Νότια Κορέα: Τουλάχιστον 41 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νοσοκομείο

Νότια Κορέα: Τουλάχιστον 41 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νοσοκομείο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γιγαντιαία πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή σε νοσοκομείο της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 41 άνθρωποι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Γιονάπ πρόκειται για τη χειρότερη τέτοια καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα την τελευταία δεκαετία και πλέον.

Πάνω από 80 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αυτή την καταστροφή, που σημειώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την άφιξη στη χώρα χιλιάδων αθλητών και ξένων επισκεπτών για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

Σε βίντεο τα οποία μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, βλέπει κανείς δραματικές σκηνές: όπως έναν ασθενή, δεμένο με το συρματόσχοινο που πέταξε ελικόπτερο, πάνω από το φλεγόμενο νοσοκομείο Σετζόνγκ στην πόλη Μιριάν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Νότιας Κορέας. Ή άλλον έναν καθώς βγαίνει από παράθυρο για να φθάσει μια σκάλα.

Στο εξαώροφο κτίριο φιλοξενείτο επίσης ένας οίκος ευγηρίας, εκτός από το νοσοκομείο.

Ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταμάτησε να αυξάνεται το πρωί, καθώς υπέκυπταν τραυματίες που ανασύρθηκαν από το φλεγόμενο κτίριο. Το μεσημέρι (τοπική ώρα) είχε ανέβει στους 41 νεκρούς, σύμφωνα με το Γιονάπ, που επικαλέστηκε στελέχη του νοτιοκορεάτικου πυροσβεστικού σώματος που επιχειρούσαν στο σημείο.

«Δύο νοσοκόμες αφηγήθηκαν ότι είδαν την πυρκαγιά να εκδηλώνεται ξαφνικά σε μια αίθουσα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών», εξήγησε ο αρχηγός των πυροσβεστών Τσόι Μαν-γου.

Τα αίτια της καταστροφής δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.

Όλοι οι ασθενείς –στο κτίριο βρίσκονταν πάνω από 200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία– απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο, συνέχισε ο αξιωματικός. Η απομάκρυνση 15 ασθενών από τη μονάδα εντατικής θεραπείας στον τρίτο όροφο χρειάστηκε την περισσότερη ώρα, διότι τα σωστικά συνεργεία ήταν αναγκασμένα να επιχειρούν υπό την επίβλεψη γιατρών.

Όλα τα θύματα βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Ορισμένοι ασθενείς «υπέκυψαν κατά τη διακομιδή τους σε άλλο νοσοκομείο», συμπλήρωσε ο Τσόι.

Σε βίντεο και φωτογραφίες βλέπει κανείς το κτίριο καλυμμένο ολόκληρο από σύννεφα γκρίζου καπνού και πολλά οχήματα του πυροσβεστικού σώματος επί τόπου.

 

Νότια Κορέα: Τουλάχιστον 41 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νοσοκομείο-1

Οι επιζώντες ήταν καλυμμένοι με κουβέρτες. Οι πυροσβέστες δεν σταμάτησαν την επιχείρηση όταν έσβησαν τις φλόγες—άρχισαν να χτενίζουν τα μαύρα απο τον καπνό συντρίμμια για επιζώντες ή θύματα.

Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης με συμβούλους του για να συζητηθούν τα μέτρα που θα λαμβάνονταν για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Ζήτησε από τους ερευνητές της πυροσβεστικής να προσδιορίσουν το ταχύτερο τα αίτια της τραγωδίας για να «αποφευχθεί κάθε σύγχυση των μελών των οικογενειών» των θυμάτων.

Η πυρκαγιά στο νοσοκομείο σημειώθηκε μόλις έναν μήνα αφότου μια φωτιά στοίχισε τη ζωή σε 29 ανθρώπους σε ένα οκταόροφο κτίριο στην πόλη Τσετσάν, μια τραγωδία που αποδόθηκε στην έλλειψη εξόδων κινδύνου, στη χρήση εύφλεκτων υλικών και στο ότι παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα εμπόδισαν την πρόσβαση των οχημάτων της πυροσβεστικής.

Η σημερινή πυρκαγιά είναι η πιο πολύνεκρη στη Νότια Κορέα από το 2003, όταν εμπρησμός σε έναν σταθμό του μετρό στη Νταεγού (νοτιοανατολικά), είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 192 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 150.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή