Αυξήθηκε η απασχόληση στη Γαλλία τον Δεκέμβριο

Αυξήθηκε η απασχόληση στη Γαλλία τον Δεκέμβριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ προσλήψεων σημειώθηκε στη Γαλλία το δ΄ τρίμηνο του 2017, με το ποσοστό ανεργίας να κινείται πτωτικά τον Δεκέμβριο του 2017. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί, ασφαλώς, ευχάριστη είδηση για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσφάτως, μέσω προεδρικού διατάγματος, προώθησε δέσμη μεταρρυθμίσεων, με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τη μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα προχώρησαν σε 2 εκατ. προσλήψεις, που αφορούν συμβόλαια διάρκειας άνω του ενός μηνός, σημειώνοντας έτσι αύξηση 3,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2018. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων που έχει καταγραφεί από το 2000.

Σε γενικές γραμμές, από τον Σεπτέμβριο, διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση Μακρόν έθεσε τα θεμέλια για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η εμπιστοσύνη των εργοδοτών έχει ενισχυθεί και ο αριθμός των προσλήψεων σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση για συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι από τα βασικά προβλήματα της αγοράς εργασίας στη Γαλλία ήταν η απροθυμία των εργοδοτών να προχωρήσουν σε προσλήψεις αορίστου χρόνου, καθώς και ο φόβος ότι δεν θα μπορούν να περιορίσουν το αριθμό των εργαζομένων τους, σε περίπτωση που η επιχείρησή τους αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες. Οι προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις μεγάλης διάρκειας αυξήθηκαν κατά 6,4% το δ΄ τρίμηνο, με αποτέλεσμα περίπου το 48% των εργαζομένων να προσλαμβάνεται με αυτό το καθεστώς. Επίσης, οι προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις περιορισμένης ισχύος αυξήθηκαν μόνον κατά 0,8%, σύμφωνα με στοιχεία της ACOSS που δημοσιεύει το Reuters. Τον Δεκέμβριο του 2017 ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 2.700 άτομα και κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Καλά είναι, όμως, τα νέα και για την ισπανική οικονομία, η οποία φαίνεται να ανακάμπτει έπειτα από περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και έντονων πολιτικών αναταραχών, εξαιτίας της κατάστασης στην

Καταλωνία. Ως εκ τούτου, το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία μειώθηκε το 2017 και διαμορφώθηκε στο 16,55% έναντι 18,63% το 2016. Ειδικότερα, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 490.300 άτομα, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 471.100 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Τέλος, θετικά αποτιμάται και ο δείκτης εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στη Γερμανία, ο οποίος σημείωσε αύξηση φθάνοντας στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο 117,6 από 117,2 τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε ανακοίνωσή του ο Κλέμενς Φούεστ, επικεφαλής του Ifo, δήλωσε ότι η γερμανική οικονομία έκανε δυναμική αρχή το νέο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή