Λιτότητα και διάλυση μεσαίας τάξης

Λιτότητα και διάλυση μεσαίας τάξης

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έφεραν «περισσότερη φτώχεια και λιτότητα» και «διάλυση της μεσαίας τάξης», εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη χθεσινή κυβερνητική επέτειο. Την ίδια ώρα, η Πειραιώς κάλεσε την κυβέρνηση, που είχε επιτεθεί νωρίτερα στον πρόεδρο της Ν.Δ. για τη στάση του στο Σκοπιανό, να είναι πιο προσεκτική θυμίζοντας ότι η χθεσινή επέτειος σηματοδοτεί και τη σύμπλευση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο.

«Συμπληρώνονται, σήμερα, τρία χρόνια από τότε που ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τους Ελληνες. Υποσχέθηκε να τελειώνει με τη λιτότητα και το παλιό. Και έφερε περισσότερη φτώχεια, διάλυση της μεσαίας τάξης, βαριά φορολογία. Εκοψε μισθούς και συντάξεις. Δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ. Και κατέληξε να γίνει ο ίδιος το χειρότερο κατεστημένο. Οι Ελληνες δεν τον εμπιστεύονται να λύσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν τον εμπιστεύονται ούτε για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι. Να αλλάξουμε την Ελλάδα, να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων. Και μπορούμε και θέλουμε», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του αποδομώντας το success story της κυβέρνησης.

Απαντώντας στα σχόλια περί «αυτογελοιοποίησης» που είχε εκτοξεύσει εναντίον του κ. Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τη στάση του στο Σκοπιανό, πηγές της Πειραιώς σημείωναν ότι με την ομιλία του στην πολιτική επιτροπή ο κ. Μητσοτάκης «εξέφρασε την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και την ανάγκη για άμεση πολιτική αλλαγή». Αντιστρέφοντας μάλιστα τις κατηγορίες, οι ίδιες πηγές καλούσαν όσους μιλούν για «αυτογελοιοποίηση» να είναι πιο προσεκτικοί, «διότι συγκυβερνούν με τον κ. Καμμένο και σήμερα (σ.σ. χθες) ειδικά όφειλαν να είναι διπλά προσεκτικοί γιατί συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που εξαπάτησαν τους Ελληνες». Για εμπαιγμό, εξάλλου, από την πλευρά της κυβέρνησης, μίλησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη χθεσινή του συνάντηση –με προφανή συμβολισμό– με εκπροσώπους ενώσεων αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, ενώ δεσμεύθηκε ότι η Ν.Δ. θα φροντίσει να επιστραφεί το 50% των χρημάτων που τους οφείλει το κράτος.

«Εγώ δεν θα πάω στο συλλαλητήριο της Αθήνας», ξεκαθάρισε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη (ΣΚΑΪ) εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει λύση στο Σκοπιανό. «Είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια “Μακεδονία” κι εμείς να τους λέμε “φούφουτους”», σημείωσε, ενώ θύμισε ότι στις διαπραγματεύσεις του 2008 «η τότε κυβέρνηση και τα κόμματα είχαν χαράξει κοινή εθνική γραμμή». Την ίδια ώρα, ο Γ. Κουμουτσάκος μίλησε για «λογική τεμαχισμού των ζητημάτων, ενώ είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας» ότι το όνομα, το εύρος εφαρμογής και η κατάργηση του αλυτρωτισμού είναι ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπήρξε από την πλευρά του Eλληνα πρωθυπουργού σαφής αναφορά στην ανάγκη αλλαγής του συντάγματος της γειτονικής χώρας, που, όπως σημείωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, «είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων».

Ισχυρή στήριξη Βέμπερ στη Ν.Δ.

Την πλήρη εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, με χθεσινή του ανάρτηση στο Twitter, παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς αποστάσεις από τη γραμμή στην οποία είχε εμφανιστεί νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ. «Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη Ν.Δ., το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας, και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Ο εταίρος του στην κυβέρνηση κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις», σχολίασε ο κ. Βέμπερ στην ανάρτησή του, με αφορμή τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντολ και οι διαρροές και ανακοινώσεις από το Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ που τις εκμεταλλεύθηκαν. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κ. Ντολ είχε χαιρετίσει (στο EurActiv) το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ονοματολογικού και είχε εκφράσει την ελπίδα για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Το Μαξίμου με διαρροή του σημείωνε, με αφορμή τις δηλώσεις, ότι η στρατηγική της Ν.Δ. «μπάζει νερά», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Ντολ «αδειάζει» την τακτική του κ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή