Ερευνα: Η γρίπη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Ερευνα: Η γρίπη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόσω η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, και τα εμβόλια αποδεικνύονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά και τα στελέχη των ιών γίνονται όλο και πιο επιθετικά, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι οι ιοί είναι πιο επικίνδυνοι από ότι νομίζαμε. Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από τον Καναδά δημοσίευσαν την πρώτη έρευνα που συνδέει το κοινό κρυολόγημα με την καρδιακή προσβολή στους ενήλικες.

«Αδιαμφισβήτητα μπορούμε να πούμε ότι η γρίπη συνδέεται με την καρδιακή προσβολή» λέει στο «STAT» ο Τζέφρυ Κόνγκ, ιατρός και επιδημιολόγος από το Ινστιτούτο Επιστημών Κλινικής Αξιολόγησης στο Τορόντο. 

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Ιατρικής «New England», οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το ιατρικό εργαστήριο και το νοσοκομείο στο Οντάριο, από το 2009 έως το 2014. Μέσα σε αυτή την πενταετία, υπήρξαν 19.729 περιπτώσεις ανθρώπων άνω των 35 ετών που είχαν γρίπη. Έτσι, οι ερευνητές εξέτασαν τα εξιτήρια των ασθενών, κατά την περίοδο αυτή, για να δουν ποιοι είχαν νοσηλευτεί λόγω καρδιακής ανακοπής. Από τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό της γρίπης, οι 332 έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω περιστατικού καρδιακής προσβολής μέσα σε ένα χρόνο πριν το κρούσμα της γρίπης ή 51 εβδομάδες μετά, ενώ 31 από τους ασθενείς είχαν πολλαπλά καρδιακά επεσόδια σε αυτό το διάστημα. 

Οι ερευνητές ήθελαν να συγκρίνουν τα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας, κατά την οποία οι ασθενείς διαγνώστηκαν με γρίπη, αλλά και για δυο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων εκδηλώθηκε η καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με όσα «έδειξε η έρευνα», υπήρξαν 20 περιστατικά καρδιακής προσβολής σε διάρκεια μίας βδομάδας από την εκδήλωση της γρίπης. 344 περιστατικά καρδιακού επεισοδίου εκδηλώθηκαν σε διάστημα τριάμισι εβδομάδων από την εκδήλωση του ιού. Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γρίπη αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής. 

Ενστικτωδώς, αυτή η διαπίστωση στέκει. Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός «παλεύει» με κάποιον ιό, σίγουρα θα βιώσει σε κάποιο βαθμό μια πίεση. Οι επιστήμονες βρήκαν κάποιο συνδετικό κρίκο μεταξύ κάποιων ασθενειών με συμπτώματα γρίπης και των καρδιακών επεισοδίων, αλλά λόγω του ότι πολλοί λίγοι εξετάζονται για τον ιό δεν είναι εύκολο να καθοριστεί αν όλα τα καρδιακά επεισόδια σχετίζονται με τα συμπτώματα της γρίπης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έρευνα αυτά τα δεδομένα δεν είναι καθολικά. Η γρίπη ταλαιπωρεί παραπάνω τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, ενώ περίπου το 20% των ανδρών ηλικίας 60 έως 79 ετών παθαίνουν καρδιακή προσβολή και το 30% των ανδρών άνω των 80 (οι γυναίκες που ανήκουν στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ κινδυνεύουν με 10% λιγότερες πιθανότητες).

Ελάχιστες είναι η πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου σε νεότερη ηλικία, όμως το 1% του πληθυσμού έχει πιθανότητες να βιώσει ένα καρδιακό περιστατικό σε ηλικία κάτω των 40 ετών και μόνο το 6% των ανδρών και το 5% των γυναικών πριν τα 60.

Η μέση ηλικία των ασθενών που παθαίνουν καρδιακή προσβολή είναι τα 77 έτη – ωστόσο αυτοί ανήκουν σε ένα γκρουπ με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων και παρουσιάζουν τις περισσότερες φορές ταυτόχρονα και έντονα τα συμπτώματα της γρίπης.

Οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν το ποσοστό του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής προσβολής λόγω της επιδημίας της γρίπης, ωστόσο η έρευνα μας δίνει ένα παραπάνω λόγο για μην αμελείτε ο εμβολιασμός. 

Πηγή: Quartz, Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή