Στο ΕΣΠΑ 10 μελέτες έργων διαχείρισης απορριμμάτων

Στο ΕΣΠΑ 10 μελέτες έργων διαχείρισης απορριμμάτων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημαντική υστέρηση δήμων και περιφερειακών φορέων διαχείρισης απορριμμάτων σε ώριμα έργα προς άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ στοχεύει η χρηματοδότηση μελετών σε δέκα περιοχές της χώρας.

Οι μελέτες θα αφορούν διάφορες υποδομές διαχείρισης αστικών αποβλήτων, όπως μονάδες επεξεργασίας, ΧΥΤΥ και μονάδες κομποστοποίησης.

Η χθεσινή ανακοίνωση έγινε από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και αφορά την ένταξη στο ΕΣΠΑ των πρώτων δέκα μελετών (με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ). Πιο συγκεκριμένα:

• Οι πρώτες τρεις έχουν ως φορέα υλοποίησης τον ΦΟΔΣΑ (περιφερειακό σύνδεσμο φορέων διαχείρισης απορριμμάτων) Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Χαλκίδας, με προϋπολογισμό 851.903 ευρώ, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Λαμίας με προϋπολογισμό 841.857 ευρώ και την αναβάθμιση μονάδας κομποστοποίησης στη Φωκίδα με προϋπολογισμό 159.110 ευρώ.

• Ακόμα δύο μελέτες θα υλοποιηθούν από την Αναπτυξιακή Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Πρόκειται για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σαμοθράκης, με προϋπολογισμό 156.697 ευρώ, και τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Βορείου Εβρου, με προϋπολογισμό 516.648 ευρώ.

• Τέσσερις μελέτες θα έχουν ως φορέα υλοποίησης έναν δήμο. Πρόκειται για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Κέρκυρας, με προϋπολογισμό 828.044 ευρώ, τη μονάδα κομποστοποίησης Λιβαδειάς με προϋπολογισμό 139.121 ευρώ, τη μονάδα κομποστοποίησης και επέκταση του ΧΥΤΑ Πάρου, προϋπολογισμού 345.756 ευρώ, και τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Λέσβου, με προϋπολογισμό 195.845 ευρώ

• Τέλος, μια μελέτη θα υλοποιηθεί από περιφέρεια: Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και επέκταση ΧΥΤΥ στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, με προϋπολογισμό 715.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες (τεχνικές, γεωλογικές, τοπογραφικές, γεωτεχνικές, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χρηματοοικονομικές), καθώς και τη σύνταξη των φακέλων χρηματοδότησης των αντίστοιχων έργων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή