Τη χαμηλότερη ανάπτυξη στο G7 εμφανίζει η Βρετανία μετά το Brexit

Τη χαμηλότερη ανάπτυξη στο G7 εμφανίζει η Βρετανία μετά το Brexit

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική οικονομία τα έχει πάει καλύτερα απ’ όσο προέβλεπαν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 και την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. Οταν, όμως, συγκριθεί με τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, προκύπτει ότι έχει μείνει πίσω. Ετσι, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 προπορευόταν μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, σήμερα είναι ουραγός ως προς τους σημαντικότερους οικονομικούς δείκτες.

Δεν φαίνεται, πάντως, να οδεύει προς την αναθεώρηση της ιστορικής απόφασής της για έξοδο από την Ε.Ε., όπως, τουλάχιστον, δήλωσε στο Νταβός ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος τόνισε ότι «η απόφαση δεν πρόκειται να αντιστραφεί». Ο κ. Χάμοντ προσέθεσε, πάντως, ότι είναι σημαντικό για τη Βρετανία να συνάψει με την Ε.Ε. συμφωνία που θα δίνει στις δύο πλευρές τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις μεταξύ τους ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Reuters αποδίδουν εν μέρει την καλή εικόνα της βρετανικής οικονομίας στη βελτίωση του παγκοσμίου οικονομικού περιβάλλοντος. Εκτιμούν ότι μαζί με την Ιταλία και την Ιαπωνία η Βρετανία ενδέχεται να εμφανίζει το 2018 τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των χωρών του G7. Ηδη κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του G7, βάσει των ρυθμών ανάπτυξης που σημείωσε τα πρώτα τρία τρίμηνα του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ αλλά και των οικονομολόγων που μίλησαν στο Reuters, έχει μείνει πίσω τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Γερμανία.

Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία που αναμένεται να εμφανίζουν τη βρετανική οικονομία να έχει σημειώσει ανάπτυξη 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, όπως, άλλωστε, και το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ετσι, στο σύνολο του 2017 η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ θα είναι γύρω στο 1,6%, δηλαδή πολύ καλύτερη από το 1,2% που ήταν η πρόβλεψη πριν από ένα έτος, αλλά σαφώς κατώτερη των ρυθμών ανάπτυξης 2,5% και 2,3% που σημείωσαν στο ίδιο χρονικό διάστημα η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιστοίχως.

Δυσοίωνη εξέλιξη για τη Βρετανία είναι η επιτάχυνση του πληθωρισμού της, που έφτασε τον Νοέμβριο στο 3,1%, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν έξι ετών. Κι ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας ευελπιστεί ότι θα σταθεροποιηθεί ο δείκτης, έρευνες του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Βρετανικού Εμπορίου δείχνουν ότι θα ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Αναπόφευκτα, ο πληθωρισμός έχει μειώσει δραστικά την αγοραστική δύναμη των Βρετανών και έχει κάμψει την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Βρετανών υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο απ’ όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, όταν στην Ευρωζώνη το καταναλωτικό αίσθημα βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαεπτάμισι ετών. Την ίδια στιγμή, η υποτίμηση της στερλίνας δεν φαίνεται να έχει ενισχύσει τις εξαγωγές της χώρας, που αυξήθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και όχι στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της Βρετανίας.

Ενα από τα στοιχεία που διέψευσαν τις απαισιόδοξες προβλέψεις αφορά τις επενδύσεις των βρετανικών επιχειρήσεων. Μετά την απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε., η Τράπεζα της Αγγλίας προεξοφλούσε πως θα συρρικνώνονταν οι επενδύσεις, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί από τα μέσα του 2016 και μετά. Πρόκειται, ωστόσο, για αύξηση πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες χρονιές μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις από το Brexit έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή