Τη συμβολή του καθεστώτος Ασαντ στην υπεράσπιση του Αφρίν ζητούν οι Κούρδοι

Τη συμβολή του καθεστώτος Ασαντ στην υπεράσπιση του Αφρίν ζητούν οι Κούρδοι

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τοπικές αρχές του αυτόνομου κουρδικού θύλακα της Αφρίν, ο οποίος έχει γίνει πεδίο επιχείρησεων του τουρκικού στρατού, ζήτησαν από την κεντρική συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να επέμβει, τοποθετώντας στρατεύματα στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, για να τα υπερασπιστεί από την τουρκική εισβολή. 

Ο Σύριος πρόεδρος έχει καταδικάσει την τουρκική εκστρατεία στη βορειοδυτική Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα στηρίζει τρομοκράτες με τις επιλογές της, καθώς στις επιχειρήσεις της συμμετέχουν και αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), o οποίος μάχεται εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

«Καλούμε το συριακό κράτος να εκπληρώσει τις κυριαρχικές υποχρεώσεις του απέναντι στην Αφρίν και να προστατεύσει τα σύνορα του με την Τουρκία από επιθέσεις του Τούρκου κατακτητή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των κουρδικών αρχών, η οποία κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο.

Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, παρά μόνο σε περίπτωση που αυτές κινηθούν εναντίον της.

Το συριακό καθεστώς έχει ανακοινώσει ότι είναι σε ετοιμότητα να καταρρίψει τα τουρκικά αεροπλάνα που θα παραβιάσουν τον εναέριο της χώρο, κάτι που ώστοσο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Από την άλλη, το καθεστώς Άσαντ βλέπει με καχυποψία τους αυτόνομους θύλακες που έχουν στήσει οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, ανησυχώντας ότι σκοπός τους μακροπρόθεσμα είναι η επίτευξη ανεξαρτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή