Πυρά κατά της πολιτικής Τραμπ στο Νταβός

Πυρά κατά της πολιτικής Τραμπ στο Νταβός

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση πολλών Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, του Μ. Ντράγκι και άλλων κορυφαίων στελεχών διεθνών οργανισμών προκάλεσαν χθες στο Νταβός οι δηλώσεις των Αμερικανών υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου περί ασθενούς δολαρίου, που αναζωπύρωσαν τους φόβους για πόλεμο νομισμάτων.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία προωθεί από την Τετάρτη το δόγμα Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», κάνοντας λόγο ακόμη και για εμπορικό πόλεμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε χθες στο Νταβός, δύο ημέρες αφότου είχε επιβάλει νέους δασμούς στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών συλλεκτών και πλυντηρίων, δηλώνοντας πως «οι ΗΠΑ τα πηγαίνουν πολύ καλά» και θα εξακολουθήσουν να το πράττουν και στο μέλλον. Ωστόσο, η διαφορά απόψεων και φιλοσοφίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαίων για το διεθνές εμπόριο και τον ρόλο διεθνών οργανισμών στην επίλυση διαφορών είναι πολύ σημαντική, εντείνοντας την αβεβαιότητα και τις αμφιβολίες για το μέλλον της σχέσης μεταξύ των δύο στενών συμμάχων.

Προσπαθώντας να ανασκευάσει δηλώσεις που είχε κάνει την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε χθες από το Νταβός ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν επιδιώκει την έναρξη εμπορικού πολέμου, αλλά ότι θα υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ. «Θέλουμε ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαίο εμπόριο… δεν επιδιώκουμε να εμπλακούμε σε εμπορικούς πολέμους, από την άλλη πλευρά επιδιώκουμε να υπερασπιστούμε τα αμερικανικά συμφέροντα», είπε. Αναφερόμενος στη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου ο κ. Μνούτσιν ανασκεύασε τη δήλωση της Τετάρτης, δηλώνοντας χθες πως «δεν μας απασχολεί πού βρίσκεται (η συναλλαγματική ισοτιμία) το δολάριο βραχυπρόθεσμα». Το δολάριο είχε υποχωρήσει την Τετάρτη κατά 1% έναντι του ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, αφότου ο κ. Μνούτσιν είχε δηλώσει πως η εξασθένηση του δολαρίου «προφανώς είναι καλή για εμάς σε σχέση με το εμπόριο».

Η αντίδραση του προέδρου της ΕΚΤ ήταν έντονη χθες (για τα δεδομένα κεντρικών τραπεζιτών), με τον κ. Ντράγκι να κατηγορεί τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά, πως προσπαθεί να επηρεάσει άμεσα τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, υπονομεύοντας συμφωνία δεκαετιών μεταξύ των μεγάλων οικονομιών να μην επιχειρούν να υποτιμήσουν το εθνικό τους νόμισμα αλλά να επιτρέπουν την ελεύθερη διακύμανση της ισοτιμίας. Μιλώντας από τη Φρανκφούρτη, ο κ. Ντράγκι είπε πως η πρόσφατη υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ οφείλεται, εν μέρει, στην παρέμβαση Μνούτσιν. Η συναλλαγματική ισοτιμία άλλαξε, είπε ο κ. Ντράγκι, «εν μέρει εξαιτίας εξωγενών παραγόντων που έχουν σχέση με την επικοινωνία. Οχι όμως από πλευράς ΕΚΤ, αλλά από κάποιον άλλον. Το μήνυμα αυτού του κάποιου άλλου δεν συμβαδίζει με όσα έχουμε συμφωνήσει», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Από μιαν άποψη, η δήλωση Μνούτσιν μάς μεταφέρει στη δεκαετία του 1970, όταν ο τότε ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ (επί Νίξον) Τζον Κόναλι είχε δηλώσει πως «το δολάριο είναι το δικό μας νόμισμα, αλλά είναι το δικό σας πρόβλημα». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ παρενέβη και αυτός, λέγοντας από το Νταβός πως «θέλουμε η συναλλαγματικές ισοτιμίες να αντανακλούν τα θεμελιώδη (μεγέθη) της οικονομίας», κάτι που αποτελεί επίσημη θέση του G7. Ο Ιταλός συνάδελφός του προσέθεσε πως η ρητορική Μνούτσιν του θυμίζει τη δεκαετία του 1970, ενώ εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενο ξέσπασμα εμπορικού πολέμου.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει χθες το πρωί πως «δεν είναι η στιγμή να έχουμε οποιουδήποτε είδους νομισματικό πόλεμο», ενώ ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο προειδοποίησε πως τα κράτη πρέπει να σέβονται τους ισχύοντες κανόνες, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή