι ώστε να μπορείτε να σταματήσετε οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε.


ΚΕΙΜΕΝΟ: Κοραχάη Μαρία


Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-9
Φωτογραφία: © Shutterstock

 ΣΠΟΡ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Εννέα δραστηριότητες που θα απολαύσετε στα χιονισμένα τοπία της Ελλάδας, ανάλογα με τον βαθμό εξοικείωσής σας με το βουνό.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ
Δεν γίνεται να μη νιώθεις ένα βαθύ δέσιμο με τους «σχοινοσυντρόφους» σου, όπως αποκαλούν ο ένας τον άλλον οι ορειβάτες που ασφαλίζονται με το ίδιο σχοινί. Όσο κι αν χιονίζει, γι’ αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν ανάβαση σε χιονισμένο βουνό οι έντονες καιρικές συνθήκες την κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ο σωστός εξοπλισμός, δηλαδή πιολέ (ορειβατική σκαπάνη), κραμπόν (μοιάζουν με καρφιά που εφαρμόζουν στις μπότες), σχοινιά και ένας έμπειρος οδηγός βουνού στην περίπτωση που δεν έχετε παρακολουθήσει οι ίδιοι μαθήματα ορειβασίας. Από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες προσφέρουν ο Όλυμπος, ο Παρνασσός, η Γκιώνα και τα Βαρδούσια Όρη. Θα περάσετε μέσα από ομίχλη, θα δείτε τη θέα πάνω από τα σύννεφα και, αν μείνετε έως αργά, τον ήλιο να δύει βάφοντας κόκκινο το τοπίο. Για εξοπλισμό απευθυνθείτε σε κάποιον ορειβατικό σύλλογο.

ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ
Αν βρεθείτε στη Βόρεια Ελλάδα, αφήστε τις πίστες για άλλους και εξερευνήστε τα χιονισμένα δάση. Το πρώτο χιονοδρομικό άθλημα στην ιστορία, οι δρόμοι αντοχής, γίνεται με πιο λεπτά, μυτερά και ελαφριά πέδιλα από αυτά που χρησιμοποιούνται στο αλπικό σκι και γι’ αυτό επιτρέπουν το βάδισμα σε επίπεδα εδάφη. Πρόκειται ουσιαστικά για τον τρόπο μετακίνησης που χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα οι κάτοικοι στις βόρειες χώρες για να πηγαίνουν από τόπο σε τόπο, καθώς το χιόνι κάλυπτε τα πάντα τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πολλά επίπεδα οροπέδια. Προμηθευτείτε εξοπλισμό από κάποιο χιονοδρομικό κέντρο, με κόστος από 20 ευρώ την ημέρα.

SNOWKITE 
Το snowkite είναι ένα νέο, πολύ ειδικό σπορ για λίγους και τολμηρούς αθλητές μέχρι στιγμής, που έκανε την εμφάνισή του στη βόρεια Ελλάδα τα τελευταία 7-8 χρόνια. Γίνεται εκτός πίστας, ιδανικά σε απάτητο, φρέσκο χιόνι, και η αίσθηση που προσφέρει στον αθλητή μοιάζει με αυτήν του σερφ στη θάλασσα, με την προϋπόθεση φυσικά να υπάρχει έστω και λίγος αέρας για να μπορεί να ανυψωθεί ο «αετός» — με πιο δυνατό άνεμο ίσως μπορέσετε να «πετάξετε» για κάποια δευτερόλεπτα! Προτείνεται για έμπειρους σκιέρ. Οι τιμές για να νοικιάσετε εξοπλισμό ξεκινούν από 60 ευρώ για 3 ώρες, ενώ το κόστος των μαθημάτων κυμαίνεται στα 50 ευρώ η ώρα (www.mindloop.gr).

SNOWMOBILE
Τζετ σκι χιονιού θα βρείτε στο 65% των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας. Ακολουθώντας έναν οδηγό που προηγείται, θα εξερευνήσετε το βουνό ξεκούραστα και με ασφάλεια στην ειδική πίστα snowmobile, περνώντας από απαλές ανηφόρες και κατηφόρες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε καλά ντυμένοι με ρούχα του σκι. Κάθε μηχανή είναι για δύο επιβάτες, ενώ τα παιδιά μπορούν να ανέβουν ως συνοδηγοί. Κόστος ενοικίασης από 30 ευρώ η μισή ώρα.

ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΧΙΟΝΟΛΕΩΦΟΡΕΙΟ & ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΣΚΙ
Επιβιβαστείτε στο λεωφορείο με τις ερπύστριες της Snowmobile Rentals (τηλ. 6976-677140) για μια βόλτα μέσα στο δάσος από οξιές και έλατα του Βερμίου. Με αφετηρία το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, το λεωφορείο ανεβαίνει στις πλαγιές και μπορεί να φτάσει έως το σαλέ σε υψόμετρο 2.005 μ. Η θέα απλώνεται από τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα μέχρι τον Όλυμπο. Το εισιτήριο ξεκινάει από 5 ευρώ και φτάνει τα 40 ευρώ για ημερήσια βόλτα. Το χιονοδρομικό προσφέρει τη δυνατότητα για νυχτερινό σκι στην πίστα.

ΧΙΟΝΟΡΑΚΕΤΕΣ / ΧΙΟΝΟΒΑΤΙΔΕΣ
Αν δεν θέλετε να δοκιμάσετε την υπομονή σας μαθαίνοντας να χρησιμοποιείτε πέδιλα του σκι, εφοδιαστείτε με χιονορακέτες ή χιονοβατίδες, όπως σωστότερα λέγονται, που είναι πιο πλατιές και δεν απαιτείται μάθημα με εκπαιδευτή προτού δοκιμάσετε μόνοι σας μια βόλτα στο δάσος. Θα τις νοικιάσετε από χιονοδρομικό με 10-15 ευρώ τη μέρα.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΚΙ
Το ανεξάρτητο σκι έξω από τις πίστες κάποιου χιονοδρομικού κέντρου, χωρίς τις ανέσεις των λιφτ και των καταφυγίων, είναι μια «επανάσταση» απέναντι στις οργανωμένες χειμερινές δραστηριότητες και αποτελεί κυρίαρχη τάση τα τελευταία χρόνια στα χειμερινά αθλήματα. Όσοι δεν θέλουν να συνωστίζονται με πολύ κόσμο και να χάνουν χρόνο σε ουρές αναμονής ανεβαίνουν με τα πόδια το βουνό, φορώντας τα πέδιλα του σκι για να μη βυθίζονται στο χιόνι, και έπειτα γλιστρούν και πραγματοποιούν κατάβαση απολαμβάνοντας την άγρια ομορφιά του κατάλευκου τοπίου στους δικούς τους ρυθμούς, όπως δηλαδή γινόταν πριν από τη δεκαετία του 1950 οπότε και άνοιξαν τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα. Χρειάζεστε απαραιτήτως καλό εξοπλισμό, όπως αντιολισθητικά αυτοκόλλητα (φώκες) και δέστρες (κάτι σαν τακούνι που εφαρμόζει στην μπότα). Ο μεγαλύτερος κίνδυνος των αθλητών είναι οι χιονοστιβάδες, γι’ αυτό στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει η άρβα (ένας ανιχνευτής σήματος ο οποίος εκπέμπει τη θέση που βρίσκεται ο ορειβάτης κάτω από το χιόνι), η σόντα (σπαστό ραβδί ανεύρεσης) και ένα φτυάρι. Ορειβατικό σκι μπορείτε να κάνετε ελεύθερα σε όποιο βουνό θέλετε, από την Πάρνηθα μέχρι τον Όλυμπο, ωστόσο για μεγαλύτερη ασφάλεια καλό είναι να βρίσκεστε κοντά σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο, απ’ όπου θα μπορείτε να ενημερώνεστε κάθε μέρα για τον συντελεστή επικινδυνότητας χιονοστιβάδας. Ιδανική εποχή πάντως είναι η άνοιξη, οπότε αυτές οι πιθανότητες σχεδόν εκμηδενίζονται. Το κόστος ενοικίασης εξοπλισμού είναι 25 ευρώ η μέρα.

ΕΛΚΗΘΡΟ
Δεν έχετε ιδέα από σκι; Μπείτε σε ένα έλκηθρο και απολαύστε άφοβα τη βόλτα σας στην ειδική πίστα. Διατίθενται σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα και δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία. Χωρούν από ένα έως τρία άτομα και υπάρχουν σε διαφορετικούς τύπους, για παιδιά και για ενήλικες. Η ενοικίαση κοστίζει 5 ευρώ η ώρα.

* Ευχαριστούμε τον Τζώρτζη Μηλιά, οδηγό βουνού, εκπαιδευτή ορειβατικού σκι και ορειβασίας, και γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού, για τις χρήσιμες πληροφορίες.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Κοραχάη Μαρία


Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-10
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
 

TA XIONIA ΚΑΙ ΤΑ MATIA ΣΑΣ!

Χρήσιμες ιατρικές συμβουλές για να χαρείτε τις εξορμήσεις σας στο βουνό.

Ο ι χειμερινές αποδράσεις συχνά συνδυάζονται με σκι και άλλα αθλήματα στο χιόνι. Σε αυτή την περίπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες απαιτούν την προσαρμογή του οργανισμού, ενώ μέσα στο πρόγραμμα είναι και οι μικροί ή μεγαλύτεροι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της άσκησης.

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ
Η υποθερμία συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος πέσει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου. Τα πρώιμα συμπτώματα υποθερμίας περιλαμβάνουν ρίγος, αίσθημα κόπωσης και σύγχυση. Το δέρμα σας μπορεί να μελανιάσει, ο παλμός και η αναπνοή να επιβραδυνθούν.

ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΑ
Τα άκρα, και ειδικά τα δάχτυλα των ποδιών, κινδυνεύουν περισσότερο να παγώσουν από άλλα μέρη του σώματος. Τα προειδοποιητικά σημάδια του κρυοπαγήματος περιλαμβάνουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα, ζεστάνετε το συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας βουτώντας το σε χλιαρό νερό. Αποφύγετε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω πιθανών επιπλοκών.
Μέτρα πρόληψης
• Φοράτε ζεστά ρούχα σε διάφορα στρώματα.
• Φοράτε γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας και ένα καπέλο ή σκουφί για το κεφάλι.
• Φοράτε αδιάβροχα παπούτσια, που να αντέχουν σε υγρές συνθήκες.

Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-11
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΝΩ ΑΚΡΩΝ
Σοβαρούς κινδύνους τραυματισμού των άνω άκρων κρύβει η ενασχόληση με τα πιο δημοφιλή χειμερινά σπορ, το σκι και το snowboard. Ο πιο συχνός τραυματισμός άνω άκρου είναι ο «αντίχειρας του σκιέρ», δηλαδή ο τραυματισμός του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα.
Μέτρα πρόληψης
• Επιλέξτε μπαστούνια του σκι που φέρουν κατάλληλη λαβή ανατομικής συγκράτησης και προστασίας του αντίχειρα.
• Κατά την πτώση είναι σημαντικό να αφήσετε από τα χέρια σας τα μπαστούνια, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τραυματισμού. Αν πέσετε με τεντωμένα χέρια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χτυπήσετε τόσο στον αντίχειρα όσο και στον καρπό, στον ώμο και στο χέρι.
• Προσοχή στους ώμους, ειδικά στο snowboard. Από το σύνολο των τραυματισμών στους ώμους που αναφέρουν οι λάτρεις των χειμερινών σπορ, το 15% έχουν γίνει κατά τη διάρκεια άθλησης με snowboard, ενώ το 10% στο σκι. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί προκαλούνται από άλλες αιτίες ή συνήθειες των εκδρομέων.

ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ
Το κρύο δημιουργεί ερεθισμούς και στα μάτια. Για να αποφύγετε την ξηροφθαλμία, φροντίστε να φοράτε γυαλιά ηλίου. Τις πιο κρύες μέρες αποφύγετε τους φακούς επαφής και προτιμήστε τα διορθωτικά γυαλιά σας. Σε περίπτωση υπερβολικής δακρύρροιας, μην τρίβετε τα μάτια σας. Αφαιρέστε προσεκτικά τα περιττά δάκρυα με ένα καθαρό πανί ή χαρτομάντιλο και εφαρμόστε τεχνητά δάκρυα. Για να αποφύγετε τυχόν «έγκαυμα» στο μάτι από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα των ματιών, είναι επίσης απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου.

Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-12
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

 

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΘΕΛΕΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Μπορεί να θεωρούμε ότι το δέρμα μας είναι πιο ευαίσθητο στη ζέστη και στον ήλιο, όμως και ο χειμώνας δεν είναι «φίλος» του.
Μέτρα πρόληψης
• Η χρήση αντηλιακού είναι σημαντική, ακόμα και με συννεφιά, γιατί ποσοστό έως 80% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και φτάνει στο δέρμα.
• Μη φοράτε μάλλινα ρούχα κατάσαρκα.
• Αλλάζετε τα νοτισμένα ενδύματα, καθώς μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν τριβή, ερυθρότητα και πόνο.
• Χρησιμοποιείτε όλο τον χρόνο ενυδατική κρέμα και φροντίζετε επίσης τα χείλη σας.

Αφιέρωμα: «Λευκός» οδηγός 2018-13
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

 

Η ΓΡΙΠΗ… ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ
Τους χειμερινούς μήνες, είτε ταξιδεύετε σε μια περιοχή με ήπιο κλίμα είτε σε μια περιοχή με αρκετό κρύο και χιόνι, ο κίνδυνος να νοσήσετε από γρίπη είναι πιθανός.
Μέτρα πρόληψης
• Το εμβόλιο της γρίπης συστήνεται σε όλο τον πληθυσμό, ενώ είναι έως και υποχρεωτικό για τις ευπαθείς ομάδες. Σε περίπτωση επικείμενου ταξιδιού είναι σκόπιμο να το κάνετε, για να αποφύγετε να νοσήσετε κατά τη διάρκειά του. Για την ανοσοποίηση του οργανισμού χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες.
• Για κάθε ενδεχόμενο, πάρτε μαζί σας αναλγητικά και αντιπυρετικά.
• Είναι πιθανό κάποιοι συνταξιδιώτες σας να είναι φορείς του ιού της γρίπης. Αποφύγετε να ακουμπάτε τη μύτη και τα μάτια σας με μη καθαρά χέρια.

KEIMENO: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή