Ένα κοκτεϊλ στα κρυφά

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης σε κτίριο του 18ου αιώνα επί της οδού Berggasse στη Βιέννη, ακριβώς δίπλα στον χώρο όπου ο Sigmund Freud εργάστηκε από το 1891 έως το 1938, ήρθε στο φως ένα μπαζωμένο κλιμακοστάσιο, που οδηγούσε σε ένα ευρύχωρο κελάρι 12 μέτρα κάτω από τη γη.

Αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, εποχή που στη Βιέννη άκμαζε η τζαζ μουσική, το κελάρι λειτουργούσε σαν ημιπαράνομο τζαζ κλαμπ.

Πλέον είναι ένα καθ’ όλα νόμιμο κοκτέιλ μπαρ, με όνομα όμως που παραπέμπει στο μυστικό παρελθόν του – «Krypt», δηλαδή κρύπτη.

Το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο Büro KLK που ανέλαβε τον εσωτερικό σχεδιασμό του, και που μάλιστα βραβεύτηκε γι’ αυτόν με το American Architecture Prize 2017, θέλησε να ενισχύσει την ιδέα της κρύπτης σχεδιάζοντας μια ατμοσφαιρική σκάλα καθόδου σε αυτήν, ενώ εκμεταλλεύτηκε και κάθε εσοχή του χώρου για να δημιουργήσει γωνιές όπου οι συνδαιτυμόνες θα μπορούν να απομονώνονται.

Το κυρίως lounge είναι «βυθισμένο», σε σχέση με το υπόλοιπο μπαρ, ενώ την αίσθηση του «κρυφού» επιτείνουν τα φωτιστικά σε σχήμα κεριού του Ingo Mauer με τον διακριτικό φωτισμό τους.

krypt.bar

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή