Δεν αποκλείει θετική ψήφο ο Θεοδωράκης

Δεν αποκλείει θετική ψήφο ο Θεοδωράκης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοικτό άφησε το ενδεχόμενο να ψηφίσει μία πρόταση της κυβέρνησης για την ονομασία των Σκοπίων ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας για την αναγκαιότητα «εθνικής συνεννόησης» που πρέπει να υπάρξει για το θέμα. Ο πρόεδρος του Ποταμιού, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Real, υποστήριξε πως ο ίδιος εξαρχής πήρε ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα και ζήτησε να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι υπόλοιποι αρχηγοί.

«Oπως ξέρετε εγώ βγήκα πολύ νωρίς και είπα την άποψή μου για μία σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”. Είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας να λες σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει μία ονομασία σε αυτό το κράτος χωρίς καμία αναφορά στη λέξη “Μακεδονία”», ήταν η ακριβής τοποθέτησή του. Στο διά ταύτα, αν θα στήριζε δηλαδή μία κυβερνητική πρόταση, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως το Ποτάμι δεν καθορίζει τη στάση του από τις αντιδράσεις «οποιουδήποτε Καμμένου» και το κόμμα του θα στοιχηθεί σε μία ψηφοφορία με βάση την εθνική θέση, ανεξάρτητα αν θα υπάρχει συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. Η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού έρχεται σε αντιδιαστολή με τα όσα είχαν δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ κ. Παπαθεοδώρου και ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Κεγκέρογλου, δημοσιοποιώντας τότε την απόφαση της ΔΗΣΥ να μην ξαναψηφίσει στη Βουλή θετικά, αν προηγουμένως δεν υπάρχει κυβερνητική σύμπνοια.

Το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα θα τεθεί στο επίκεντρο του σημερινού πολιτικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα στα γραφεία του Ποταμιού. Οι Ν. Ανδρουλάκης, Στ. Θεοδωράκης, Θ. Θεοχαρόπουλος, Γ. Καμίνης και Γ. Παπανδρέου θα κληθούν υπό τη Φώφη Γεννηματά να εξαλείψουν τις επιμέρους διαφορετικές οπτικές.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός, υπήρξαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη. Αρχικά ο Στ. Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για «καλή και απαραίτητη αρχή» σχολιάζοντας την πρόθεση αλλαγής των ονομάτων σε αεροδρόμιο και εθνική οδό των Σκοπίων, ζητώντας να ακολουθήσουν και άλλες τροποποιήσεις «σε σύνταγμα και σχολικά βιβλία», ενώ κάλεσε την ελληνική πλευρά να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει «βλέποντας μόνο διαβόλους». Στην ίδια γραμμή και ο Γ. Ραγκούσης, που με μία ζυγισμένη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε: «Σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις των κ. Τσίπρα και Ζάεφ, το πρώτο βήμα φαίνεται ότι έγινε εντός εθνικής γραμμής». Η φράση «σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις» κρατάει μία σαφή επιφύλαξη για το τι ειπώθηκε off camera, θέση η οποία αποτυπώθηκε σαφώς με μεγαλύτερη οξύτητα από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία μίλησε ευθέως για εν κρυπτώ διπλωματία, κατηγορώντας παράλληλα τη Ν.Δ. για «ακροδεξιά στροφή». Τέλος, σε άλλο μήκος κύματος η Εύα Καϊλή, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπεραμύνθηκε της παρουσίας της στο συλλαλητήριο, παίρνοντας ωστόσο αποστάσεις από όσα ακραία ακούστηκαν από μικροφώνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή