Τα παιδιά της Πίνδου έχουν τύχη βουνό

Τα παιδιά της Πίνδου έχουν τύχη βουνό

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχητικούς περιπάτους, πεζοπορία στο βουνό, δημιουργία βοτανόκηπων, παρασκευή φυτικών καλλυντικών, έκδοση ενός έντυπου φυτολογίου με τη βοήθεια των εικαστικών τεχνών. Αυτές είναι μόνον μερικές από τις ευφάνταστες δραστηριότητες που ξεκινούν από την 1η Φεβρουαρίου σε 25 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, μέσω του προγράμματος Pindos Wild Herbs. Η πρωτοβουλία, που άρχισε να υλοποιείται το 2016, χρηματοδοτείται από το σύνολο των κερδών της ομώνυμης σειράς προϊόντων περιποίησης και υλοποιείται σε συνεργασία με τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς Αγονη Γραμμή Γόνιμη και New Wrinkle. Οραμα των πρωτεργατών είναι να βάλουν τους «σπόρους» για την αναγέννηση των χωριών της Πίνδου, μιας περιοχής που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρότυπος βοτανικός κήπος του Ιπποκράτη στο χωριό Βωβούσα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο θαυμάζοντας τα βότανα και μαθαίνοντας τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στοχεύοντας στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και στην εκμάθηση πρακτικών αειφορίας, δέκα δάσκαλοι και νηπιαγωγοί από τα σχολεία της Πίνδου μετέβησαν, μέσω της Αγονης Γραμμής Γόνιμης και της New Wrinkle, στο Ινστιτούτο Embercombe της Μεγάλης Βρετανίας, που ειδικεύεται στον «οικολογικό αλφαβητισμό». «Δεν παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις και powerpoint σε κλειστές αίθουσες, η μάθηση προέκυψε από την εξοικείωσή μας με το φυσικό περιβάλλον», περιέγραψε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντίνος Μαχαίρας από τη New Wrinkle. «Ζήσαμε μια πλούσια συναισθηματικά εμπειρία», πρόσθεσε, «μόνον έτσι επιτυγχάνεται αβίαστα η μάθηση».

Αφύπνιση αισθήσεων

Ανάλογες εμπειρίες προβλέπεται να έχουν και οι Ηπειρώτες μαθητές χάρις στο πρόγραμμα οικολογικού αλφαβητισμού. «Κανείς μας βέβαια δεν είναι οικολογικά αναλφάβητος, αφού όλοι μας μιλάμε την ίδια γλώσσα με τη φύση», διευκρίνισε παρουσιάζοντας τα εκπαιδευτικά εργαστήρια η Χαρά Μαραντίδου, αντιπρόεδρος της Αγονης Γραμμής Γόνιμης και υπεύθυνη του προγράμματος. «Στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε όλες τις αισθήσεις των παιδιών μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, εξ ου και τα προτρέπουμε να γίνουν κατά περίπτωση ερευνητές αλλά και δημιουργοί». «Οι φύλακες των χρωμάτων», «Ιστορίες του νερού», «Η αρχιτεκτονική της φύσης», «Συνταγές με μαγικά φίλτρα», «Το βιβλίο αυτό είναι δικό μου», «Οταν στο δάσος περπατώ» είναι μερικοί από τους τίτλους των εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία.

«Η Apivita είναι μια εταιρεία με εταιρική κοινωνική ευθύνη και το όραμά της είναι να αφήσει ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές το ευ και αεί επιχειρείν, καινοτομείν και δημιουργείν», σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Νίκος Κουτσιανάς. «Χαιρόμαστε και επιδιώκουμε να συνεργαζόμαστε με εταιρείες όπως η Apivita, που σέβονται την περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία», τόνισε από πλευράς του ο υφυπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία εξέφρασαν εξίσου η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Γιούλα Μητροκώστα, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τασούλας και ο βουλευτής Aχαΐας του ΠΑΣΟΚ Θεοδωρής Παπαθεοδώρου. «Οι νέοι της Πίνδου πρέπει να μάθουν να συνομιλούν με τον μαγικό τους τόπο», κατέληξε ο εμπνευστής του προγράμματος Θάνος Κουτσιανάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή