Ο Ντόναλντ στο Νταβός

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέχει την τέχνη του θεάματος. Από τηλεοπτικές παραγωγές ριάλιτι, όπως τα «Apprentice» και «Miss America Pageant», έως τον ωμό τρόπο που απευθύνεται σε φίλους και εχθρούς ως πρόεδρος των ΗΠΑ, συνδυάζει την αυτοπεποίθηση του μεγιστάνα με τη λαϊκή αμεσότητα του σόουμαν, γεγονός που προκαλεί, αντιστοίχως, άμεση αντίδραση – είτε θετική, είτε αρνητική, είτε συγχυσμένη. Γι’ αυτό, η απρόσμενη παρουσία του κ. Τραμπ στο Νταβός προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον και πολλά ερωτήματα. Ο πρόεδρος, που το σύνθημά του είναι «Πρώτα η Αμερική», μετέβη στο άντρο της παγκοσμιοποίησης για να χλευάσει, για να υπογραμμίσει αυτοπροσώπως την αντίθεσή του σε όσα εκπροσωπούν, σε όσα πρεσβεύουν οι υπόλοιποι παρόντες; Ή θα εμφανιστεί σαν ένας απ’ αυτούς, ένας πλούσιος επιχειρηματίας ο οποίος, όπως και αυτοί, επωφελείται τα μέγιστα από τη φορολογική μεταρρύθμιση που προσφάτως θέσπισε; Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ πρέπει να αναρωτηθούν ποιον ακριβώς εξυπηρετεί η παγκοσμιοποίηση. Τους ίδιους ή τους πολλούς; Προασπίζονται τις συνθήκες που καταργεί ο κ. Τραμπ ή τα προσωπικά τους συμφέροντα;

Ο,τι και αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ στη σημερινή ομιλία του, η επίσκεψή του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Ακολουθεί την περυσινή εμφάνιση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία, λίγες ημέρες πριν ορκιστεί ο νέος Αμερικανός ομόλογός του, να παρουσιάσει τη χώρα του ως προστάτιδα της παγκόσμιας οικονομίας. Εκτοτε, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από σημαντικές διεθνείς συμβάσεις, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τραμπ επέβαλε υψηλούς δασμούς σε εισαγόμενα πλυντήρια και φωτοβολταϊκά συστήματα. Ολοι περιμένουν να δουν εάν η εμφάνιση του κ. Τραμπ θα οδηγήσει στην περαιτέρω αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από το σύστημα πολυμερών σχέσεων και συντονισμένων δράσεων που αναπτύχθηκε υπό την ηγεμονία τους ή αν θα σηματοδοτήσει μια επανεκτίμηση της έως τώρα πορείας του κ. Τραμπ και επαναβεβαίωση του διεθνούς συστήματος ισορροπιών. Ηδη, μιλώντας στο Νταβός, η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλαν την πολιτική του προστατευτισμού και των μονομερών ενεργειών χωρίς να κατονομάσουν τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν γνωρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο διεθνώς. Η εκλογή του κ. Τραμπ έδειξε την ανάγκη να συσπειρωθούν οι Ευρωπαίοι και να μην περιμένουν από άλλους να τους προστατεύουν. Μένει να φανεί εάν κάθε χώρα-μέλος, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη και είναι έτοιμη να επωμισθεί την ευθύνη, να συνεργαστεί στενότερα με τους εταίρους της, ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να μπορέσει να αναπληρώσει μέρος του κενού που αφήνουν οι ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης. Σήμερα ίσως φανεί το εύρος αυτού του κενού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή