Δεν μακροημέρευσε στην Παγκόσμια Τράπεζα ο Πολ Ρόμερ

Δεν μακροημέρευσε στην Παγκόσμια Τράπεζα ο Πολ Ρόμερ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραιτήθηκε ο Πολ Ρόμερ, κορυφαίος οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, την Τετάρτη, 15 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η παραίτησή του προήλθε έπειτα από σωρεία αντιδράσεων εξαιτίας όσων δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal. Συγκεκριμένα, εξέφρασε αμφιβολίες για τις μεθόδους και τα κίνητρα της τράπεζας σχετικά με την υποβάθμιση της Χιλής στην κατάταξη των χωρών με κριτήριο την ανταγωνιστικότητά τους και το επιχειρηματικό τους περιβάλλον.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος στην προαναφερθείσα συνέντευξη είχε αποδώσει την υποβάθμιση της Χιλής στην αλλαγή μεθοδολογίας της τράπεζας και όχι στην επιδείνωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος. Είχε, μάλιστα, προσθέσει ότι αυτή η αλλαγή ενδέχεται να οφείλεται σε κίνητρα πολιτικής φύσεως. Ας σημειωθεί ότι η Χιλή καταλαμβάνει σήμερα την 55η θέση στη συγκεκριμένη λίστα, όταν το 2014, οπότε ανέλαβε η πρόεδρος Μιτσέλ Μπατσελέ, η χώρα ήταν στην 34η θέση. Η παραίτησή του ανακοινώθηκε έπειτα από δήλωση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ στο Reuters: «Ο Πολ Ρόμερ με ενημέρωσε ότι θα παραιτηθεί άμεσα από τα καθήκοντα που έχει αναλάβει. Εκτιμώ την εντιμότητα και την ειλικρίνειά του και γνωρίζω ότι λυπάται για ό,τι συνέβη».

Ο πρόεδρος της τράπεζας ανέφερε, επίσης, ότι ο Πολ Ρόμερ θα επιστρέψει στα καθήκοντά του ως καθηγητή Οικονομικών στο New York University. Σύμφωνα με τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ, η Παγκόσμια Τράπεζα θα αναζητήσει νέο επικεφαλής οικονομολόγο, για να αντικαταστήσει τον κ. Ρόμερ. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα και με δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Ρόμερ ήταν αντίθετος απέναντι σε συγκεκριμένες ενέργειες και μεθόδους της τράπεζας. Ενδεικτικά, είχε ζητήσει την απομάκρυνση ανωτάτων στελεχών, και αυτό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή