«Εκπτώσεις» με ρίσκο στη θεραπεία από ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

«Εκπτώσεις» με ρίσκο στη θεραπεία από ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο και των περιστατικών παροξύνσεων ΧΑΠ μεταξύ των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια καταγράφεται εν μέσω κρίσης. Αιτία είναι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με ΧΑΠ να «κόβουν» ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και φάρμακα, με σοβαρές επιπτώσεις όμως στην υγεία τους.

Στο παράδειγμα της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη διαχείριση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, αναφέρεται έρευνα-ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του European Respiratory Review, μία έκδοση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Πρόκειται για μία μετα-ανάλυση ελληνικών –κυρίως– μελετών από τους ειδικούς ερευνητές της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ουρανία Κότσιου, Σπυρίδων Ζουρίδης, Μαρίνος Κοσμόπουλος, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης).

Το κόστος

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων μέσα στην κρίση (από 10% αυξήθηκε στο 25%), είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να δυσκολεύονται να είναι συνεπείς στην αγωγή τους και να μειώνουν τις δόσεις των φαρμάκων τους. Οπως αναφέρεται στην ανασκόπηση, το μέσο ετήσιο κόστος της θεραπείας της ΧΑΠ (χωρίς τα περιστατικά παροξύνσεων) εκτιμάται στα 953 ευρώ εκ των οποίων τα 240 ευρώ τα καταβάλλουν οι ίδιοι οι ασθενείς. Εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς με ΧΑΠ (46%) ξεχνούν ή συνειδητά διακόπτουν να λάβουν τη σωστή φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ αναφέρουν σημαντική μείωση στις δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις (μείωση κατά 17,5%), εξετάσεις (κατά 14,7%) και φάρμακα της νόσου (μείωση κατά 5,8%) στη διάρκεια της κρίσης.

Αποτέλεσμα αυτών των «εκπτώσεων» είναι να έχει αυξηθεί το ποσοστό των ασθενών που εμφανίζουν παροξύνσεις της νόσου κατά 11,5% αλλά και όσων εισάγονται για νοσηλεία λόγω επιδείνωσης της κατάστασής τους κατά 14,1%. Αρκετοί δε από τους «ασυνεπείς» στην αγωγή τους ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία, θα εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σημειώνεται ότι το μέσο κόστος για την αντιμετώπιση ενός επεισοδίου σοβαρής παρόξυνσης ΧΑΠ εκτιμάται σε 2.600 ευρώ.

Oι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της συχνότητας της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας την τελευταία δεκαετία, η οποία ωστόσο προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί με ακρίβεια σε έρευνες. Αλλωστε οι σχετικές έρευνες που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα έχουν σοβαρές διαφορές στη μεθοδολογική προσέγγιση, με αποτέλεσμα να μη βγάζουν συγκρίσιμα αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι έρευνα του 2005 μεταξύ ενήλικων καπνιστών άνω των 35 ετών είχε καταδείξει ότι το 8,4% αυτών έπασχαν από ΧΑΠ. Το 2015, σε τηλεφωνική έρευνα, το 10,6% των ερωτωμένων δήλωνε ότι έπασχε από τη νόσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή