Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η μνήμη Ηλία Ηλιού και ο ΣΥΡΙΖΑ

Κύριε διευθυντά
Οπως ακριβώς συνέβη και το 2014, όταν, με οργανωτές τα ΑΣΚΙ, το «Θεμέλιο» και το «Ινστιτούτο Πουλαντζά», o ΣΥΡΙΖΑ τίμησε τη μνήμη του Κώστα Φιλίνη, έτσι και προχθές, στην εκδήλωση που οργάνωσε για να τιμήσει τη μνήμη του Ηλία Ηλιού, η κυβερνώσα πλέον Αριστερά δεν επέδειξε τη γενναιοδωρία που όφειλε. Ξεχνώντας ότι ο τιμώμενος ήταν πολιτικός πανελλήνιας εμβέλειας –ο μόνος προερχόμενος από τους κόλπους της με διεθνή λάμψη– ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε μόνο σε ομοϊδεάτες του για τον τιμήσουν. Συρρίκνωσε έτσι μικρόψυχα τη συμβολή του. Σε μια στιγμή ειδικά που κάνει έκκληση για εθνική ενότητα, μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καιρός να καταλάβει ότι η Αριστερά δεν είναι μόνον δική του υπόθεση; Και ότι ορισμένοι ηγέτες της, όπως ο Ηλίας Ηλιού, ήταν μεγάλοι γιατί δεν επηρέασαν μόνο τη δική της ιστορία, αλλά προπάντων τις τύχες της χώρας; Πολύ περισσότερο όταν, όπως στην προκείμενη περίπτωση, οργανωτής της εκδήλωσης προς τιμήν του Ηλία Ηλιού δεν ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Βουλή των Ελλήνων, μέσω του Ιδρύματός της.

Νικος Κ. Αλιβιζατος, Αθήνα

Καταναλωτές, ενέργεια και οι λογαριασμοί

Κύριε διευθυντά
Οι αποφάσεις για την αγορά ηλεκτρισμού, όπως έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και θα υλοποιηθούν από κυβέρνηση, ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ δημιουργούν πολλά ερωτήματα.

Κατ’ αρχάς η ΔΕΗ έχει αναλάβει την υποχρέωση και πωλεί φτηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή (πρόγραμμα ΝΟΜΕ) στους εναλλακτικούς προμηθευτές (ιδιώτες). Είναι διατυπωμένο σε μνημόνια και νόμους ότι οι ιδιώτες προμηθευτές αγοράζουν τη φτηνή αυτή ενέργεια και συμπληρώνουν από την αγορά, ώστε να δημιουργήσουν ένα μείγμα οικονομικό και ν’ ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ για να ωφεληθεί ο καταναλωτής. Οπως έγιναν οι δημοπρασίες αυτές τελικά ωφελήθηκαν οι έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας (Η.Ε.), που δεν έχουν πελάτες στο εσωτερικό, και μεταπωλούσαν την ενέργεια στο εξωτερικό αποκομίζοντας κέρδη! Προφανώς οι επιχειρηματίες καλά έκαναν, αφού το πλαίσιο που είχαν εκπονήσει ΛΑΓΗΕ και ΡΑΕ δεν τους υποχρέωνε να κάνουν κάτι διαφορετικό. Μετά ένα χρόνο που η ΔΕΗ αναγκαζόταν με τον τρόπο αυτό να χαρίζει λεφτά από το υστέρημά της, ανακάλυψαν το πρόβλημα και προσπάθησαν να το διορθώσουν. Είπαν ότι η Ε.Ε. αντιδρούσε και κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση και με πρόσφατο νόμο οι προμηθευτές, που συμμετέχουν στις δημοπρασίες, υποχρεούνται να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο και κάτι τέτοια τρελά αντί καθαρά να υποχρεωθούν να χρησιμοποιούν την ενέργεια αυτή για την πελατεία τους. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η Ε.Ε. ευνοεί την κερδοσκοπία των εμπόρων και αν πράγματι είναι έτσι, έπρεπε να είχε καταγγελθεί. Μήπως οι διαπραγματευτές μας δεν γνωρίζουν καλά το θέμα; Γιατί η ΡΑΕ που έχει στο παρελθόν (2014) ασχοληθεί διεξοδικά και μετά δημόσια διαβούλευση καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα, δεν τα εφάρμοσε; Την εμπόδισαν; Είναι δυνατόν να σπαταλώνται πόροι του ελληνικού λαού (ΔΕΗ) και να χαρίζονται στους μεταπράτες χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται; Είναι σε δημόσια διαβούλευση πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών που ενσωματώνει την υποχρέωση υποβολής επιχειρησιακού σχεδίου, χωρίς όμως να προβλέπεται κάποιος έλεγχος και ποινές για τους παραβάτες. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί γίνονται όλα αυτά.

Η πώληση λιγνιτικών μονάδων επιβλήθηκε με απόφαση των οργάνων της Ε.Ε. διότι οι ιδιώτες δεν είχαν πρόσβαση στη φτηνή αυτή παραγωγή και ο καταναλωτής δεν μπορούσε να ωφεληθεί από τον ανταγωνισμό. Επειδή τα πάντα γίνονται για το «καλό» του καταναλωτή αποφασίστηκε να πωληθούν λιγνιτικές μονάδες που ν’ αντιπροσωπεύουν το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Ομως μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες η τιμή του Φ.Α. έπεσε και πλέον η λιγνιτική παραγωγή δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα, πόσο μάλλον που οι μονάδες είναι παλιές και θέλουν επενδύσεις. Οι επενδυτές, ντόπιοι και ξένοι, προτιμούν τα υδροηλεκτρικά και πιέζουν τους δανειστές να επιβάλουν στη ΔΕΗ να πουλήσει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Πολύ καλή δουλειά, έργα που έχουν στοιχίσει τεράστια ποσά ν’ αγοραστούν πάμφθηνα. Ετσι θα ωφεληθεί ο καταναλωτής! Φοβούμαι ότι η πώληση υδροηλεκτρικών θα επιβληθεί και λόγω της αδυναμίας να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην κατανάλωση στο 50% το 2020.

Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε το μέτρο αυτό (υπουργός Σκουρλέτης) πιθανώς χωρίς να έχει γίνει λεπτομερής μελέτη για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου αυτού ή και των επιπτώσεων σε περίπτωση επιτυχίας ή αποτυχίας. Για πολλούς λόγους ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος, οπότε, προκειμένου πάντα να ωφεληθεί ο καταναλωτής (!!!), θα ζητηθεί να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα, δηλαδή πώληση υδροηλεκτρικών. Δεν ήξερα ότι η κερδοσκοπία των εμπόρων Η.Ε. ωφελεί τον καταναλωτή!

Με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και αυτά που έρχονται η μεν ΔΕΗ θα υποστεί φοβερή ζημία και οι επενδυτές θα έχουν κάνει χρυσές δουλειές. Ο καταναλωτής μάλλον θα δει τους λογαριασμούς πιο φουσκωμένους, αφού η ΔΕΗ θα έχει σαφώς μειωμένη δυνατότητα παρέμβασης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ, μη ούσα κερδοσκοπικός οργανισμός, φροντίζει να παραμένουν χαμηλά τα τιμολόγια.

Αλβερτος Μαϊσης, Πρώην Δ/ντής στη Γεν. Δ/νση Μεταφοράς της ΔΕΗ

Επιτροπή ενέργειας, «σοφοί» και διορισμένοι

Κύριε διευθυντά
Ο τίτλος στην Οικονομική «Καθημερινή» της 3ης Ιανουαρίου «Συστάθηκε η Εθνική Επιτροπή Ενέργειας» μου δημιούργησε κάποια ελπίδα που τη διαδέχθηκε απογοήτευση μετά την ανάγνωση της σχετικής Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλη μια προσπάθεια κάλυψης ενός σημαντικού κενού με τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Σοφών» αποτελούμενης από διορισμένους από την κυβέρνηση κρατικούς λειτουργούς και υποστηριζόμενης γραμματειακά από δημοσίους υπαλλήλους. Αυτή και η «σοφία της» θα έχουν διάρκεια ζωής ίση με τη θητεία των προαναφερθέντων.

Πόσο αλλιώτικο πραγματικά ήταν το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας που συστήθηκε το 1975 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με πρόεδρο τον αείμνηστο καθηγητή του ΜΙΤ Ηλία Γυφτόπουλο. Συμμετείχαν και σε εκείνο πρόσωπα προερχόμενα από τους τότε κύριους ενεργειακούς φορείς και όχι διορισμένα. Η μικρή σε πρώτη ανάγνωση διαφορά μεταξύ «προερχόμενα» και «διορισμένα» ήταν καθοριστικής σημασίας. Τα πρόσωπα εκείνα έφεραν στο Εθνικό Συμβούλιο την τεχνογνωσία που κατείχε ο κάθε φορέας, αλλά δεν ήταν κατ’ ανάγκην υποστηρικτές των συμφερόντων του. Και επειδή δεν ήταν διορισμένοι πρόεδροι ή διοικητές, δεν άλλαζαν με την κάθε μεταβολή στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το στοιχείο όμως που έκανε τη μεγάλη διαφορά ήταν η δημιουργία μιας εκτελεστικής γραμματείας αποτελούμενης από ειδικά προσλαμβανόμενους επιστήμονες, τελείως άσχετους με τους κυβερνώντες. Αυτή η γραμματεία υποστήριξε σειρά διαδοχικών κυβερνήσεων στη χάραξη και την άσκηση της ενεργειακής στρατηγικής, τα περισσότερα δε μέλη της εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε κορυφαίους επιστήμονες στον ελληνικό και τον διεθνή χώρο.

Για ακόμη μια φορά με μελαγχολία.

Ραφαηλ Μωυσης, Κηφισιά

«Εγώ ο Διασπορίτης προς τη φίλη “Κ”»

Κύριε διευθυντά
Ως Ελλην της Διασποράς από το 1973, τα τελευταία χρόνια διαβάζω κάθε πρωί την «Καθημερινή» και σας συγχαίρω για το εξαιρετικό έργο σας. Ως «Διασπορίτης» θα περίμενα η «Κ» να αφιερώνει πολύ περισσότερο χώρο σε θέματα της Διασποράς σε τακτική βάση, κάτι που λείπει σήμερα.

Μιλτος Σκουταρης (ετών 81), Twyford, England

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ