Κύκλωμα διακίνησης λαθραίων προϊόντων εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ

Κύκλωμα διακίνησης λαθραίων προϊόντων εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kύκλωμα λαθραίας διακίνησης εμπορευμάτων με 49 κοντέινερ από την Κίνα και ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκε άνω των 8 εκατ. ευρώ καθώς και νέο φαινόμενο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής μέσω Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών (ΙΚΕ) αποκάλυψε το ΣΔΟΕ.

Τα 49 κοντέινερ ξεκίνησαν από την Κίνα, είχαν προορισμό την Ιταλία, ξεφορτώθηκαν στον Πειραιά αλλά ο ΦΠΑ που ξεπερνούσε τα 8 εκατ. ευρώ δεν αποδόθηκε. Το ύψος της φοροδιαφυγής είναι σημαντικά υψηλότερο καθώς στο ποσό του ΦΠΑ θα πρέπει να προστεθούν οι φόροι εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ διενεργήθηκαν τις ημέρες των εορτών. Οι ελεγκτές εντόπισαν το κύκλωμα διακίνησης προϊόντων από την Κίνα στην Ελλάδα τα οποία δεν έφθασαν ποτέ σε ιταλικές επιχειρήσεις αλλά διοχετεύτηκαν στην ελληνική αγορά χωρίς τιμολόγιο.

Οι διακινητές των 49 κοντέινερ εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο μετά από έρευνα 14 ελεγκτών του ΣΔΟΕ. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης «εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ΄έτος πάνω από 5.000 containers. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Για παράδειγμα ένα container με 150.000 εσώρουχα, αν πωλείται ένα ευρώ το εσώρουχο, τότε τα κέρδη φθάνουν τα 150.000 ευρώ. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους».

Τις υποψίες των ελεγκτών κίνησε το γεγονός ότι τα προϊόντα των συγκεκριμένων κοντέινερ, μεταφορτώθηκαν μετά την άφιξή τους στον Πειραιά σε άλλα κοντέινερ. Ο εκτελωνισμός στον Πειραιά έγινε κανονικά, με το λιμάνι να εμφανίζεται ως ενδιάμεσος σταθμός για τα προϊόντα αυτά προς την Ιταλία. Το καθεστώς 42 της τελωνειακής νομοθεσίας, προβλέπει πως εφόσον σχεδιάζεται άμεση αποστολή σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών πάνω από 1.500 εισαγωγές μόνο το 2017. Εμπλέκονται ακόμη 17 ιταλικές επιχειρήσεις που φέρονταν ως αποδέκτες των εμπορευμάτων. Όπως ανακοίνωσαν η Κ. Παπανάτσιου και ο Στ. Θωμαδάκης οι έρευνες συνεχίζονται και ήδη έχουν συλληφθεί έξι άτομα μεταξύ των οποίων και δύο εκτελωνιστές. Αναζητούνται δύο ακόμα συνεργοί. Εννέα ακόμη άτομα κατηγορούνται για αδικήματα που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και απάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή